Το εσωτερικό του στόματός είναι το τέλειο μέρος για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια: είναι σκοτεινό, ζεστό,  υγρό και τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε παρέχουν θρεπτικά συστατικά για να φάνε.

Αλλά όταν τα επιβλαβή βακτήρια συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια και τα ούλα, υπάρχει κίνδυνος για την αναπτύξη περιοδοντικής νόσου, λένε οι ειδικοί, η οποία είναι μια μόλυνση και φλεγμονή στα ούλα και τα οστά που περιβάλλουν τα δόντια.

Και τέτοιες καταστάσεις στο στόμα μπορεί να επηρεάσουν το υπόλοιπο σώμα, είπε στους New York Times η Κίμπερλι Μπρέι, καθηγήτρια οδοντικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City.

Ένας αυξανόμενος αλλά ακόμη περιορισμένος όγκος ερευνών, για παράδειγμα, έχει δείξει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με μια σειρά από παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η άνοια.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα στοματικά βακτήρια επηρεάζουν τη γενική υγεία εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητός, εξήγησε η Δρ Μπρέι, καθώς η υπάρχουσα έρευνα είναι περιορισμένη και καμία μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει αιτία και αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις συνδέονται περισσότερο με τη στοματική υγεία από άλλες, λένε οι ειδικοί.

Τα θέματα υγείας που συνδέονται με τη στοματική υγεία

Περίπου το 47% των ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στα αρχικά της στάδια, που ονομάζεται ουλίτιδα, τα ούλα μπορεί να διογκωθούν, να κοκκινίσουν και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να κλιμακωθεί σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου όπου τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν και τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή ακόμα και να πέσουν.

Με την περιοδοντίτιδα, τα βακτήρια και τα τοξικά υποπροϊόντα τους μπορούν να μετακινηθούν από την επιφάνεια των ούλων και των δοντιών και στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορούν να εξαπλωθούν σε διαφορετικά όργανα, δήλωσε η Ανάντα Ντασαναγιάκε, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University College of Dentistry της Νέας Υόρκης.

«Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός οδοντικού καθαρισμού ή χρήσης οδοντικού νήματος, ή εάν έχετε ένα κόψιμο ή πληγή μέσα στο στόμα σας», εξήγησε.

Εάν υπάρχει φλεγμονή στο στόμα και δεν αντιμετωπιστεί, ορισμένες από τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη φλεγμονή αυτή μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και ενδεχομένως να βλάψουν και άλλα όργανα.

Διαβήτης

Από όλες τις συσχετίσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και της νόσου, αυτή με τα περισσότερα στοιχεία είναι μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη, σύμφωνα με τη Δρ Μπρέι. Και οι δύο καταστάσεις φαίνεται να έχουν αμφίδρομη σχέση, πρόσθεσε: Η περιοδοντική νόσος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό, αλλά σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντική νόσο μπορεί να επιδεινώσει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.

Καρδιαγγειακή νόσος

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2020, μια διεθνής ομάδα ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει πώς η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη υγεία της καρδιάς, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια από το στόμα μπορεί να ταξιδεύουν στις αρτηρίες σε ασθενείς με αγγειακή νόσο, παίζοντας ενδεχομένως ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι καλύτερες πρακτικές στοματικής υγιεινής συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Άνοια

Οι ερευνητές δείχουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το ρόλο της στοματικής υγείας στην άνοια, ιδιαίτερα στη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Φρανκ Σκαναπιέκο, καθηγητή στοματικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Buffalo School of Dental Medicine. .

«Τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν πραγματικά εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με Αλτσχάιμερ», είπε, υπονοώντας έναν πιθανό ρόλο στη νόσο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα στοματικά βακτήρια από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς η περιοδοντική νόσος είναι μόνο ένας «παράγοντας κινδύνου» μεταξύ πολλών για άτομα που έχουν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

Αλλες καταστάσεις

Τα στοματικά βακτήρια έχουν επίσης συνδεθεί ισχυρά με μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, είπε η Δρ Μπρέι. Και η αναδυόμενη έρευνα αρχίζει να συνδέει τα στοματικά βακτήρια με νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και με καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι συνδέσεις, είπαν οι ειδικοί. Και ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν η τακτική οδοντιατρική φροντίδα και οι περιοδοντικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη βελτίωση οποιασδήποτε από τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, είπε ο Δρ Σκαναπιέκο.

Η διατήρηση της στοματικής υγείας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε καλή στοματική υγεία είναι να ακολουθείτε τις κλασικές συμβουλές οδοντιατρικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα και του οδοντικού νήματος κάθε μέρα.

«Δεν εκτιμούν πραγματικά όλοι οι άνθρωποι τη στοματική τους υγεία και το θυμούνται μόνο όταν έχουν πονόδοντο», είπε ο Δρ Σκαναπιέκο «Αλλά είναι σημαντικό να είστε εξίσου επιμελείς και προορατικοί για τη στοματική σας υγεία όπως και με την άσκηση ή τη διατροφή ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ευεξίας».