Όσον αφορά την επιλογή του πού θα πάμε για διακοπές, το τι μπορούμε να φάμε και να πιούμε μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα για την επιλογή ταξιδιωτικών προορισμών.

Φυσικά, είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο καθώς εναπόκειται στα προσωπικά γούστα του καθενός, ωστόσο αυτή είναι η άποψη του CNN Travel για μερικούς από τους καλύτερους προορισμούς για φαγητό σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, καθώς σχεδιάζετε πού θα πάτε μετά, δείτε ποιες 10 κουζίνες κυριαρχούν.

10. ΗΠΑ

Πολλά από τα δημοφιλή φαγητά στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Η πίτσα είναι ιταλική, oι τηγανιτές πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές, το χάμπουργκερ πιθανόν γερμανικό. Αλλά στις κουζίνες των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν βελτιωθεί και εξελιχθεί.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα τοπικά αμερικανικά πιάτα, όπως η clam chowder (ψαρόσουπα με οστρακοειδή), η key lime pie και η σαλάτα Cobb.

Τι να φάτε

Τσίζμπεργκερ: Ένα τέλειο παράδειγμα εξέλιξης πιάτου

Μπισκότα σοκολάτας: Ο κόσμος θα ήταν λίγο χειρότερος χωρίς αυτό το κλασικό αμερικανικό μπισκότο, που εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1930.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα Twinkies και κέικ Hostess και τα KFC.

9. Μεξικό

Αν έπρεπε να τρώτε μόνο το φαγητό μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα ήταν έξυπνο να επιλέξετε το μεξικάνικο φαγητό, καθώς η κουζίνα του έχει λίγο από όλα. Δεν θα βαρεθείτε ποτέ.

Ανάμεσα στις enchiladas, τα tacos και τα helados και τις quesadillas, θα βρείτε τη νοστιμιά των ελληνικών σαλατών,τον «πλούτο» του ινδικού κάρυ και τη ζέστη του ταϊλανδέζικου φαγητού.

Περιλαμβάνει επίσης πληθώρα θρεπτικών superfoods. Το αβοκάντο, η ντομάτα, το λάιμ, το σκόρδο, τα φασόλια και το τσίλι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα «γευστικό πάρτυ»

Τι να φάτε

Mole: Αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και «μαγικά ξόρκια».
Tacos al pastor: Το taco με ψητό χοιρινό στη σούβλα.
Tamales: Ένα αρχαίο φαγητό των Μάγια μαγειρεμένο σε φύλλα.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Tostadas: Είναι σχεδόν ίδιο με τα tacos ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσετε. Πολύ δύσκολο να φαγωθεί.

8. Ταϊλάνδη

Το street food αποτελεί αξιοθέατο της Ταϊλάνδης. Αν ξεφυλλίσετε ένα ταϊλανδέζικο βιβλίο μαγειρικής, θα διαπιστώσετε πως θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια συνταγή μικρότερη της μιας σελίδας.

Ο συνδυασμός τόσων πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο παράγει περίπλοκες γεύσεις που κατά κάποιο τρόπο ενώνονται σαν ορχηστρική μουσική. Είναι αξιοσημείωτο πως οι Ταϊλανδοί καταφέρνουν να χωρέσουν σε ένα πιάτο πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, μαστιχωτά και τραγανά συστατικά.

Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική γαστρονομική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα ενώνει τα καλύτερα σημεία όλων αυτών των κουζινών.

Τι να φάτε

Tom yam Kung: Ένα πάρτι για το στόμα. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων λάιμ kaffir και η θερμότητα του τσίλι.
Massaman curry: Ένα ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες
Som Tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια είναι ξινή, εξαιρετικά πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή. Είναι η καλύτερη από τις γεύσεις της Ταϊλάνδης.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Pla som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε μέρη της Βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ευθύνεται για τον καρκίνο των χοληφόρων αγγείων.

7. Ελλάδα

Τα ταξίδια και το φαγητό στην Ελλάδα είναι σαν ένα γυαλιστερό περιοδικό να ζωντανεύει, αλλά χωρίς το Photoshop. Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά κτίρια, έτσι και οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι όλα ιδανικά σαν καρτ ποστάλ.

Το μυστικό του ελληνικού φαγητού; Ελαιόλαδο.

Δώρο των θεών, το ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για τα τρόφιμα και τη διατροφική υγεία. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος «κατανάλωσης» της ιστορίας. Μια μπουκιά από ένα ντολμαδάκι ή από ένα πιάτο φακές, δίνει μια μικρή γεύση από τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα, όπου και επινοήθηκαν.

Τι να φάτε

Ελαιόλαδο: Περιχυμένο σε άλλα φαγητά ή επάνω σε ψητές φέτες ψωμιού, είναι σχεδόν τόσο ποικίλο όσο και το κρασί στις γεύσεις του.

Σπανακόπιτα: Κάνει το σπανάκι εύγευστο, με το μείγμα φέτας και το φύλλο.

Γύρος: Το φαγητό αργά το βράδυ μετά από το ποτό δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μία πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Λαχανόριζο: Βασικά λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και ανακατεμένα με ρύζι. Χορταστικό αλλά μονοδιάστατο.

6. Ινδία

Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί τα μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά μοιάζουν με δεύτερη σκέψη, ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με μάγειρες που έχουν αφοσιωθεί στη γεύση.

Στην ινδική κουζίνα δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση των μπαχαρικών, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να προστεθεί ως ξύσμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μπορεί μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του. Για παράδειγμα, ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως αναζωογονητικό πεπτικό βοήθημα στο τέλος των γευμάτων.

Και όποια χώρα καταφέρνει να κάνει το χορτοφαγικό φαγητό να έχει σταθερά υπέροχη γεύση, σίγουρα αξίζει κάποιο Βραβείο Νόμπελ.

Τι να φάτε

Dal: Η Ινδία κατάφερε να κάνει τις βραστές φακές συναρπαστικές.

Dosa: μια τηγανίτα γεμάτη με οτιδήποτε, από τυρί μέχρι πικάντικα λαχανικά, ιδανική για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Chai: Μπορεί να μην αρέσει σε όλους ο καφές ή το απλό τσάι, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στο chai.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Κοτόπουλο Balti: Μια εφεύρεση για τον βρετανικό ουρανίσκο, που μάλλον θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί με την αποικιοκρατία.

5. Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στη μηχανική τους.

Αυτός είναι ο τόπος που γέννησε τυραννικούς μάστορες του σούσι που κάνουν το προσωπικό και τους πελάτες να τρέμουν με ένα τους μόνο βλέμμα.

Με το γιαπωνέζικο φαγητό μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα kaiseki πολλαπλών πιάτων που παρουσιάζει τις εποχές σαν μια οπτική και γαστρονομική ποίηση. Ή να πάρετε κάτι τυχαίο και άγνωστο μέχρι πρότινος στο γαστρονομικό σας λεξικό από τα ψυγεία ενός ψιλικατζίδικου. Είναι αδύνατο να φάτε άσχημα στην Ιαπωνία.

Τι να φάτε

Σούπα Miso: Απλή και υγιεινή, παρουσιάζει μερικές από τις θεμελιώδεις γεύσεις του ιαπωνικού φαγητού.

Σούσι και σασίμι: Ποιος ήξερε ότι το ωμό ψάρι με ρύζι θα μπορούσε να γίνει τόσο δημοφιλές;

Tempura: Το τέλειο τηγάνισμα. Ποτέ δεν είναι λιπαρό, το κουρκούτι είναι λεπτό και ελαφρύ σαν τραγανός ιστός.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Fugu: Είναι πραγματικά κάτι τόσο νόστιμο ώστε να αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου για να το φας; Το δηλητηριώδες ψάρι είναι δυνητικά θανατηφόρο.

4. Ισπανία

Ας φάμε, ας πιούμε και μετά ας κοιμηθούμε. Μετά ας δουλέψουμε για δύο ώρες και μετά τρώμε και πίνουμε ξανά.

Viva España (Ζήτω η Ισπανία), αυτή η χώρα της οποίας η ηδονιστική διατροφική κουλτούρα όλοι κρυφά θα θέλαμε να είναι δική μας.

Η ισπανική κουζίνα φτιάχνεται με το ίδιο αχαλίνωτο πάθος που συναντάμε στον χορό φλαμένκο. Οι άνθρωποι τρώνε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στα διαστήματα των μεγάλων γευμάτων. Από τα μεσογειακά φρούτα μέχρι τα λάφυρα των Πυρηναίων, από τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών μέχρι τους τρελούς μοριακούς πειραματισμούς του Ferran Adria, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό αλλά και πρωτοποριακό.

Τι να φάτε

Jamon Iberico: Ένα ολόκληρο παστό χοιρινό κότσι που συνήθως τοποθετείται σφιγμένο σε μια ξύλινη βάση σαν να πρόκειται για μεσαιωνικό τελετουργικό.

Churros: Η καλύτερη εκδοχή γλυκιάς τηγανητής ζύμης στον κόσμο.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Gazpacho: Είναι σίγουρα δροσιστικό, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια υγρή σαλάτα.

3. Γαλλία

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε επειδή «υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το φαγητό», τότε επισκεφτείτε το Παρίσι. Είναι μια πόλη διαβόητη για τους «αγενείς» κατοίκους της, αλλά όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού.

Ολόκληρες διακοπές επικεντρώνονται στην εξερεύνηση συνδυασμών κρασιών και τυριών σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η προσγειωμένη μαγειρική θα εκπλήξει όσους θεωρούν τους Γάλλους ως τους σνομπ του παγκόσμιου φαγητού – είναι, άλλωστε, η γενέτειρα του οδηγού Michelin.

Τι να φάτε

Escargot: Πιστώστε τους Γάλλους που μετέτρεψαν τα γλοιώδη παράσιτα που ζουν στους κήπους μας, σε λιχουδιά. Μεγάλος σεβασμός και για την εκπληκτική γεύση τους.
Macaron: Σαν φαγητό μονόκερου. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από ζάχαρη, νεραϊδόσκονη και τις ευχές μικρών κοριτσιών για το δείπνο.
Μπαγκέτα: Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα θελήσετε να φάτε στη Γαλλία. Η πρώτη μπουκιά είναι μεταμορφωτική – η τελευταία θα είναι γεμάτη νοσταλγία.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Foie grass: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες που ψήνονται σε βούτυρο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βελούδινη πουτίγκα, αλλά ορισμένοι φιλόζωοι καταγγέλλουν τη σκληρότητα της αναγκαστικής σίτισης των πτηνών για να παχύνουν τα συκώτια τους.

2. Κίνα

Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το «έχεις φάει;» είναι αναμφισβήτητα οι πιο εμμονικοί με το φαγητό παγκοσμίως. Το φαγητό υπήρξε μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας τους.

Το επιχειρηματικό πνεύμα των Κινέζων και η εκτίμηση για τα λεπτά σημεία της λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα μια από τις πιο γενναίες φυλές φαγάδων στον κόσμο. Αλλά οι Κινέζοι δεν μαγειρεύουν και πωλούν απλώς τα πάντα, αλλά τα κάνουν να έχουν και υπέροχη γεύση.

Οι περιφερειακές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο διαφορετικές, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Δεν είναι μια κουλτούρα φαγητού που μπορείς εύκολα να συνοψίσεις, εκτός από το να πεις ότι πάντα θα θέλεις δεύτερο πιάτο.

Τι να φάτε

Γλυκόξινο χοιρινό: ένοχη απόλαυση που έχει πάρει διάφορες μορφές.

Dim sum: μια μεγάλη παράδοση από το Χονγκ Κονγκ στη Νέα Υόρκη.

Ψητό γουρουνόπουλο και πάπια Πεκίνου: θαύματα διαφορετικών στυλ φούρνων που υιοθετήθηκαν από Κινέζους σεφ.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Σούπα με πτερύγια καρχαρία: Οι πράσινες εκστρατείες πιέζουν τα κινεζικά εστιατόρια και τις αγορές να σταματήσουν να σερβίρουν το πιάτο τα τελευταία χρόνια.

1. Ιταλία

Το ιταλικό φαγητό έχει αιχμαλωτίσει τους γευστικούς κάλυκες σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις νόστιμες σάλτσες ντομάτας του, αυτά τα έξυπνα πράγματα που κάνουν με το αλεύρι σίτου και τα επιδόρπια που είναι βασικά προϊόντα κρέμας γάλακτος.

Είναι όλα τόσο απλά. Πάρτε μερικά ζυμαρικά, πάρτε λίγο ελαιόλαδο, πάρτε λίγο σκόρδο, ίσως μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον. Μπαμ! Έχετε ένα πάρτι στο πιάτο σας. Και όλα αυτά είναι τόσο εύκολο να μαγειρευτούν.

Από τα ριζότο μέχρι τα τραγανά τηγανητά κρέατα, η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από φαγητά που αρέσουν στα πλήθη. Πολλοί άνθρωποι το έχουν καλωσορίσει στα σπίτια τους, ειδικά οι αρχάριοι μάγειρες. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ιδιοφυΐα – το ιταλικό φαγητό έχει γίνει το φαγητό όλων.

Τι να φάτε

Ραγού αλά μπολονέζ (σπαγγέτι μπολονέζ): Το φαγητό που όλοι επιλέγουν όταν δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα φάνε.
Πίτσα: Ένα απίστευτα απλό αλλά χορταστικό πιάτο. Βασική διατροφή των εργένηδων και των φοιτητών.
Σαλάμι ιταλικού τύπου: Δεύτερο μετά το τσιγάρο ως πηγή εθισμού.
Καφές: Ο καπουτσίνο είναι για πρωινό; Ξεχάστε το. Τον θέλουμε όλη μέρα και όλη νύχτα.

Τι δεν αξίζει να δοκιμάσετε

Μοτσαρέλα βουβαλιού: Αυτές οι μπάλες από σπογγώδες, υπόλευκο, διακριτικά αρωματισμένο τυρί από γάλα νεροβούβαλου. Η γεύση είναι τόσο διακριτική, που πρέπει να τη φανταστείς.