Με αχαρτογράφητο τοπίο φαίνεται πως μοιάζει η ψήφος των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17 έως 20 χρονών. Και είναι πολλοί, αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι, αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, για την ακρίβεια 438.595, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Τα κόμματα προβληματίζονται πώς να τους προσεγγίσουν  καλύτερα και πιο αποδοτικά, πώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τη στιγμή που πολλά κομματικά επιτελεία είδαν προσφάτως  πολλούς από αυτούς τους νέους στις πλατείες να εκφράζουν την οργή τους για την τραγωδία των Τεμπών. Είδαν, επίσης, εκείνες τις ημέρες και άκουσαν αρκετούς νέους να κάνουν λόγο για δυσπιστία  προς τα μεγάλα κόμματα,  πρόσεξαν την αποφασιστικότητά τους να ψηφίσουν και όχι να απέχουν από τις εκλογές, άκουσαν τις δηλώσεις τους ότι στις εκλογές της δεύτερης κάλπης θα πάνε και σε αυτές να ψηφίσουν.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Τικ ΤοΚ, το ΚΚΕ, δηλαδή όχι το κόμμα επισήμως αλλά φίλοι του ΚΚΕ  εμφάνισαν ένα  χαριτωμένο σποτάκι με πιγκουΐνους που οργανώνονται σε ένα παγόβουνο για να αντιμετωπίσουν μια φάλαινα Όρκα και  με σύνθημα «μόνον ο λαός σώζει τον λαό». Μια κυρία  εμφάνισε πασχαλινές λαμπάδες με τον… Κουτσούμπα και με μερικές ατάκες που έχει πει όπως «Πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια;» ή «Παπαπαπαρατσένκο»  συνθήματα χωρίς να εμφανίζεται το σφυροδρέπανο, με τον Περισσό να δηλώνει (επισήμως άγνοια). Το ΠαΣοΚ ετοιμάζεται και αυτό με σποτάκι για τους νέους (άλλωστε το ΠαΣοΚ ήταν το πρώτο κόμμα που στις εκλογές χρησιμοποίησε αφίσες και σποτάκια με πρωτοποριακά για την Ελλάδα συνθήματά, όπως «Λαός ΠαΣοΚ στην εξουσία», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Περήφανα γηρατειά» και πολλά άλλα.
Για τα κομματικά επιτελεία η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Να σκεφτείτε ότι 121.097 ψηφοφόροι είναι ακόμα μαθητές σχολείου. Στην Β Λυκείου  είναι 112.097 και στην Γ Λυκείου άλλοι 109.719 μαθητές οι οποίοι στις 21 Μαΐου θα βρεθούν  ενώπιον της κάλπης και η ψήφος τους εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστη με την έννοια ότι τα κόμματα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι θα ψηφίσουν.
***

Τριμερής συν 1 ή μόνον τριμερής;

Πώς ξαφνικά ξαναζωντανεύει η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ, που εκτός απροόπτου αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία; Ο βασικός λόγος είναι ότι τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ έχουν νέους υπουργούς Εξωτερικών;  Στην Κύπρο είναι  ο Κωνσταντίνος Κόμπος και στο Ισραήλ ο Έλι Κολέν. Στην Ελλάδα θα μετάσχει ο Νίκος Δένδιας, με τη χώρα μας να βρίσκεται πλέον σε προεκλογική περίοδο. Τώρα εάν ρωτάτε γιατί αυτή η τριμερής δεν γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργών, απλώς σας υπενθυμίζω τις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινώς στο Τελ Αβίβ. Εάν πάλι ρωτάτε κατά πόσο αληθεύει η συμμετοχή του Άντονι Μπλίνκεν στην τριμερή, ώστε να ξαναγίνει «τριμερής συν ένα» (όπως γινόταν στο παρελθόν), θα σας γελάσω. Ουδείς γνωρίζει έως  την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές εάν ο Αμερικανός υπουργός θα βρεθεί στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να «παρεξηγηθεί» από την Τουρκία και να ενισχύσει, όπως έλεγαν οι Τούρκοι, τον αντιαμερικανισμό στην κυβέρνηση Ερντογάν. Να σημειώσω τέλος ότι εκτός από τα ενεργειακά που είναι μονίμως στην ατζέντα της τριμερούς θα συζητηθούν και τουριστικά, καθώς (για πρώτη φορά) και οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
***

Το ανεκπλήρωτο πολιτικό ρουσφέτι

Ισως το ποιο top πολιτικό ρουσφέτι σήμερα είναι να πετάξει ένας  πολιτικός με μαχητικό αεροσκάφος. Οι αιτήσεις βουλευτών προς την Πολεμική Αεροπορία όπως και πολιτευτών , κυβερνητικών παραγόντων και παρατρεχάμενων είναι πολλές, πλην όμως καμία έως τώρα δεν έχει εγκριθεί. Πάγια θέση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι τα μαχητικά δεν είναι για… βόλτες. Ασε που ορισμένοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να αντέξουν τα πολλά  G’s ή  είναι πολύ πιθανόν να πάθουν βέρτικο και άντε να αποποιηθεί η ΠΑ την ευθύνη. Οι πολιτικοί όμως  έχουν μια σχέση εκτίμησης, δέους και θαυμασμού προς τα μαχητικά.
 Πρώην πρωθυπουργοί πέταξαν με μαχητικά (όπως Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας), σχεδόν όλοι οι υπουργοί Άμυνας (για τα δουν είπαν ορισμένοι εάν τα χρήματα του ελληνικού λαού έπιασαν… τόπο). Ο Καμμένος. για παράδειγμα,  όχι μόνον πέταξε με μαχητικά και με ελικόπτερα, αλλά… σταύρωνε και τα μαχητικά πριν από τις αποστολές αναχαίτησης. Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν επισκέφθηκε τα Rafale, εξέφρασε την επιθυμία κάποια στιγμή να πετάξει με αυτά. Την ίδια επιθυμία έχει εκφράσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να πετάξει όταν έρθει η ώρα με ένα F-16 από τον Άραξο, όπως πέταξε πριν από χρόνια και ο πατέρας του.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν πέταξε ακόμα και η θητεία του στο υπουργείο λήγει εκεί κάπου στις 21 Μαΐου. Αν και έχει έως τώρα συλλέξει αρκετά μπουφάν (bomber Jacket), κράνη, μινιατούρες πολεμικών αεροσκαφών (στο γραφείο του έχει «προσγειωθεί» σε μινιατούρα και Rafale και Mirage και ένα Viper), ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει να πετάξει ακόμα: «Κέρδισα μια πτήση με Rafale», έλεγε τις προάλλες στους πιλότους των Rafale, που δύο εξ αυτών τυγχάνει να ήταν και υπασπιστές του. Ασε που ανέβηκε πολλές φορές στο πιλοτήριο των Rafale, αλλά ποτέ δεν πάτησε το κουμπί της απογείωσης.
Τώρα με την ηρεμία στο Αιγαίο και κυρίως τώρα  που πλησιάζουν οι εκλογές οι αιτήσεις πολιτικών για να πετάξουν με ένα μαχητικό και να φωτογραφηθούν μαζί του  (για προεκλογικούς λόγους). έχουν αυξηθεί. Έχει περάσει βλέπετε και η γιορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ που η Πολεμική Αεροπορία για να τιμήσει τους αρχάγγελους βάζει δημοσιογράφους, μαθητές και απόστρατους να πετάξουν με πολεμικά αεροπλάνα. Οχι όμως πολιτικούς. Και μέσα σε όλα αυτά τα ρουσφέτια, ένας μόνος πολιτικός (για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω το όνομά του) κατάφερε να πετάξει με ένα  Phantom, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Έκανε ακριβώς την ίδια διαδρομή που έκαναν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Φάντομ στην Ανδραβίδα (όχι όμως και τον επικίνδυνο ελιγμό), μαγνητοσκόπησε με το κινητό του όλη την πτήση και προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση όλο υπερηφάνεια. Για την ιστορία σας λέω ότι ο εν λόγω πολιτικός δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
***

Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Τι ακριβώς θα γίνει με τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αν υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο εκτίμησε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ειδικός αναλυτής εκλογών και συγγραφέας. «Κατά την άποψή μου», είπε, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών, χρειάζεται 46,5% και 8% να μείνουν απέξω. Αν μία από τις δύο συνθήκες δεν πληρούνται τότε δεν έχουμε 151. Με τις προϋποθέσεις του Ανδρουλάκη δεν πιστεύω πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς απέκλεισε τους δραχμιστές, δηλαδή το Μέρα25 και η Ελληνική Λύση. Άρα μένει να κάνει κυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιος να βγάλει 35% άρα για πολύ λίγο θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, άρα γιατί να συνεργαστεί με τον Ανδρουλάκη».
***

Το Αξιον Εστί έρχεται στην Αθήνα

Την ώρα που συνεδρίαζε χθες το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει την προμήθεια των ισραηλινών Spike Nlos καθώς και η προμήθεια μαχητικών F-35, στην Μονή Πετράκη γινόταν μια άλλη συνεδρίαση. Για την μεταφορά στην Αθήνα της Παναγίας Αξιον Εστι, Εφέστιος Προστάτης. Να μεταφερθεί συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών και  θα βρίσκεται για προσκύνημα από τις 5 έως τις 15 Μαΐου, στην καρδιά δηλαδή της προεκλογικής περιόδου. Η Παναγία Αξιον Εστί βρίσκεται στον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, θεωρείται εφέστιος προστάτης όλων των Αγιορείτικων Μονών κι έχει στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών του Αγίου Όρους. Εφέστιος Προστάτης, δηλαδή προστάτης της εστίας, του σπιτιού μας, της πατρίδας μας.
***

Και επισήμως ο Αβραμόπουλος στη Ηλεία

Στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας θα είναι τελικά υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή προτιμούσε το Επικρατείας, εν συνεχεία την Α Αθηνών αλλά δεν έκλεινε η υποψηφιότητά του. Περίμενε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αργούσε λίγο να γίνει. Ο πατέρας του ήταν από την Ηλεία και όχι από την Αρκαδία όπου διαθέτει σπίτι. Η υποψηφιότητα για την Ηλεία έκλεισε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Πριν  γίνει η ανακοίνωση ένας άλλος υποψήφιος στην Ηλεία ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, απέσυρε την υποψηφιότητά του, αλλά δήλωσε στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω της καθόδου Αβραμόπουλου στην Ηλεία. Ίδωμεν…
***

Γουέστ Χαμ και Ψευδοκράτος

Πρόσφατα στη Βρετανία στον αγώνα της Γουέστ Χαμ με την ΑΕΚ Λάρνακας, έξι οπαδοί της αγγλικής ομάδας έδειχναν προς τους οπαδούς της κυπριακής ομάδας, με τα κινητά τους τις σημαίες του ψευδοκράτους. Δείτε τώρα πώς ο αγγλικός αυτό ποδοσφαιρικός σύλλογος αντέδρασε αστραπιαία: Υπήρξε αντίδραση και ο βρετανικός σύλλογος εντόπισε τους έξι λόγω των θέσεων που κατείχαν και τους αφαίρεσε τα εισιτήρια διαρκείας που είχαν και τα έδωσαν σε άλλους. Δηλαδή, τους είπε ότι «παιδιά δεν κάνετε για οπαδοί μας».
***

Βρετανός αστυνομικός με σημαία του Ψευδοκράτους

 Άλλα πάλι και τούτο: ένας αστυνομικός, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, έχει στη στολή του επικολλημένη τη σημαία του ψευδοκράτους. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει εμφανιστεί δύο φορές στο διαδίκτυο, το 2018 και το 2021, και ότι μετά από αντίδραση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε απολογηθεί. Τώρα πάλι θα αναμένονται απολογίες;
***

Ο Πρόεδρος του Eurogroup και η ελληνική οικονομία

Όταν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να πραγματοποιήσει ομιλία ή απολογισμό των πεπραγμένων, ή προεκλογική ομιλία ποιους καλεί για ομιλητές; Ο Χρήστος Σταϊκούρας διοργανώνει ομιλία με θέμα «Ελληνική Οικονομία- Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική» και έχει προσκαλέσει να μιλήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe. Η εκδήλωση θα γίνει στο «Θέατρον»- Κέντρο Πολιτισμού- «Ελληνικός Κόσμος», στον Ταύρο, στις 4 Απριλίου. Όχι δεν κάλεσε να μιλήσει κάποιον από την αντιπολίτευση, για παράδειγμα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή την Εφη Αχτσιόγλου  για να υπάρξει όχι μόνον  αντίλογος, αλλά και  σύγκριση.
***

Οι ύβρεις στον πληθυντικό της… ευγενείας

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, όσοι από εσάς παρακολουθείτε στα τηλεοπτικά παράθυρα τις άτυπες τηλεμαχίες ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ., τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο. Υπάρχει στον τηλεοπτικό αέρα ένα είδος «πολιτικού πολιτισμού». Βρίζουν (όταν θέλουν να βρίσουν) αλλά  στον πληθυντικό… ευγενείας: «Είστε γελοία», λέει ένας βουλευτής της ΝΔ σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή να απαντά «εσείς είστε γελοίος και φαίνεστε». Ποτέ όμως στο ενικό, δηλαδή «είσαι γελοίος». Ή  το συνηθέστερο «είστε σοβαρός;». Μόνον ο Αδωνις επιτίθεται στους πολιτικούς του αντιπάλους στον ενικό; «Μην μου κουνάς εμένα το δάκτυλο», τους λέει ή όταν βρίσκεται σε κόντρα με τον Παύλο Πολάκη λέει: «τις μαγκιές σου στον Καλογρίτσα, που σου είπε «βγάλε το σκασμό» και τον έβγαλες». Αφήστε που ονόμασε σε κάποια στιγμή τον Πολάκη «Ρανταπλάν» (το σκυλάκι των Ντάλτον, που αργεί να πάρει μπροστά).