ΙΚΑΡΙΑ

Κυδώνι με φασκόμηλο

Το «κόλπο» είναι ο βαθμός ωρίμασης του κυδωνιού. Δεν πρέπει να είναι άγουρο και σκληρό γιατί δεν θα βράσει ποτέ, δεν πρέπει να είναι υπερώριμο γιατί θα λιώσει.

Φωτογραφία Κατερίνα Καμπίτη

Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 40΄ Αναμονή 8 ώρες

 ΥΛΙΚΑ (για περίπου 1 λίτρο)

1 ½  κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα

2 κιλά ζάχαρη

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κλαδάκι φασκόμηλο ή αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και τον χυμό από μισό λεμόνι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και 2 κιλά ζάχαρη.  Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή ώσπου να πάρει μια βράση και τότε προσθέτουμε τα κυδώνια και τον χυμό από το 1 ½ λεμόνι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσουν τα κυδώνια χωρίς να λιώσουν. Θα χρειαστούμε άλλα 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το φασκόμηλο ή την αρμπαρόριζα (αν τα χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για μια νύχτα, να κρυώσει και να αρωματιστεί σωστά.  Το επόμενο πρωί αφαιρούμε το κλαδάκι του αρωματικού και βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει ερμητικά, για να μη μουχλιάσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk