Σε μια προσπάθεια να αρθεί το  αδιέξοδο σχετικά με τη «χρηματοδότηση χωρών που έχουν πληγεί από κλιματικές καταστροφές», και να υπάρξει συμφωνία στην Αίγυπτο, οι διαπραγματευτές για το κλίμα, που μετέχουν στην COP27 μελετούν μια συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την κάλυψη των ζημιών στις πιο ευάλωτες χώρες, το οποίο ωστόσο θα χρηματοδοτείται από μια «ευρεία βάση χορηγών».

Συνεισφορές

Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτό υποδηλώνει ότι και οι αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Κίνα, θα πρέπει να συνεισφέρουν, και όχι μόνο τα πλούσια έθνη που ιστορικά έχουν συνεισφέρει τα περισσότερα στην υπερθέρμανση.

«Αυτό που προτείναμε είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο αντιμετώπισης απωλειών και ζημιών για τις πιο ευάλωτες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική Φρανς Τίμερμανς στη σύνοδο κορυφής της COP27.

Το ζήτημα των απωλειών και των ζημιών κυριάρχησε στη φετινή σύνοδο κορυφής, με περισσότερες από 130 αναπτυσσόμενες χώρες να απαιτούν από τη συνάντηση να επιτευχθεί συμφωνία για ένα νέο ταμείο που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις ανεπανόρθωτες ζημιές από πλημμύρες, ξηρασία και άλλες κλιματικές επιπτώσεις.

Νομική ευθύνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είχαν προηγουμένως αντισταθεί στην ιδέα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη θέσπιση νομικής ευθύνης.

Η  υπουργός Κλίματος από τις Μαλδίβες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του κλίματος, είπε ότι η νέα προσφορά της ΕΕ τροφοδότησε τις ελπίδες των εκπροσώπων από ευάλωτες στο κλίμα χώρες.

«Ως η χώρα με τα χαμηλότερα επίπεδα στον κόσμο, είμαστε ενθουσιασμένοι από την καλή θέληση σε αυτό το δωμάτιο», είπε η Shauna Aminath.

«Σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τις ζημιές, χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις και τη διαφάνεια και τη βούληση να σφυρηλατήσουμε μια συμφωνία», δήλωσε η Aminath. «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και ας συνεργαστούμε μεταξύ μας και ας το κάνουμε αυτό».

Ώρες πριν από την παρέμβαση της ΕΕ, ο πρόεδρος της COP27 Sameh Shoukry – υπουργός Εξωτερικών της χώρας υποδοχής της Αιγύπτου – είχε πει στους δημοσιογράφους ότι οι χώρες «αποτρέπονται από το να λάβουν τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» για απώλειες και ζημιές.

Πηγή: OT.gr