Τρεις ελληνικές μικρού μήκους ταινίες  συμμετέχουν στο φεστιβάλ του ClermontFerrand της Γαλλίας, έναν θεσμό με τεράστια σημασία και διεθνή εμβέλεια, (αντίστοιχη με εκείνη των Καννών για τις ταινίες μικρού μήκους) το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί  από σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ως το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Δύο ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, το «Airhostess -737» και το «Nothing Holier Than a Dolphin» διεκδικούν βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ το «Έλα να σου πω»,  που τιμήθηκε με το Grand Prix του Φεστιβάλ τo 2001, επιστρέφει σε ένα παράλληλο αφιερωματικό πρόγραμμά του.

Το «Airhostess – 737»  σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου και παραγωγή Ιωάννας Μπολομύτη και Δημήτρη Τσακαλέα (Αργοναύτες) χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος  Covid-19. H συμμετοχή της ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του ClermontFerrand είναι ένας ακόμη σταθμός στην ήδη πλούσια φεστιβαλική πορεία της, που περιλαμβάνει τα φεστιβάλ του Λοκάρνο, Σάντανς, Τορόντο.

Η Λένα Παπαληγούρα (φωτογραφία) πρωταγωνιστεί στην ταινία «Airhostess -737»

Το «Nothing Holier Than a Dolphin», σε σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαργάρα και παραγωγή της Κυριακής Βήρου (AdFab Productions) έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ και στο ClermontFerrand κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ το «Έλα να σου πω» σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Κατερίνας Φιλιώτου με συμπαραγωγό το ΕΚΚ, είναι η πρώτη και μοναδική έως σήμερα ελληνική ταινία μικρού μήκους η οποία έχει τιμηθεί με το Grand Prix, το κορυφαίο βραβείο του ClermontFerrand (2001). Το Φεστιβάλ την επέλεξε φέτος να προβληθεί στο παράλληλο πρόγραμμά του Libido.

«Έλα να σου πω» σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Κατερίνας Φιλιώτου

Τέλος, μετά από πρόταση του ΕΚΚ, στο πρόγραμμα Euro Connection της Αγοράς του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο «Γραμβούσα», σε σκηνοθεσία Σταύρου Πετρόπουλου και παραγωγή Λεωνίδα Κωνστανταράκου (Alaska Films), το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Μικρού Μήκους.

Πολιτική ανάπτυξης

Συνεχίζοντας την πολιτική που έχει αναπτύξει με δυναμισμό τα δύο τελευταία χρόνια, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου  στηρίζει και φέτος την ύπαρξη Εθνικού Περιπτέρου στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας και το ΕΚΟΜΕ. Οι μακροχρόνιοι δεσμοί του με το φεστιβάλ του ClermontFerrand και η αδιάλειπτη παρουσία του εκεί για πάνω από είκοσι χρόνια αποσκοπούν να καταστήσουν ακόμη πιο ισχυρή τη θέση των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Η Διεύθυνση Hellas Film του ΕΚΚ θα παρουσιάσει και φέτος τον συνολικό κατάλογο ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και animation της πρόσφατης παραγωγής.