Η επιστροφή του Τζόνι Ντεπ

Ο ηθοποιός που ο Μπράντο θεωρούσε κορυφαίο της γενιάς του επανέρχεται στην ενεργό δράση, μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Το τελευταίο διάστημα βλέπαμε τον Τζόνι Ντεπ περισσότερο στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα εξώφυλλα των σκανδαλοθηρικών εντύπων παρά στη μεγάλη οθόνη. Εχοντας για την ώρα αφήσει πίσω του τον διεθνή διασυρμό και την πολυδάπανη αντιδικία με την πρώην σύζυγό του, Αμπερ Χερντ (η οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση στην απόφαση που την αναγκάζει να τον αποζημιώσει για συκοφαντική δυσφήμιση), ο 59χρονος ηθοποιός επιστρέφει στα πλατό, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Στο ΒΗΜΑgazino, που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιάννης Ζουμπουλάκης γράφει για το μεγάλο στοίχημα της ταινίας «Jeanne du Barry» όπου υποδύεται τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΕ΄. Την ταινία υπογράφει η γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Μαϊγουέν, η οποία κρατά για τον εαυτό της τον ρόλο της ηρωίδας του τίτλου, ενώ ο Ντεπ εμφανίζεται και ως παραγωγός. Προ ηµερών είδε επίσης το φως της δηµοσιότητας η είδηση ότι ο Ντεπ αναµένεται να επιστρέψει και στη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους έπειτα από μια 25ετία. Αυτή τη φορά θα ζωντανέψει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ιταλού εικαστικού Αµεντέο Μοντιλιάνι, ενώ θα αναλάβει και την παραγωγή της ταινίας σε συνεργασία µε τον Αλ Πατσίνο.

***

Σαντορίνη: Σταθερή αξία

Μια επίσκεψη στην Καλντέρα είναι πάντα αναζωογονητική και γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις-αφίξεις

Στη χιλιοφωτογραφημένη Θήρα, που έχει αποτελέσει το φυσικό σκηνικό ακόμη και για χολιγουντιανές ταινίες, με πιο γνωστή ίσως τη «Lara Croft Tomb Raider: Το λίκνο της ζωής» (2003), με την Αντζελίνα Τζολί, καταφθάνουν εδώ και δεκαετίες τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, προσφέροντας ισχυρές τονωτικές ενέσεις στην ελληνική οικονομία. Τα πανέμορφα σοκάκια των Φηρών και της Οίας γεμίζουν κάθε χρόνο, όλον σχεδόν τον χρόνο, ασφυκτικά χάρη στις συχνότατες εγχώριες και διεθνείς πτήσεις που προσγειώνονται νυχθημερόν και στα κολοσσιαία κρουαζιερόπλοια που σε καθημερινή βάση τροφοδοτούν το κοσμοπολίτικο νησί με ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι συνωστίζονται για να απολαύσουν και να φωτογραφίσουν τη μαγευτική θέα, το πολυσυζητημένο ηλιοβασίλεμα καθώς και να ζήσουν μοναδικές, exclusive εμπειρίες.
Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη μάς ταξιδεύει στις φυσικές ομορφιές, στους αρχαιολογικούς θησαυρούς και στις all time classic επιλογές για διαμονή αξιώσεων, υψηλή τέχνη και fine dining και μας ξεναγεί σε new entries για φιλοξενία πέντε αστέρων με τη σφραγίδα εμβληματικών παγκοσμίων brands, μπουτίκ και κοσμηματοπωλεία υψηλών προδιαγραφών και περιγράφει την άνευ προηγουμένου γαστρονομική συνάντηση του συνόλου σχεδόν των κορυφαίων σεφ και «μισελενάτων» εστιατορίων της χώρας μας.

***

Ανακαλύπτοντας τον Καζαντζάκη

Ο Μιχάλης Ταρουδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, μιλάει για την κιβωτό μνήμης που τιμά το έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα

Στο πατρογονικό χωριό του Νίκου Καζαντζάκη, τη Μυρτιά, το 1983 ο σπουδαίος σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμο-γιάννης (1916-2005) ίδρυσε ένα μουσείο, το οποίο μέσα από περισσότερα από 50.000 τεκμήρια προσφέρει ένα συγκινητικό «ταξίδι» στη ζωή και στο έργο του συγγραφέα που κατέκτησε την αθανασία.
Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί με τον Μιχάλη Ταρουδάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου Νίκου Καζαντζάκη για την ιστορία, τις καθημερινές προκλήσεις, τις δράσεις και τα σχέδια για το μέλλον του σημαντικού αυτού χώρου μνήμης.

***

Μάικλ Κόλινς, ο πραγματιστής επαναστάτης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του πρωτεργάτη των αγώνων των αρχών του 20ού αιώνα που υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της ανεξαρτησίας αλλά και του ιρλανδικού Εμφυλίου

Η Πασχαλινή Εξέγερση, τον Απρίλιο του 1916, κατά την οποία λίγο περισσότερα από 1.000 μέλη της πολιτοφυλακής των Ιρλανδών Εθελοντών αντιμετώπισαν στο Δουβλίνο πολλαπλάσιες δυνάμεις του βρετανικού στρατού σε μια απόπειρα επανάστασης καταδικασμένη εκ των προτέρων, είναι για πολλούς η στιγμή που ο Μάικλ Κόλινς περνά από τη σκιά στο φως. Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια ο νεαρός αγωνιστής επρόκειτο να ανέλθει όλη την κλίμακα της ηγεσίας του απελευθερωτικού κινήματος, να οργανώσει βασικές υπηρεσίες της προσωρινής κυβέρνησης, να διαπραγματευθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ τη συνθήκη της ανεξαρτησίας και να αντιταχθεί στον ιρλανδό πρόεδρο Εϊμον ντε Βαλέρα, όταν εκείνος αρνήθηκε να τη στηρίξει. Εύθυμος, πληθωρικός, δραστήριος, μεθοδικός, αλλά και οξύθυμος, ανταγωνιστικός, αδίστακτος, χωρίς αναστολές, ο «Μικ» υπήρξε ο «χαμένος ηγέτης» του Ελεύθερου Ιρλανδικού Κράτους, ο άνθρωπος που επεδίωξε την ειρήνη αλλά διαχειρίστηκε τον ακήρυκτο πόλεμο με τη Βρετανία μεταξύ 1919-1921, ο πολιτικός που επιζήτησε την ενότητα αλλά συνέβαλε στον Εμφύλιο του 1922-1923 και έπεσε τελικά θύμα της βίας που θεωρούσε ότι μπορούσε να τιθασεύσει.
Στο ΒHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης ξαναδιαβάζει τον βίο ενός larger than life προσώπου του οποίου ο θάνατος κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σε ενέδρα των αντιπάλων της Συνθήκης στις 22 Αυγούστου 1922 έσβησε τις αντιφάσεις και τον ενέγραψε ως άγιο στο μαρτυρολόγιο της σύγχρονης ιρλανδικής ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»