Σχεδόν 4,5 χρόνια μετά από την τραγωδία στο Μάτι, το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τους 21 κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, καθώς και ο ηλικιωμένος που έκαψε ξερόχορτα στο Νταού Πεντέλης και προκάλεσε αυτή την καταστροφή.

Αν και ο ανακριτής της υπόθεσης, όπως και το πρώτο δικαστικό συμβούλιο που επιλήφθηκε της υπόθεσης, είχαν τη γνώμη ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους θα πρέπει να παραπεμφθούν για κακούργημα, το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν κατέληξε σε πλημμελήματα για το θάνατο των 104 ανθρώπων.

Έτσι θα δικαστούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετά, καθώς πέρα από τους 21 κατηγορούμενους και τους πάνω από 200 μάρτυρες, θα πρέπει να προστεθούν τα έγγραφα και τις συνομιλίες μεταξύ των κέντρων επιχειρήσεων που θα πρέπει να αναγνωστούν.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα αναμένεται να δώσουν συγγενείς των 104 θυμάτων, οι οποίοι περιμένουν τη δικαίωση για την μνήμη όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους.