Στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κλήθηκε να απαντήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας από τους γείτονες διαδέχονται η μία την άλλη.

«Αντιλήψεις αυτοκρατοριών δεν μας αγγίζουν»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, όπου και βρίσκεται τις τελευταίες ώρες  σε επίσημο ταξίδι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κροάτη πρόεδρο.

«Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε.

Για το ταξίδι του στην Κροατία

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε επίσης, ότι η παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και η μετέπειτα ακρόαση από τον Κροάτη Πρόεδρο δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας.

«Είμαστε περήφανοι γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, μια ιστορία επιτυχίας, αυτό που λέγεται «success story», στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια», σημείωσε.

«Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε συνέταιροι και φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο EUMED9. Και φέτος καλωσορίζουμε την Κροατία και στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε γρήγορα και στη ζώνη Σένγκεν», πρόσθεσε.

«Η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.