Σε ένα ήρεμο προάστιο του Λονδίνου, ο Joe Goldberg, ο χαρακτήρας που μπέρδεψε συναισθηματικά το παγκόσμιο κοινό όσο κανένας άλλος και τον οποίο υποδύεται ο Penn Badgley, περιπλανιέται μέσα σε ένα ιδιωτικό κλαμπ, βυθισμένος στις σκέψεις του.

Όπως και στις προηγούμενες σεζόν της δημοφιλούς σειράς «You» του Netflix, ο εσωτερικός μονόλογος του Joe ακούγεται σε voice-over, αυτή τη φορά όμως με βρετανική προφορά. Η αρχή μοιάζει να ακολουθεί τη γνωστή συνταγή που ακολουθούσαν οι τρεις προηγούμενες σεζόν. Άλλωστε, αυτό είναι το βασικό μοτίβο του κεντρικού χαρακτήρα: ο Joe γνωρίζει μια γυναίκα, αποκτά εμμονή μαζί της, την παρακολουθεί μέχρι που τελικά τον ερωτεύεται κι εκείνη, και στη συνέχεια ο τραγικός ήρωας μπαίνει σε μια δύνη από λάθος χειρισμούς και αιματηρές προσπάθειες προκειμένου να πετύχει η σχέση.

Ο Joe είναι ένας πολυδιαβασμένος, εμφανίσιμος άντρας με τραγικό παρελθόν και μια ενδόμυχη κλίση στις ανθρωποκτονίες. Αυτό το τελευταίο του ελάττωμα είναι η κινητήριος δύναμη της πλοκής της σειράς και, επιπλέον, ο λόγος που ο Joe προκαλεί στο κοινό μεγάλη συναισθηματική σύγχυση. Γιατί, αν εξαιρέσεις αυτή του την έφεση στο φόνο, είναι κατά τα άλλα πολύ εύκολο να αισθανθείς μια κάποια συμπόνια γι’ αυτό το τόσο βασανισμένο παιδί. Αλλά, φυσικά, κάτι τέτοιο δεν εξαιρείται.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος της σειράς – τα πέντε πρώτα επεισόδια του οποίου βρίσκονται ήδη στο Netflix – αποκλίνει από τα προηγούμενα. Όχι μόνο διαδραματίζεται στο Λονδίνο, αλλά επειδή θέτει τον Joe σε δύσκολη θέση, καθώς βρίσκεται ξαφνικά να είναι αυτός που χειραγωγείται. Αυτή η τροπή είναι αρκετά ευχάριστη από πλευράς εξέλιξης του μύθου. Για πόσο άλλωστε ακόμα μπορούσε να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία;

Η 4η σεζόν βρίσκει τον Joe στο Λονδίνο, όπου εργάζεται ως καθηγητής σε ένα φανταστικό πανεπιστήμιο, προσπαθώντας να κάνει μια νέα αρχή. Τα σχέδιά του, ωστόσο, ανατρέπονται γρήγορα, όταν μέλη μιας παρέας, στην οποία με δυσαρέσκεια συμμετέχει και η οποία αποτελείται από Βρετανούς κροίσους, αρχίζουν να δολοφονούνται, και ο Joe πρέπει να βρει τον δολοφόνο πριν ενοχοποιήσουν τον ίδιο για τις δολοφονίες.

Το «You» έκανε το ντεμπούτο του το 2018, αλλά βρήκε μεγαλύτερο κοινό όταν εισήχθη στο Netflix ένα χρόνο αργότερα. Έκτοτε, κάθε επεισόδιο πυροδοτεί μακροσκελείς συζητήσεις ηθικής στα μέσα social media, με το κοινό να διχάζεται τρομερά ως προς το εάν μπορεί κανείς να συμπονέσει ή όχι τον κεντρικό ήρωα.

Ένα από τα κεντρικά θέματα της σειράς αποτέλεσε από την πρώτη κιόλας σεζόν η ελίτ, αυτή η μικρή ομάδα πλούσιων και ισχυρών που κατέχουν ένα δυσανάλογο μερίδιο προνομίων στην κοινωνία, είτε μιλάμε για την κοινωνία της Νέας Υόρκης, είτε για εκείνη του Λος Άντζελες. Το Λονδίνο, ως πεδίο δράσης του Joe σε αυτή τη νέα σεζόν, αποτελεί ιδανικό σκηνικό για να εξερευνήσει κανείς το εν λόγω θέμα. Ο Joe συναντά Λονδρέζους όπως η Blessing, μια Νιγηριανή πριγκίπισσα, ο Simon, καλλιτέχνης και γιος ενός δισεκατομμυριούχου, και η Lady Phoebe, μια αριστοκράτισσα και αγαπημένη των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Πρόκειται για αμβλύς, ηθικά διφορούμενους και συχνά γελοίους χαρακτήρες – και πάλι όμως, το κοινό μπορεί να βρεθεί να υποστηρίζει τον Τζο.

Πάντως, σε αυτή τη σεζόν ενδέχαεται να δούμε τον Joe να αποκτά μεγαλύτερο βαθμό αυτογνωσίας. Φαίνεται πως όλα όσα έλεγε μέχρι στιγμής στον εαυτό του για να δικαιολογεί τις πράξεις του, δεν είναι σε θέση να επιφέρουν πια την αυτοεξιλέωση που απεγνωσμένα αναζητά. Μοιάζει, επιτέλους, ο χαρακτήρας να συνειδητοποιεί, σαν άλλη Taylor Swift στο νέο της hit «Anti-Hero», ότι η απάντηση στα προβλήματά του μάλλον βρίσκεται στον ίδιο.

Αυτή η κατά κάποιο τρόπο εξέλιξη είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο ο Joe προσεγγίζει το αντικείμενο του πόθου του για αυτή τη σεζόν, την Kate (Charlotte Ritchie), μια φαινομενικά ψυχρή, προνομιούχα γκαλερίστα που αρχικά τον υποψιάζεται. Παρόλα αυτά, σε αυτή τη σεζόν, όπως και στις προηγούμενες, τα πτώματα συσσωρεύονται και το ερώτημα τι θα μπορούσε να φέρει λύτρωση για τον Τζο παραμένει.