Ένα νέο υπουργείο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σε περίπτωση βεβαίως που η ΝΔ καταστεί κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός). Το ονομάτισε κιόλας ως «υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής». Αυτό που δεν είπε είναι ποιος θα είναι ο υπουργός αυτού του νέου υπουργείου. Και όμως, εάν κανείς ρίξει μια ματιά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, θα δείτε στην πέμπτη (εκλόγιμη κατά πάσα πιθανότατα) θέση, τον 48χρονο Γιώργο Σταμάτη, γενικό γραμματέα Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή είναι ο γενικός γραμματέας που βρισκόταν συνεχώς με τους άστεγους, είναι το κυβερνητικό στέλεχος που ετοίμασε προγράμματα για στέγη για όλους, που κατάρτησε πρόγραμμα ώστε να προφυλάξει τους άστεγους από καύσωνα και παγωνιά και άνθρωπος που αρθρογράφησε για έναν Άγιο που προστατεύει τους αστέγους. Είναι ο Αββά Πιέρ, ο Άγιος των Αστέγων, ο ανθρωπιστής και καθολικός ιερέας, ο οποίος συχνά έλεγε: «Un sourire coûte moins cher que l’électricité, mais il donne autant de lumière», δηλαδή «ένα χαμόγελο κοστίζει λιγότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δίνει το ίδιο φως».

***
Ο Αρειος Πάγος και η «Δεξιά της Δεξιάς»

Με την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου έγινε ένα είδος δικαστικού βομβαρδισμού κατά της ακροδεξιάς ή εάν θέλετε βομβαρδισμό της «Δεξιάς της Δεξιάς», το «σφυρί» των ανώτατων δικαστών έχει πάρει «φωτιά». Και ξέρετε γιατί; Επειδή αποφάσισαν τον αποκλεισμό κομμάτων που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο. Ωστόσο, μαθαίνω ότι δυνάμεις του ακροδεξιού χώρου, που αποκλείστηκαν από την επικείμενη αναμέτρηση με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, άρχισαν στο παρασκήνιο συζητήσεις για συγκρότηση ενιαίου μετώπου, με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου

***
Ελλάδα- Αυστραλία και Carpaccio στείρας με αχινό

Μπορεί οι πολιτικοί να ασχολούνται με τις εκλογές, αλλά στο Προεδρικό Μέγαρο… μαγειρεύουν για υψηλούς προσκεκλημένους και μάλιστα φαγητά υψηλής γαστρονομίας με την υπογραφή πολυταξιδεμένου σεφ, του Κερκυραίου Περικλή Κοσκινά (Mylos, Cookoovagia, Alatsi, κτλ). Το γεύμα έγινε προς τιμή του γενικού κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, David Hurley, και της συζύγου του Linda και σε αυτό παρακάθισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όχι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αν και είχε προσκληθεί, έστειλε να τον εκπροσωπήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Παρέστησαν επίσης: Οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Φραγκογιάννης. Ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν και αυτό της ομογένειας, η οποία ανθεί στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός είχε ξανάρθει στην χώρα μας ως τουρίστας και του άρεσε πολύ. Ήθελε να γίνει, όταν ήταν μικρός αρχαιολόγος γιατί είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τον πολιτισμό.

Ιδού λοιπόν το μενού του Προεδρικού: Ορεκτικά: Carpaccio στείρας με αχινό, αυγοτάραχο με εσπεριδοειδή, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού. Πρώτο πιάτο: Ριζότο φρέσκιας σουπιάς με άγρια ελληνικά μανιτάρια παλαιωμένη γραβιέρα και λάδι ρόκας. Κύριο πιάτο: Φιλέτο φρέσκου ροφού σε ζωμό τομάτας και βασιλικού, με βιολογικά κολοκυθάκια και μικρές πατάτες. Επιδόρπιο: Mousse πικρής σοκολάτας με παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού από τα Κύθηρα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από το σεφ όλα τα κρασιά να είναι από τη Λήμνο, προκειμένου να τιμήσουν το νησί και την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης που θα επισκεφθούν το νησί σήμερα. Η Μάχη της Καλλίπολης θα απέτρεπε την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, αν δεν κατέληγε σε νίκη των Οθωμανών και οδυνηρή θυσία χιλιάδων Αυστραλών. Στην επαρχία Βικτώρια της Αυστραλίας υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Λήμνος (προς τιμή των Αυστραλών που πολέμησαν για την Καλλίπολη). Να σημειώσω ότι έχει 20 χρόνια να έρθει να αξιωματούχος της Αυστραλίας στην χώρα μας.

***
Όταν τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία

Το λένε τελευταίως οι διπλωμάτες στην Αθήνα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Το λένε επίσης και οι στρατιωτικοί που ποτέ δεν έπαψαν να βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές πληθαίνουν οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις (τις οποίες πάραυτα σας μεταφέρω) ότι η Τουρκία, μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου, θα επανέλθει «φορτσάτη» στις πολιτικές της έντασης και της επιβολής νέων τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρακτική, που ακολουθείται διαχρονικά από την τουρκική πλευρά, η οποία μετά τους φονικούς, καταστροφικούς, σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, είχε εκ των πραγμάτων επιλέξει να εγκαταλείψει προσωρινά την τακτική αυτή. Αναγκάσθηκε να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της, καθώς θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις από το σεισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα θα επιλέξει την περιοχή της Κύπρου για να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της «νέας εποχής», της μετεκλογικής και στη συνέχεια θα στραφεί και προς το Αιγαίο. Χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, να κινηθεί ταυτόχρονα και στις δυο περιοχές. Σημειώστε και αυτό: Η Άγκυρα προτού ακόμα διεξαχθούν οι εκλογές αντέδρασε στην επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας, Chevron, στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Έπεται δυστυχώς συνέχεια..

***
Οι Γάλλοι ανταπέδωσαν την επίσκεψη Κουτσούμπα

Για την επίσκεψη του Κουτσούμπα στο Παρίσι έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί αρκετά, όχι μόνο για την ομιλία του στην πλατεία της Βαστίλης στους χιλιάδες Γάλλους συγκεντρωμένους, αλλά και για τα περίφημα γαλλικά του. Απ’ ότι φαίνεται αυτή η σχέση μεταξύ ΚΚΕ και Γάλλων συνδικαλιστών συνεχίζεται, αφού αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε την Ελλάδα, πήρε μέρος σε εκδηλώσεις και παραμονή της Πρωτομαγιάς, παρακολούθησε τη μεγάλη συναυλία του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανάμεσα τους, όπως έμαθα και ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γραμματέας του συνδικάτου σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, ο οποίος είχε καλωσορίσει τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο σιδηροδρομικό σταθμό Μον Παρνάς στο Παρίσι.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία τους λέγοντας, ότι «πριν ένα περίπου μήνα, το ΚΚΕ στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, τραγούδησε τον ύμνο της Διεθνούς με χιλιάδες Γάλλους εργαζόμενους. Και σήμερα έχουμε μαζί μας, ανάμεσά μας, αυτούς τους πολύτιμους Γάλλους συντρόφους των ταξικών γαλλικών συνδικάτων που βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα» τους οποίους βέβαια χαιρέτισε από το βήμα της εκδήλωσης. Αξίζει να αναφέρω πως στην εκδήλωση του ΚΚΕ στην Καισαριανή, παραβρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα.

***
Το φαβορί στις πρυτανικές εκλογές

Στο χώρο της Παιδείας έρχονται επίσης κρίσιμες εκλογές κι αυτές δεν είναι άλλες από τις πρυτανικές, που θα γίνουν σε περίπου μία εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου. Το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκεντρώνει τα φώτα τη δημοσιότητας, και λογικό καθώς ψηφίζουν 1.600 άτομα, μέλη ΔΕΠ.

Εδώ έχουμε ξεκάθαρο φαβορί και μένει να επιβεβαιωθεί η μεγάλη διείσδυση που έχει στο χώρο του Πανεπιστημίου ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος. Μην ξεχνάμε ότι είχε εκλεγεί στην Ιατρική Σχολή με σχεδόν 80% και δείχνει έτοιμος να αναλάβει τη θέση του πρύτανη.

Βασική του αντίπαλος, αλλά με μικρές πλέον πιθανότητες νίκης, όπως λένε καλά γνωρίζοντες το χώρο, εμφανίζεται η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου – Δημοπούλου. Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει με τον νυν πρύτανη, Θ. Δημόπουλο, η απάντηση είναι ότι είναι σύζυγός του. Ουδέποτε όμως εξετέθη σε διοικητικές θέσεις. Στις αξιόλογες υποψηφιότητες αυτή του Σπύρου Βλαχόπουλου, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, του Στέλιου Κώτσιου προέδρου του Οικονομικού, της προέδρου του Γεωολογικού Ασημίνας Αντωναράκου και του πρώην προέδρου του τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας, Δημήτρη Δρόσου. Μαθαίνουμε ότι έχει πέσει πολύ… τρέξιμο, τραπεζώματα και συνεννοήσεις από τους υποψήφιους καθώς ο χρόνος πλησιάζει. Αλλωστε, η θέση του πρύτανη είναι εξαιρετικά σημαντική και με μεγάλη δύναμη.

***
«Mehmetcik Busters»

Δείτε τώρα τι ήταν αυτό που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Ένα ελαστικό σήμα (patch) ήταν αυτό που εξόργισε τους Τούρκους, ένα σήμα που έφερε στο μπράτσο της στολής του ένας Ινδός πιλότος που συμμετείχε στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023». Ο Ινδός μαζί με μια ομάδα άλλων Ινδών συναδέλφων του, κάπου 120, έλαβαν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος» προκαλώντας τις αντιδράσεις στην Τουρκία. Όχι για την άσκηση αλλά για το… σήμα που εικονίζει ένα Mirage 2000 να κυνηγάει ένα… φάντασμα με φέσι με την αναγραφή «Mehmetcik Busters» δηλαδή «Κυνηγός Μεμετιών». Είδαν οι Τούρκοι μια φωτογραφία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να χαιρετάει το Ινδό αεροπόρο και πρόσεξαν το σήμα με το φέσι στη στολή του Ινδού. Μάλλον άδικα ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι, για κάποιους άλλους έδινε το σήμα ο Ινδός, που είναι και γείτονές του.