Σαρωτικές αυξήσεις έρχονται σε ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, τη σοκολάτα. Η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά 14% τον περασμένο χρόνο, με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Neilsen IQ.

«Από εκεί που είχαμε τις γεύσεις, πικρή, γάλακτος, λευκή, η σοκολάτα τείνει να γίνει αρκετά πικρή διότι εμείς ως επαγγελματίες το έχουμε καταλάβει και στα τιμολόγια που παίρνουμε και πριν μερικές μέρες, αυξήθηκε κι άλλο η τιμή» λέει στο Mega ο pastry chef, Χρήστος Βέργαδος.

«Η σοκολάτα έχει πάρει μία αύξηση της τάξεως του 14%, ο καρπός του κακάο, σε αυτό θα προσθέσω και μία αύξηση περίπου το 20% στο βούτυρο του κακάο που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για την καλής ποιότητας σοκολάτα» πρόσθεσε.

Και αυτό γιατί ειδικοί προειδοποιούν πως τα αποθέματα κακάο αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα λόγω του καιρικού φαινομένου ονόματι «Ελ Νίνιο» που προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις στη δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

«Αυτό που με φοβίζει μόνο είναι η ποιότητα της σοκολάτας που θα έχουμε στα χέρια μας, γιατί καταλαβαίνετε ότι από ένα σημείο και μετά αν βάλουμε κάτω την αύξηση της τιμής, το να επηρεαστούν κάποιες ποικιλίες κακαόδεντρου από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μία όχι τόσο καλής ποιότητας σοκολάτα».

Ακριβή και η βανίλια

Ένα από τα βασικά συστατικά της σοκολάτας είναι και ο λοβός της βανίλιας που και αυτή πια θεωρείται χρηματιστηριακό προϊόν. «Τα τελευταία έξι χρόνια, η τιμή κιλού στον λοβό βανίλιας είναι η δεύτερη πιο ακριβή τιμή κιλού μετά το ασήμι» λέει ο κ. Βέργαδος.

Η τιμή του κακάο εκτινάχθηκε στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με ειδικούς να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο έτος μπορεί να φτάσει και τα 3.600 δολάρια.

«Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σενάριο το οποίο λέει ότι όλο αυτό είναι ένα σκηνοθετημένο πρόγραμμα προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή της σοκολάτας, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και με την τιμή της βανίλιας» αναφέρει.