Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι «αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο» την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως επισημαίνεται στη ανακοίνωση «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η διατύπωση αυτή φαίνεται ότι εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του μπλοκ της G20, ενώ ένας Γερμανός εκπρόσωπος είπε ότι εγκρίθηκε χωρίς καμία αλλαγή από το προσχέδιο που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης – «Παράθυρο» για το τέλος του πολέμου – Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι

Η δήλωση ανέφερε πάντως, ότι υπήρχαν «άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Στην ίδια δήλωση τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί, και η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων ήταν απαράδεκτη, ενώ χαιρέτησαν την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα επιτόκια

Τονίζει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες των μελών θα συνεχίσουν να βαθμονομούν κατάλληλα τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ θα έχουν επίγνωση της ανάγκης να περιοριστούν οι «επιπτώσεις μεταξύ των χωρών».

Τα μέλη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα έχουν κινηθεί σημαντικά» φέτος.

Οι δεσμεύσεις για το κλίμα

Οι ηγέτες στη συνάντηση της G20 στο Μπαλί την Τετάρτη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των προσπαθειών για «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης άνθρακα.

«Αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε η δήλωση «Αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες»