Στον αστερισμό του «σκανδάλου Γεωργούλη» κινείται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση. Οι πληροφορίες για νέες καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο και πυροδοτούν κόντρες μεταξύ των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτα για την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου και ζήτησε από τον κ. Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα του. Στελέχη και υπουργοί της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η Κουμουνδούρου γνώριζε αλλά κάλυπτε. Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «ντροπή» την προσπάθεια «πολιτικής εργαλειοποίησης μιας σοβαρής ποινικής υπόθεσης».

 

Το χρονικό ενός σκανδάλου

Η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου, όπως η ίδια ανέφερε στην ανάρτηση της, έγινε στις αρχές του 2020, την επομένη μέρα του συμβάντος, συνοδευόμενη από ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η δικηγόρος είχε μεταβεί σε φαρμακείο στις Βρυξέλλες, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, μετά από σύσταση της φαρμακοποιού μετέβη σε ιατροδικαστική υπηρεσία όπου την εξέτασε ιατροδικαστής. Όπως προέκυψε, καταγράφηκε η κακοποίησή της ενώ διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τέσσερεις μήνες μετά, τον Μάιο 2020, η κυρία Χρονοπούλου έδωσε το όνομα του κ. Γεωργούλη στις βελγικές αρχές. Η ίδια δεν ενημέρωσε ούτε την οικογένεια της. Στο ΠαΣοΚ, με το οποίο συμπορεύεται πολιτικά, έμαθαν τι έχει συμβεί τη Δευτέρα του Πάσχα. Η κυρία Χρονοπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον ενημέρωσε για ότι έχει συμβεί.

Τρία χρόνια αργότερα, η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια, όταν ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία και κάνει λόγο για συκοφαντίες. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Γιατί οι βελγικές αρχές χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κινηθούν; Η εξήγηση είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με την πανδημία που έριξε τους ρυθμούς στην εργασία.

 

Ποιοι γνώριζαν; Ο Ιούνιος του 2022

Έμεινε πράγματι όλη αυτή η ιστορία για όλο αυτό το διάστημα κρυφή; Στις Βρυξέλες, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τα κάθε είδους κουτσομπολιά ανθίζουν. Ένα από αυτά, που αφορούσε προσωπικές ιστορίες του κ. Γεωργούλη έφτασε στα αυτιά του Δημήτρη Παπαδημούλη. Αυτός κάλεσε τον κ. Γεωργούλη. «Ζήτησα αρμοδίως από τον κ. Γεωργούλη όταν ακούστηκε κάτι αόριστο να με ενημερώσει αν υπάρχει κάτι. Το διέψευσε κατηγορηματικά», δήλωσε.  

«Τον Ιούνιο 2022», όπως δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου, «είχε φτάσει σε εμάς μια φήμη και έγινε για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 διερεύνηση σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ζητήθηκε από τον κ. Γεωργούλη να δώσει εξηγήσεις και διέψευσε κατηγορηματικά τότε και μίλησε για συκοφαντίες. Δεύτερον, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει καταγγελία και δεν βγήκε κάτι τότε». «Δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο ήταν κατηγορηματικός: «Χθες ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για εμάς. Υπήρξε μια καταγγελία για τον ευρωβουλευτή Γεωργούλη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από την δικαιοσύνη και έχει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά σε ό,τι μας αφορά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, με έμφυλη βία, με σεξουαλική βία, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Εμείς είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» τόνισε.

Φημολογία και για άλλες καταγγελίες

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του κ. Γεωργούλη. Η πρώτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά,  μία γυναίκα, πρώην μετακλητή υπάλληλο στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη, η οποία  τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και ξυλοδαρμό.

Οι «Υπέροχες Γυναίκες» μια ομάδα που δρα υπέρ των  δικαιωμάτων των γυναικών αναφέρει ότι «μαθαίνουμε ότι υπάρχει και δεύτερη καταγγελία, καθώς στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυκλοφορεί η πληροφορία ότι προ διετίας μια ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε πως είχε βγει για ποτό με τον Αλέξη Γεωργούλη και την επομένη βρέθηκε κακοποιημένη σωματικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και τρίτη υπόθεση που εμπλέκει τον Αλέξη Γεωργούλη χωρίς, μέχρι στιγμής να γίνει γνωστό κάτι παραπάνω.

Ο δρόμος για την άρση της ασυλίας

Η άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη θα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια που συνεδριάζει στις 8 και στις 31 Μαΐου.