Τα πτώματα δύο Βρετανών εθελοντών που σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία τον Ιανουάριο επέστρεψαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Volodymyr Zelensky είπε ότι οι σοροί του Chris Parry, 28 ετών, και του Andrew Bagshaw, 47, έχουν πλέον επιστραφεί στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα παραδοθούν στο προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας για να μεταφερθούν στην πατρίδα τους.

Οι οικογένειες των δύο εθελοντών είπαν ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής διάσωσης.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τον Chris Parry και τον Andrew Bagshaw

Ο κ. Parry και ο κ. Bagshaw βρίσκονταν στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας κάνοντας εθελοντική εργασία.  Οι δύο εθελοντές εθεάθησαν τελευταία φορά να κατευθύνονται προς την πόλη Soledar στις 6 Ιανουαρίου.

Η οικογένεια του Μπαγκσάου είπε ότι τόσο εκείνος όσο και ο Πάρρι προσπαθούσαν να βοηθήσουν μια ηλικιωμένη γυναίκα όταν τα αυτοκίνητά τους χτυπήθηκαν από οβίδα.

Το Soledar είχε βρεθεί στο επίκεντρο έντονων μαχών και τον περασμένο μήνα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε  ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη, μετά από μακρά μάχη, κάτι που αμφισβήτησε η κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, τα μέλη της οικογένειας του κ. Parry δήλωσαν «εξαιρετικά υπερήφανα» για την ανιδιοτελή αποφασιστικότητά του να βοηθήσει αμάχους μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, νέοι ή άνθρωποι που για τον α’ ή β΄λόγο βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση και χρειάζονταν τη συνδρομή του.

Ο Βρετανός εθελοντής Christopher Parry και ο σύντροφός του Dave Young περπατούν δίπλα σε ένα κτίριο κατοικιών που υπέστη ζημιές από στρατιωτική επίθεση, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πόλη Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ, Ουκρανία 5 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Anna Kudriavtseva

«Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα αποχαιρετούσαμε τον Κρις που είχε μια τόσο γεμάτη ζωή μπροστά του. Ήταν ένας  γιος που φρόντιζε τους γονείς τους, ένας φανταστικός αδερφός, ο καλύτερος φίλος για πολλούς από τους φίλους του  και ένας τρυφερός σύντροφος για την Όλγα», λένε από την οικογένειά του.

Όπως μεταδίδει το BBC  κ. Parry είχε καταγωγή από το Truro της Κορνουάλης. Τον Μάρτιο του 2022  στην πιο σκοτεινή ώρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένιωσε την ανάγκη να μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη και να προσφέρει εθελοντική βοήθεια σε όσους το είχαν περισσότερο ανάγκη.

Ο Βρετανός εθελοντής Christopher Parry περπατάει δίπλα σε ένα κτίριο κατοικιών που έχει υποστεί ζημιές από στρατιωτικό χτύπημα, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πόλη Μπαχμούτ, περιοχή Ντονέτσκ, Ουκρανία 5 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Anna Kudriavtseva

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τις αρχές του 2023, οπότε και σκοτώθηκε έσωσε πάνω από 400 συνανθρώπους του ενώ βοήθησε και πολλά εκλωβισμένα ζώα να ελευθερωθούν.

Επιστήμονας – ερευνητής και εθελοντής στην Ουκρανία

Ο  κ. Bagshaw ήταν Βρετανός υπήκοος αλλά ζούσε στη Νέα Ζηλανδία και εργαζόταν στην έρευνα.  Πήγε εθελοντής στην Ουκρανία από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Βρετανός εθελοντής Andrew Bagshaw διακρίνεται σε ένα πρατήριο καυσίμων, ένα μήνα πριν από την εξαφάνισή του κοντά στο Soledar, στο Kramatorsk της Ουκρανίας, στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Στιγμιότυπο που προέρχεται από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Grzegorz Jaroslaw Rybak/ REUTERS

Τον περασμένο μήνα και ενώ ο θάνατός του έγινε γνωστός στηνη οικογένεια του κ. Bagshaw κάποιο από τα μέλη της είπε: «Ο Άντριου ανέλαβε δίχως την παραμικρή ιδιοτέλεια πολλούς προσωπικούς κινδύνους και ρίσκα και κατάφερε να σώσει πολλές ζωές. Τον αγαπάμε και είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο που προσέφερε».

Άνθρωποι παρακολουθούν επιμνημόσυνη δέηση για τον Andrew Bagshaw, έναν από τους δύο Βρετανούς εθελοντές που σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά την προσπάθεια διάσωσης από το Soledar, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο, Ουκρανία 29 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Gleb Garanich

Και προσέθεσε: «Η Διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι δυνατή και να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, παρέχοντάς της τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται τώρα και στη συνέχεια, μετά το πέρας του πολέμου,  να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της».

Νεκρός και αμερικάνος εθελοντής στην Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το BBC ένας ακόμη ξένος υπήκοος, εθελοντής στην Ουκρανία, ο Πιτ Ριντ, σκοτώθηκε την Πέμπτη στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το τελευταίο διάστημα γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Ο Ριντ, ένας 33χρονος Αμερικανός εθελοντής ανθρωπιστής, σκοτώθηκε «ενώ παρείχε βοήθεια», σύμφωνα με δήλωση της Global Response Medicine, της ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία, ο Andriy Yermak, αρχηγός του επιτελείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι 116 Ουκρανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο.

Είπε ότι στους αποφυλακισμένους περιλαμβάνονται υπερασπιστές της Μαριούπολης, παρτιζάνοι από τη Χερσώνα και ελεύθεροι σκοπευτές από το Μπαχμούτ, καθώς και δύο άτομα από ειδικές επιχειρήσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 63 στρατιωτικοί επιστράφηκαν στο πλαίσιο μιας «σύνθετης διαδικασίας διαμεσολάβησης».

Είπε ότι επρόκειτο για άτομα μιας «ευαίσθητης κατηγορίας» τα οποία απελευθερώθηκαν χάρη στη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς έκαναν αυτοί οι άνθρωποι.

Η ανταλλαγή αυτή κρατουμένων μεταξύ των εμπόλεμων Ρωσίας και Ουκρανίας είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται από την αρχή του χρόνου.

Ο κ. Yermak είπε ότι η Ουκρανία συνεχίζει τις προσπάθειες τους ώστε να επιστρέψουν όλοι σπίτι τους.

 Ηνωμένο Βασίλειο: Στην Ουκρανία υπάρχει πραγματικός κίνδυνος

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προειδοποιήσει προηγουμένως για όλα τα ταξίδια στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή».

Οι Βρετανοί υπήκοοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν αμέσως εάν είναι ασφαλές να το πράξουν, πρόσθεσε.