Μια χώρα που φέτος φαίνεται να ξεχωρίζει στα Οσκαρ είναι η Ιρλανδία. Πέντε από τους 20 ηθοποιους των τεσσάρων κατηγοριών ρόλων είναι Ιρλανδοί και οι τέσσερις είναι υποψήφιοι για την ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν» («The Banshees of Inisherin) του Μάρτιν Μακ Ντόνα: ο Κόλιν Φάρελ (Α ρόλου), οι Μπρένταν Γκλίσον, Μπάρι Κέογκαν (Β ρόλου) και η Κέρι Κόντον (Β ρόλου). O τέταρτος Ιρλανδός φετινός υποψήφιος είναι ο πολ Μεσκάλ του «Aftersun».

Ενας πόλεμος βρίσκεται στην καρδιά της ταινίας τα «Πνεύματα του Ινισέριν» που  συνολικά διεκδικεί  10 βραβεία ανάμεσα στα οποία τα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου (σε όλα υποψήφιος είναι ο Μακ Ντόνα). Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της Ιρλανδίας, δύο φίλοι, ο Πάντραικ (Κ. Φάρελ) και ο Κόλεμ (Μπ. Γκλίσον) κάτοικοι του μικρού νησιού Ινισέριν το οποίο δεν λαμβάνει μέρος στον πόλεμο, θα δημιουργήσουν τον δικό τους μικρο εμφύλιο όταν ο Κόλεμ αποφασίζει ότι δεν θέλει πια να είναι φίλος του Πάντραικ.

Αυτό είναι το γενικό «κάδρο» της ταινίας, μέσα από το οποίο θα περάσουν αρκετοί ακόμη χαρακτήρες όπως και καταστάσεις που στηρίζονται στην ιδιαιτερότητα, την παραξενιά, το ατσαλένιο πείσμα και φυσικά την διχόνοια των Ιρλανδών.

Kαι με τους δυο θαυμάσιους Ιρλανδούς ηθοποιούς (συμπρωταγωνιστές και στην «Αποστολή στη Μπριζ», επίσης του Μακ Ντόνα) σε μεγάλα κέφια.

Τα «Πνεύματα του Ινισέριν» ανοίγουν στην Ελλάδα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου από την Feelgood Entertainment που παραχώρησε στο www.tovima.gr το επίσημο, υποτιτλισμένο τρέιλερ  της ταινίας.