Ο αιγαιοπελαγίτικος χώρος και το φως του, η θάλασσα, ο αέρας και οι βράχοι. Σε μια έκθεση στο εστιατόριο Selene στο ξενοδοχείο Katikies Garden στην Σαντορίνη η crème de la crème των καλλιτεχνών που ασχολούνται με την εικαστική φωτογραφία, από τον Σπύρο Στάβερη και τον Πάνο Κοκκινιά ως τον Γιάννη Χατζηασλάνη, την Χριστίνα Δημητριάδη, την Στεφανία Ορφανίδου και την Εφη Χαλιόρη παρουσιάζουν εικόνες από τις Κυκλάδες ή και από το ευρύτερο Αιγαίο στις οποίες αποτυπώνονται αποτελούν επί της ουσίας «Εκφάνσεις του φωτός».

Οπως διευκρινίζει η Ζωή Χατζηγιαννάκη, επιμελήτρια της έκθεσης και συμμετέχουσα και η ίδια: «Εμείς είμαστε το τοπίο, δεν το ατενίζουμε αλλά είναι μέσα μας, μας διαμορφώνει και το διαμορφώνουμε με τη ματιά μας. Το τοπίο δεν είναι ένα, αλλά άπειρα, που αλλάζουν, μεταμορφώνονται και μαζί τους κι εμείς. Αυτό μας αφηγούνται και οι συμμετέχοντες εικαστικοί φωτογράφοι της παρούσας έκθεσης, ιστορίες για το πως είδαν το φως να διαμορφώνει διάφορους τόπους, επιτρέποντας μας είτε να τους (ξανά)δουμε, να τους μνημονεύσουμε, να τους φανταστούμε και να τους (ανά)πλάσουμε».

Οι εικόνες της έκθεσης «είναι τοπία αέναα, ακολουθούν τον κυκλικό χρόνο, της φύσης, του φωτός, του σύμπαντος που μέσα σε αυτόν κινείται και ο άνθρωπος, όσο και αν προσπαθεί να τον ευθυγραμμίσει. Μας ψιθυρίζουν ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τώρα ή τότε, αλλά παντού και πάντα, είναι τοπία όπου η μνήμη, η παρούσα στιγμή και το φαντασιακό γίνονται ένα ή αλλιώς χώροι που επιτρέπουν στην μνήμη να υπάρχει και να γίνεται αιώνια».

Γι αυτό και η ακριβής τοποθεσία που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες δεν έχει ίσως καμία σημασία. «Τη συγκεκριμένη επιλογή τους, όρισε, εκτός από τους υπόλοιπους προφανείς λόγους, η δική μου εικόνα της Σαντορίνης. Για μένα παντού υπάρχει η Σαντορίνη, το δικό μου ελληνικό καλοκαίρι, οι δικές μου μνήμες και αναφορές από τον συγκεκριμένο τόπο. Αλλά ίσως ούτε και αυτό έχει και καμία σημασία» θα πει η Χατζηγιαννάκη. Ισως όμως να έχει και μάλιστα μεγάλη, από την άποψη ότι είναι το νησί όπου μεγάλωνε τα καλοκαίρια καθώς οι γονείς της Γιώργος και Εβελυν Χατζηγιαννάκη στους οποίους είναι αφιερωμένη και η έκθεση έστηναν το γνωστό εστιατόριο «Selene» ή «Σελήνη» και το καθιστούσαν γνωστό σε όλο τον κόσμο, στα πέρατα της γης.

Μάλιστα ή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Selene Vedema 20-22», της διάσημης έκθεσης σαντορινιού κρασιού που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν ο Γιώργος και η Εβελυν Χατζηγιαννάκη ενώνοντας όλους τους οινοπαραγωγούς του νησιού (φέτος έγινε 22-24/9).

Η Σαντορίνη είναι το τοπίο που διαμόρφωσε την Ζωή Χατζηγιαννάκη και το διαμόρφωσε με τη ματιά της και που μένει να θυμίσει όσα έφτιαξαν και όσα άφησαν πίσω τους οι γονείς της που δεν ζουν πια. Ο αδόκητος χαμός του Γιώργου Χατζηγιαννάκη τη χρονιά που μας πέρασε σαν να φτώχυνε αυτό το τοπίο, το φυσικό και το γαστρονομικό με το οποίο έγινε ταυτόσημος.

Οσοι τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε να διαμορφώσουμε με τη σειρά μας μια στέρεη όσο και τρυφερή εικόνα για εκείνο το τοπίο της Σαντορίνης το οποίο αντιστέκεται στις περαστικές μόδες αλλά και να εμπλουτίσουμε το αχαρτογράφητο «χωράφι» που σχηματίζεται λίγο λίγο εντός μας μέσα από τα βιώματά μας και τους ανθρώπους που συναντάμε.  Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:Αλέξης Βασιλικός, Πηνελόπη Γερασίμου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Χριστίνα Δημητριάδη, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Μάρκου, Μαρία Μαυροπούλου, Σωκράτης Μπαλταγιάννης,Στεφανία Ορφανίδου, Σπύρος Στάβερης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης, Έφη Χαλιόρη, Γιάννης Χατζηασλάνης, Ζωή Χατζηγιαννάκη · «Εκφάνσεις του Φωτός» στο εστιατόριο Selene, Katikies Garden ως τις 22/10