Στο υψηλότερο βουνό των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, που υψώνεται στα 1.914 μέτρα κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, ο υδράργυρος έδειξε – 78 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ίδια με αυτή που κατέγραψε στον Άρη το διαστημικό όχημα Curiosity. Εάν η μέτρηση επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο βόρεια, στον Καναδά, οι πολικές αέριες μάζες που εισβάλλουν από την Αρκτική πάγωσαν το έδαφος κάτω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους – 42 βαθμούς Κελσίου. Οι παγοκρύσταλλοι που σχημάτισαν κάνουν το τοπίο να μοιάζει με βασίλειο του πάγου.

Στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ειδοποιήσεις για τους κινδύνους που προκαλεί ο παγετός.

Στο Βερμόντ από την επαφή του παγωμένου αέρα με το ζεστό νερό της λίμνης σχηματίστηκαν υδροστρόβιλοι.

Στη Βοστώνη οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν σημαντικά την προσγείωση των αεροσκαφών.

Το πολικό ψύχος επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αγγλίας, τη βορειοανατολική Πενσιλβάνια, το βόρειο Νιού Τζέρσεϊ καθώς και για μεγάλο μέρος της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν την έκθεση στον χιονιά. Η επέλαση του πολικού ψύχους αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Κυριακής.