Όποιος έζησε έστω και μια στιγμή εκείνης της νύχτας της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018. ή της επόμενης ημέρας, όποιος είδε καμένους συνανθρώπους μας, όποιος είδε ανθρώπους κατεστραμμένους να κλαίνε πάνω από τα ερείπια, καταλαβαίνει πόσο σημαντική θα έπρεπε να ήταν αυτή η δίκη. Και όμως χθες πρώτη ημέρα της δίκης, αυτήν που περίμεναν 4,5 χρόνια οι κάτοικοι για δικαίωση των 104 νεκρών, ανάμεσά τους και μια γριούλα ετών 70 που δεν άντεξε και πέθανε πριν από τρεις εβδομάδες, σημειώθηκαν εικόνες ντροπής στα δικαστήρια.

Η Πολιτεία δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή τη δίκης. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης της ζωής τους, δεν μπόρεσε να χωρέσει ούτε καν τους κατηγορούμενους. Όσο για τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του τύπου, ούτε λόγος να γίνεται για θέση μέσα στην αίθουσα. Γεγονός, που όπως επισημάνθηκε, τραυματίζει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Έβλεπες μάρτυρες και δικηγόρους να παρακολουθούν τη διαδικασία από τα… παράθυρα του δικαστηρίου. Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων είχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση». Φτάνοντας στο κτίριο 9, οι μάρτυρες αντίκρισαν την μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πολυπρόσωπης δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και μη πιστεύοντας στα μάτια τους έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι αυτό είναι «ντροπή».

***
Ποιοι αποφασίζουν για τις αίθουσες των δικαστηρίων

Αυτοί που αποφασίζουν σε ποια αίθουσα θα διεξαχθεί η δίκη είναι οι (εκλεγμένες) από τους δικαστές διοικήσεις των δικαστηρίων. Πάντως, για να ξέρετε, οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όλες τις πλευρές τις ανάγκες μιας τέτοιας δίκης, που δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, που το αποτέλεσμα της αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

***
Ερώτηση Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις

Ένα μείζον, όχι μόνο πολιτικό και ηθικό αλλά υπαρξιακό, όπως το χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ερώτημα απευθύνει προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση για τις υποκλοπές. Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει θέμα: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων»; Στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επικαλείται μεταξύ άλλων τα πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και «Το Βήμα» και τονίζει ότι «επιβεβαιώνουν ότι το παράνομο λογισμικό pretador ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησής σας και η εταιρία που το εισήγαγε βρίσκεται ακόμη εδώ και σε πλήρη λειτουργία.

***
Ο Πρωθυπουργός και το «Σπίτι μου»

Αύριο (Τετάρτη) στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την Εσθονία θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου». Πρόκειται για τη νέα στεγαστική πολιτική που στηρίζεται σε 6+1 άξονες και που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη. Στόχος η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, η αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων και η στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση. Πιο αναλυτικά, οι 6+1 άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών, τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

***
Η PEGA στην Ελλάδα και Κύπρο για τις παρακολουθήσεις

Την Ελλάδα και την Κύπρο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ομάδα ευρωβουλευτών, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες για ανάπτυξη και χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα (εκτός απροόπτου) πάει στην Κύπρο και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό («PEGA») θα συναντηθούν με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

Στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να έρθουν από τις 2-4 Νοεμβρίου, όπου θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους (και με τον Γιώργο Γεραπετρίτη) , εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

***
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας

Ως λάθος, λεκτικό αλλά και ουσιαστικό, θεωρεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης την προσφώνηση που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί στην Βουλή «Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι». Εξ ορισμού, λέει, το «κύριος» δηλώνει μια σεβάσμια υποταγή, ενώ το «συνάδελφος» με σχέση ισότητας. Και πώς είναι η σωστή προσφώνηση; «Κυρίες, Κύριοι και αξιότιμοι συνάδελφοι».

***
Όταν ο Στουρνάρας γνώριζε τον Τούρκο τραπεζίτη

Σας έχω νέα από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας σε μια σύνοδο των τραπεζιτών. Από την οποία όμως απουσίαζε ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης κ. Ηροδότου, τον οποίο μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να τον σέβεται και να ακούει την γνώμη του οι Τούρκοι όμως ούτε τον αναγνωρίζουν, ούτε αναγνωρίζουν ολόκληρη την Κύπρο. Πάντως όπως μου λέει ο κ. Στουρνάρας οι Τούρκοι της Κεντρικής Τράπεζας ήταν άψογοι απέναντί του. Ιδιαίτερα ο ομόλογός του Sahap Kavtcioglou καθώς και οι τρεις υποδιοικητές. Ο κεντρικός τραπεζίτης επιστρέφει στην Αθήνα φέροντας και πολλές ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για τον οποίο λέει «πόσο σοφός και νηφάλιος άνθρωπος είναι».

***
Το Πόθεν Έσχες αλλάζει

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη σύγκλιση της επιτροπής του Πόθεν Έσχες, μετά την υπόθεση Πάτση. Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση πρόκειται να συγκαλέσει την Επιτροπή και το ερώτημα είναι θα εξετάσει μόνον την περίπτωση Πάτση; ή Θα προχωρήσει και σε άλλες περιπτώσεις που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Να σημειώσω ότι ο Πάτσης κλήθηκε στο παρελθόν να δώσει εξηγήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα γραπτώς και δεν το έκανε.

Μαθαίνω όμως ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νέους κανόνες, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο πόθεν έσχες. Άλλωστε οι αλλαγές αυτές αποτελούν κυβερνητική δέσμευση για αποταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές; Θα τις δούμε στην πράξη αν και η σημαντικότερη θα πρέπει να είναι δηλώνεται (και να ελέγχεται) και το πόθεν και όχι μόνον έσχες. Τις αλλαγές στο Πόθεν Έσχες πρόκειται να τις εισηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης..

***
Γευσιγνώστης λαδιού και ελιών ο Σαμαράς

Το γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης και το εκθετήριο Μεσσηνιακών προϊόντων του δήμου Καλαμάτας επισκέφθηκαν λίγο μετά τα εγκαίνια των γραφείων της ΝΔ στην Καλαμάτα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενοι από το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και πλήθος ακόμα αυτοδιοικητικών του νομού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης, άλλωστε, ενημερώθηκαν για τις εργασίες του τμήματος Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα, ενώ υπό τις οδηγίες της εργαστηριακής υπεύθυνης προέβησαν σε γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Έμειναν κατενθουσιασμένοι.

***
Βενιζέλος Γεραπετρίτης μαζί στο Public

Στο ρουφ του Public Café Συντάγματος επρόκειτο χθες το βράδυ να γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου, Η Δίκη των «Έξι» και συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Γεραπετρίτη. Θα ήταν η πρώτη δημόσια συνάντησή τους μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ανταλλαγή γνωμών για αυτό. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ακόμη οι Αλέξης Χαρίτσης και Ευάνθης Χατζηβασιλείου – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Μαθαίνω, λοιπόν, εάν δεν συμβεί κάτι το απρόοπτο (γιατί τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Γεραπετρίτης ομιλούν εκτός χειρογράφου), θα υπάρξει αναφορά για το πόσο επιζήμια είναι η μισαλλοδοξία και πόσο ζημιογόνος είναι ο λαϊκισμός, ενώ να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει και αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και στο μείζον πολιτικό ζήτημα που αφορά την υπόθεση Πάτση.

***
Οι πολιτικοί για τον Λούλα

Τον Λούλα συνεχάρησαν οι Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης. Στην οριακή διαφορά της επικράτησης Λούλα έναντι του ακροδεξιού Μπολσονάρο στέκεται ο Γ. Βαρουφάκης. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ήττα της ακροδεξιάς -έστω και οριακή- επισημαίνοντας ότι η νίκη Λούλα είναι νίκη για τη δημοκρατία. Ζωτικός ο ρόλος της Βραζιλίας στις παγκόσμιες προκλήσεις σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, νίκη των προοδευτικών δυνάμεων σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

***
Τσίπρας για τα την αμυντική βιομηχανία

Συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ είχε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων. Μάλιστα έσπευσε να χαρακτηρίσει «εθνικό έγκλημα» το γεγονός ότι από 14 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία, όπως είπε.

***
Πρόκληση από την Άγκυρα: Το Αιγαίο είναι δικό μας

Νέο προκλητικό τρισδιάστατο (αυτή τη φορά) βίντεο ανάρτησε η τουρκική προεδρία με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου. Στο βίντεο επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» και πως «τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας». «Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία, Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος σε τρεις ηπείρους και σε επτά κλίματα. Στον αέρα είμαστε οι αετοί που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας. Xαίρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας οδηγείς στον Αιώνα της Τουρκίας. Χαίρε αιώνα της Τουρκίας» ακούγεται μεταξύ άλλων στο βίντεο.

***
Σήκωσε την σημαία του ψευδοκράτους στην Κρήτη

Μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Oceanman στην Κρήτη έλαβε ο Τουρκοκύπριος Doğukan Ulaç, ο οποίος «γιόρτασε» (αλλά με πρόκληση) την κατάκτηση της… 7ης θέσης, βγάζοντας σημαία του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο αθλητής, με την προκλητική του αυτή κίνηση, «γιόρτασε» την 29η Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Οκτωβρίου του 1923, η Τουρκία έγινε δημοκρατία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ημερομηνία αυτή είναι σημαντική για τους Τούρκους, αλλά και για την Κύπρο, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, καθώς έχει οριστεί ως ημέρα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Υπάρχει όμως κάποιο ζήτημα με την προκλητική αυτή ενέργεια που έγινε στην Κρήτη. Ποιος του έδωσε την άδεια να αγωνιστεί και μετά την πράξη του αυτή δεν είχε κάποιες συνέπειες; Έτσι το άφησαν οι αρμόδιοι να περάσει;

***
Διέγραψαν… λάθος στέλεχος

Ζητήματα ουσίας και όχι διαδικασίας θέτουν συριζαίοι όσον αφορά στην απόφαση του εποπτικού οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διαγράψει άρον – άρον το μέλος της που αποκαλύφθηκε ότι συνομίλησε με το 12χρονο παιδί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Ρ. Σβίγγου, το Πειθαρχικό συνήλθε Σάββατο βράδυ, μες στο τριήμερο της ανάπαυλας, κι αφού ήλεγξε τη βασιμότητα των σχετικών αναφορών προχώρησε στην καθαίρεση του 54χρονου «κατεβάζοντας» εν ριπή οφθαλμού και τα στοιχεία του από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, πάνω στη βιασύνη τους να επανέλθουν στην πρότερη ράθυμη κατάσταση, διέγραψαν κατά λάθος ένα ακόμη όνομα. Ένα παλαιό στέλεχος τους από το Κερατσίνι με μεγάλη διαδρομή στα στέκια της ανανεωτικής αριστεράς εκεί κάτω. Αλλά το διόρθωσαν εγκαίρως.