Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που έγινε χθες (8/6) με επίκεντρο την Αταλάντη είναι ο κύριος σεισμός. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και έκανε λόγο για 30 μετασεισμούς.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία» είπε.

Και συνέχισε: «Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια».

Το περίεργο φαινόμενο στην Αιδηψό

Από τον σεισμό υποχώρησε τμήμα της ακτής στην Αιδηψό. «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα «παρεξηγημένο» ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Η παραλία που έγινε η καθίζηση

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανακοίνωσή του λέει σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα diavlosnews.gr: «Με τα το σημερινό σεισμό η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα με τον λιμενάρχη Λ.Αιδηψού και μετά από επικοινωνία μας με το ΙΓΜΕ ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ρήγματος και την πιθανή υποθαλάσσια κατολίσθηση των αποθέσεων άμμου. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτοψία τις επόμενες ημέρες.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τις φωτογραφίες: