Δεν ξέρω εάν ο χειμώνας που έρχεται θα μοιάζει με αυτόν του 1942, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που κάλεσε τους πολίτες να βρουν και εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν.

Γνωρίζω όμως, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματα από διάφορες πλευρές, ότι οι επόμενοι μήνες σίγουρα θα είναι οι δυσκολότεροι των τελευταίων δεκαετιών.

Ως εκ τούτου οφείλουν όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς, η Πολιτεία, κ.α. να είναι έτοιμοι για κρίση διαρκείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, πιο γενναία, από αυτά που αποφάσισε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. λαμβάνονται γενναίες αποφάσεις. Πρόσφατο παράδειγμα η Ισπανία, όπου εδώ και λίγες ημέρες, έχει τεθεί σε ισχύ η δωρεάν μετακίνηση με τα τρένα (προαστιακός και μεσαίων διαδρομών μέχρι 300 χλμ.), στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται έκπτωση έως και 50%, κ.α.

Σε άλλες χώρες αποφασίστηκε η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μειώσεις φόρων, χορήγηση γενναίων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, μειώσεις τιμολογίων στους λογαριασμούς ρεύματος, κ.α.

Πριν μερικές εβδομάδες ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, αφού παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την τραπεζική κρίση του 2008-2009, πρότεινε την προσωρινή κρατικοποίησε των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να παρέχουν χαμηλά τιμολόγια στους καταναλωτές.

Λύσεις υπάρχουν. Σε έκτακτες συνθήκες, υπάρχουν και έκτακτες αποφάσεις και βεβαίως αναπροσαρμογή της στρατηγικής.

Οι αριθμοί δεν μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους, αλλά το αντίστροφο. Δεν είναι το κριτήριο, εάν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικός χώρος. Πόροι υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν.

Στο χέρι της κυβέρνησης είναι. Στην κρίση χρειάζονται μέτρα σοκ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία στην προσεχή ΔΕΘ. Θα κάνει το βήμα; Ίδωμεν!