Σε κλοιό κακοκαιρίας με ισχυρές χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας θα βρεθειο μεγάλο κομμάτι της χώρας τις επόμενες ώρες. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη –από τα 500μ. υψόμετρο θα αρχίσει η χιονόπτωση.

Η πρόγνωση για την Αττική – Σε ποιες περιοχές θα το στρώσει

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από νωρίς το πρωί της Κυριακής η Αττική θα ντυθεί στα λευκά, καθώς θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού και συγκεκριμένα στον Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ιπποκράτειος πολιτεία και Κρυονέρι.

Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται πυκνή χιονόπτωση στα βόρεια του νομού, με αξιόλογες χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια, στις περιοχές της Πεντέλης, του Διονύσου, της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

Ακόμη, χιονοπτώσεις με εξάρσεις θα σημειωθούν σε Πάρνηθα, Βίλια και Θρακομακεδόνες, ενώ χιονόνερο θα πέσει στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

Το απόγευμα της Κυριακής (μετά τις 18:00) αναμένεται έξαρση χιονοπτώσεων σε περιοχές βορειότερα από τον Άγιο Στέφανο, ενώ χιονοπτώσεις μέτριας έντασης θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια.

Ασθενής χιονόπτωση αναμένεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα.

Τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις συγκεκριμένες περιοχές που θα χιονίζει και κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Θα χιονίσει όμως και στα πεδινά της Θράκης και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Το κρύο θα είναι δριμύ, καθώς νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ το θερμόμετρο θα πέσει ακόμα και στους -13 σε ορεινές περιοχές. Το μεσημέρι θα πλησιάσει τους 5-10 βαθμούς. Βορειοανατολικοί οι άνεμοι 7-9 μποφόρ.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια, αλλά θα έχουν την τάση να εξασθενούν σταδιακά. Χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες , πλησιάζοντας τους 5-10 βαθμούς το μεσημέρι, ενώ σε περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, θα δημιουργηθεί ολικός παγετός, με το θερμόμετρο να παραμένει σε αρνητικές τιμές καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βορειοανατολικοί άνεμοι μέχρι 6-7, το πρωί 8 μποφόρ, σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Οι χάρτες της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr την Κυριακή 05/02 στην ανατολική και νότια χώρα αναμένουμε:

– Αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα).

– Πριν τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και έτσι αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

– Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου.

– Στην Κρήτη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 1000 μέτρα) και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού (ενδεικτικά πάνω από τα 400-500 μετρά).

– Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες (ενδεικτικά πάνω από τα 200 μέτρα).