Πέρασαν 45 ημέρες από εκείνη την μοιραία νύχτα κοντά στα Τέμπη, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με τρένο εμπορικό. Όλη η Ελλάδα δάκρυσε, ράγισαν καρδιές για τα 57 θύματα της τραγωδίας. Δύο κορίτσια, η νεαρή Ανυσία και η 20χρονη Μυρσίνη πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έδωσαν τη μάχη τους και βγήκαν νικήτριες. Κατάφερέ η Ανυσία και πήρε εξιτήριο και η Μυρσίνη κατάφερε και αυτή να βγει από την εντατική και να μεταφερθεί στη νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

*Η Ανυσία ήταν στο δεύτερο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και αρχικά νοσηλευόταν με πολλαπλά τραύματα και εγκαύματα, διασωληνωμένη και σε καταστολή στην Α’ ΜΕΘ εγκαυμάτων.

* Η νεαρή Μυρσίνη νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για 45 ημέρες και κατάφερε να βγει νικήτρια και να μεταφερθεί στη νευροχειρουργική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, με τους γιατρούς να αισιοδοξούν για την αποκατάσταση της υγείας της.

Παράλληλα, το «θαύμα» της Ανάστασης περιμένει η οικογένεια του 20χρονου Γεράσιμου, του μοναδικού επιβάτη από το πρώτο βαγόνι του μοιραίου Intercity 62 στα Τέμπη που βγήκε ζωντανός και εξακολουθεί να δίνει «μάχη» για τη ζωή του νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας.

***
Ο Τσίπρας (και πάλι) στην Κεφαλονιά

Για ακόμη μία φορά στην Κεφαλονιά σε σχετικά σύντομο διάστημα βρέθηκε (καθοδόν για την Κέρκυρα, όπου θα περάσει το Πάσχα) ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέφθασε στο όμορφο νησί του Ιονίου την Μεγάλη Τετάρτη και παρέμεινε μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη συνοδευόμενος από την οικογένειά του. Πολλοί σχολίασαν ότι ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς επρόκειτο για την πρώτη στάση των περιοδειών του μετά το κλείσιμο της Βουλής. Κατά τη διήμερη παραμονή του, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε περιοδείες και ομιλίες στις πρωτεύουσες και των τριών δήμων της Κεφαλονιάς: Αργοστόλι, Ληξούρι και Σάμη. Προς τί όμως αυτό το ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά;

Πρώτον, η Μπέττυ Μπαζιάνα έλκει κατά το ήμισυ την καταγωγή της από την Κεφαλονιά από την πλευρά της προσφάτως εκλιπούσας μητέρα της και η επιστροφή στις ρίζες της συνδυάστηκε και με ένα ηθικό χρέος προς αυτήν.

Δεύτερον, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεφαλονιά και Ιθάκη. Ο αντισυμβατικός κεφαλλονίτης πανεπιστημιακός με τις πιανιστικές επιδόσεις που σε πολλούς θυμίζει τον κεφαλλονίτη Αντώνη Τρίτση, προτίμησε τη μάχη του σταυρού στη δύσκολη μονοεδρική με ισχυρότατες απ’ ό,τι όλα δείχνουν πιθανότητες εκλογής. Είναι πάντως η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που η Κεφαλονιά βγαίνει τόσο ηχηρά στο προσκήνιο της δημοσιότητας σε ρόλο πρωταγωνιστή και – γιατί όχι – πολιτικού βαρόμετρου για τις επερχόμενες εκλογές.

***
Όταν ο Τσίπρας ανακάλυψε την αλήθεια του Θεού

Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν είχε δηλώσει «άθεος», είχε, αν θυμάμαι καλά «μη θρησκευόμενος»… Αλλά ως μη θρησκευόμενος, κατάφερε να παραμείνει μόνος του επί δέκα λεπτά στο Άγιο Όρος με την Πλατυτέρα των Ουρανών, να συναντηθεί με τον Πάπα πολλές φορές όσο κανείς άλλος Πρωθυπουργός, να τον εγκωμιάσει ο Πάπας (που κανέναν άλλο πρωθυπουργό δεν εγκωμίασε), να έχει συχνές συναντήσεις και γεύματα με τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες, να αφήνει το λευκό περιστέρι στα Θεοφάνια (εν είδει περιστεράς), να επισκέπτεται δύο φορές τον Πανάγιο Τάφο, να πηγαίνει εκκλησίες και σε λειτουργίες. Και επιμένει στον πολιτικό όρκο.

Ωστόσο τη Μεγάλη Πέμπτη ευρισκόμενος στην Κεφαλονιά, επικαλέσθηκε την αλήθεια του Θεού και άρχισε να απαγγέλλει αποσπάσματα της Αγίας Γραφής, με συνέπεια και ο Ψαλμός του Ησαΐα εισέρχεται θριαμβευτικά στην προεκλογική μάχη: «Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης», απήγγειλε για να συμπληρώσει: Για την Ιστορία, αυτές οι επτά λέξεις για τους ενοικούντες επί τη Γης αποδίδονται στον προφήτη Ησαΐα (26.9).

***
Οι ομογενείς υποψήφιοι του ΚΚΕ

Οι φετινές εκλογές έχουν και μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες κι αυτή είναι ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων και η συμμετοχή Ομογενών υποψηφίων βουλευτών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Το ΚΚΕ ήδη δημοσίευσε τους τρεις ομογενείς υποψηφίους του. Πρόκειται για την Άννα Γρηγοριάδου, δρ. Περιβαλλοντικών Θεμάτων, που ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο, τον επ. Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας του University College London Παναγιώτη Ρετζελά και τον Παναγιώτη Αλωπούδη, νοσηλευτή, μέλος του επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems-Murr-Kliniken και μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Ver.di, κάτοικο του Σόρντορφ της Στουτγκάρδης.

Σημειώνουμε εδώ -εκτός από την «ετοιμότητα» του ΚΚΕ να ανακοινώσει τους απόδημους υποψηφίους του- ότι με βάση τις παρατηρήσεις και τις προσθήκες του Περισσού έγινε πραγματικότητα ο νόμος για την ψήφο της Ομογένειας, αλλά και ότι το… «brain drain» έδωσε 14% στο ΚΚΕ στις τελευταίες ευρωεκλογές, φέρνοντάς το και πρώτο σε αρκετές κάλπες του εξωτερικού.

***
Ο Ανδρουλάκης και ο Πατριάρχης

Ήταν στιγμή που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, υπέγραφε την ευχετήρια κάρτα στο δώρο που έδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Έστρεψε το βλέμμα του στον κ. Ανδρουλάκη και τον ρώτησε: «ΠαΣοΚ έγραψα, αυτό δεν είναι το όνομα;». «Ναι, και το όνομα μας είναι η ιστορία μας» του απάντησε χαμογελώντας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα και την εικόνα που εξέπεμψε. Και στέκονται στις θερμές αναφορές του Πατριάρχη για τις δράσεις και το ενδιαφέρον του κ. Ανδρουλάκη αλλά και του ΠαΣοΚ «σχετικά με την με την υποστήριξη των χριστιανών όχι μόνο εδώ στην Αγία Γη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». «Χαίρομαι ειλικρινά ιδιαιτέρως, κύριε πρόεδρε, διότι εμφορείστε από αυτές τις αρχές του ελληνισμού και της Ελληνοορθοδοξίας» επεσήμανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ καλλιεργεί την εικόνα του πολιτικού που σέβεται την εκκλησία και συνομιλεί με τους επικεφαλής της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο.

***
Πάσχα στην Ουκρανία

Η αναστάσιμη ακολουθία δεν θα γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας λόγω φόβου επιθέσεων των Ρώσων με πυραύλους. Αλλά σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας η αναστάσιμη λειτουργία θα τελεστεί την Κυριακή του Πάσχα στις 6 το πρωί, την ώρα που τελειώνει το κέρφιου. Οι Ουκρανοί γιορτάζουν άλλη μια χρονιά το Πάσχα υπό τον φόβο των ρωσικών πυραύλων, ωστόσο όπως με πληροφορεί ο πρόξενός μας στην Οδησσό, οι κάτοικοι έβαψαν την Μεγάλη Πέμπτη αβγά, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μέσα στις εκκλησίες και ετοιμάστηκαν για το πασχαλινό τραπέζι κι ας ηχούν συνεχώς οι σειρήνες για να πάνε στα καταφύγια.

***
Ντιμπέιτ για δύο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει, μου λένε και δεν πρόκειται να σταματήσει τις επόμενες ημέρες να θέτει και πάλι το θέμα όχι ντιμπέιτ με όλους, αλλά με τον Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνείται να γίνει ντιμπέιτ και με όλους, αλλά θέλει να υπάρξει μια απευθείας τηλεοπτική του μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Πως απαντάει το Μαξίμου; Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, λένε ό,τι έχουν γίνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή και ο ίδιος δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν πια τις δικές μου θέσεις ή τις θέσεις του κ. Τσίπρα». Άρα, μην περιμένετε απευθείας αντιπαράθεση.

***
Η ανεξήγητη κίνηση Αντώναρου

Σοκ υπέστησαν, μην πω πολλαπλά εγκεφαλικά, στην Κουμουνδούρου με την ανεξήγητη κίνηση του Βαγγέλη Αντώναρου, υποψηφίου πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ανατολική Αττική. Έδωσε συνέντευξη μάλιστα στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου και χαρακτήρισε «απολειφάδι» της πολιτικής ζωής το ΠΑΣΟΚ. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συγκεκριμένη τοποθέτηση καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι για πολλούς Συριζαίους εν δυνάμει μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος τους. Αμέσως έγινε ο κακός χαμός στο διαδίκτυο και έσπασαν τα τηλέφωνα. Ο τελευταίος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή προσπάθησε να διασκεδάσει την όλη κατάσταση υπερθεματίζοντας την πολιτική για εδραίωση της Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Και που είστε ακόμα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.

***
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία

Μαθαίνω πως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εισηγήθηκε προ ημερών στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυμερή πρωτοβουλία για τη μη διάχυση των εμπορικών spyware.

Η πρωτοβουλία ανελήφθη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παράλληλα με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, που περιορίζει τη χρήση μιας κατηγορίας ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης από υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Η κ. Παπαδοπούλου πιθανότατα θεώρησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εισχωρήσει στην πολυμερή πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οι Αυστραλία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Δανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ληφθεί ως κίνηση προστασίας από τυχόν παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Η σκέψη της ήταν σωστή, όπως φάνηκε από το πράσινο φως που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό. Με τον τρόπο αυτό η επόμενη έκθεση του State Department για την Ελλάδα θα είναι λιγότερο επικριτική σε σχέση με εκείνη που δημοσιεύθηκε προ ημερών.