Να συνδέσει τις σε βάρος του καταγγελίες με τις εκλογές του Μαΐου επιχειρεί τώρα ο Αλέξης Γεωργούλης προσδίδοντάς τους πολιτικά χαρακτηριστικά. Ήταν μια γραμμή άμυνας την οποία ακολούθησε μόλις έγινε γνωστό ότι οι βελγικές αρχές αιτήθηκαν την άρση της ασυλίας του.

Η γραμμή αυτή, που πρόβαλε την πολιτική ιδιότητα της καταγγέλλουσας, μετά την διαρροή του ονόματος της, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια καθαρά ποινική υπόθεση. Το ερώτημα που προκύπτει μετά και τις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις είναι αν η Κουμουνδούρου πάρει αποστάσεις από αυτή την υπερασπιστική γραμμή ή αν και από την πλευρά της καλλιεργήσει την εικόνα, όπως επιχειρήθηκε στην αρχή, μιας υπόθεσης με πολιτικό παρασκήνιο. Μιας υπόθεσης με πραγματικό στόχο να πληγεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα υπερασπιστική γραμμή

Επί της ουσίας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των συνηγόρων του ο Αλέξης Γεωργούλης κινείται με ένα διπλό στόχο. Να απαξιώσει τις σε βάρος του καταγγελίες αλλά και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η βελγική δικαιοσύνη έδρασε με το βλέμμα στις ελληνικές εκλογές. «Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται -ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Γεωργούλη, Cédric Vergauwen και Olivia Venet.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Γεωργούλη αναφέρουν ότι «στις αρχές Απριλίου 2023 ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος του, κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις οι οποίες υποτίθεται πως συνέβησαν τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσημα. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κυρίας Χρονοπούλου από κάθε άποψη». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του ζήτησε ακρόαση από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες. Αναμένει την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Τι γίνεται με τη δικογραφία

Οι συνήγοροι του κ. Γεωργούλη δεν κατάφεραν να πάρουν τη δικογραφία στα χέρια τους. Η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News, ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας που εργάζεται στις Βρυξέλλες πήρε θέση στην υπόθεση μιλώντας οι συνήγοροι του Αλέξη Γεωργούλη θα λάβουν τη δικογραφία, μόνο όταν αρθεί η ασυλία του.

«Δεν υπάρχει άρση της ασυλίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία. Για να υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία θα πρέπει να προσλάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για να ασκήσει δικαιώματα. Δεν του δίνουν έγγραφα της δικογραφίας, μπορεί να το κάνουν, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι. Χωρίς να έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του» εξήγησε ο κ. Ντάλτας. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία περιέχει τα ιατρικά έγγραφα από το νοσοκομείο των Βρυξελλών που προσκόμισε η καταγγέλλουσα.

Υπάρχει ενδεχόμενο προφυλάκισης;

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο προφυλάκισης του Αλέξη Γεωργούλη απάντησε: «Εφόσον αρθεί η ασυλία θα τον καλέσουν για ακρόαση και ανάλογα με τις απαντήσεις οι αξιωματικοί που θα είναι σε συνεννόηση με τον ανακριτή θα ζητήσουν οδηγίες. Οποιοσδήποτε ανακριτής πολιτισμένης χώρας έχοντας απέναντί του το κακούργημα του βιασμού, έχει στο μυαλό του την πιθανότητα επιβολής προσωρινής κράτησης» σημείωσε.

Οι δύο καταθέσεις της καταγγέλλουσας

Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει τουλάχιστον δυο φορές για την υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού από τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη. Η πρώτη κατάθεση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπου η Ελένη Χρονοπούλου κατάγγειλε τον βιασμό και τις σωματικές βλάβες αναφέροντας την ιδιότητα αλλά όχι το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με το Star, αυτό έγινε επειδή αν έδινε το όνομα εκείνη τη στιγμή τότε ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής θα έπρεπε να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου λόγω του συγκεκριμένου αδικήματος. Η δεύτερη κατάθεση έγινε τον Μάιο του 2020. Εκεί αναφέρθηκε και το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη, όμως ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να συλληφθεί καθώς είχε περάσει η διαδικασία του αυτοφώρου.

«Έβριζε και είχε εξάρσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την αρχή της θητείας του κ. Γεωργούλη στο Ευρωκοινοβούλιο, τουλάχιστον πέντε άτομα που εργάστηκαν στο γραφείο του φέρονται να αποχώρησαν λόγω της κακής συμπεριφοράς του. Σύμφωνα με μαρτυρία, υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του, αποκαλύπτοντας ότι ο Γεωργούλης «έβριζε και είχε εξάρσεις»