Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε 13 χλμ. νοτιοδυτικά της Αταλάντης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Το ρήγμα της Αταλάντης έχει προκαλέσει στο παρελθόν ισχυρές σεισμικές δονήσεις εντάσεως ακόμη και 7 Ρίχτερ ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι η σημερινή δόνηση δεν προέρχεται από το περίφημο αυτό ρήγμα αλλά από ένα γειτονικό του το οποίο δεν μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης.

«Ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης.

Ο ίδιος σύστησε στους κατοίκους της περιοχής να μην προσεγγίζουν μέσα στις επόμενες ώρες παλιά σπίτια και περιοχές που υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθήσεις, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί χωρίς να χάνουν τη ψυχραιμία τους.

«Δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός»

Καθησυχαστικός για τον σεισμό εμφανίστηκε με ανάρτησή του στα social media και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνοντας και εκείνος ότι η εστία του σεισμού βρίσκεται όχι στο περίφημο ρήγμα της Αταλάντης αλλά σε παρακείμενο ρήγμα στα δυτικά του συμπληρώνοντας ότι δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός.

«Σεισμός 4,8 μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Αισθητός στην Αττική. Επακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Πιθανότατα η εστία βρίσκεται όχι στο περίφημο ρήγμα της Αταλάντης αλλά σε παρακείμενο ρήγμα στα δυτικά του. Προς το παρόν δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός», ανέφερε.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

«Μετά τη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι 101 km ΒΔ της Αθήνας και 13 km ΝΔ της Αταλάντης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» αναφέρει ανακοίνωσε που εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα.