Χρόνος προετοιμασίας 15΄,  Μαγείρεμα 1 ½  ώρα

 

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

Ενας κόκορας, 1.500 γρ., κομμένος σε μερίδες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή δύο μικρότερα

2 σκελίδες σκόρδο

½ κιλό ντομάτες φρέσκες ψιλοτριμμένες

4 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 2 κουτ. σούπας ξερό ψιλοκομμένο

2 κόκκους καρδάμωμου

1 κομματάκι 1×1 εκ. περίπου μαστίχα Χίου

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

½ κιλό φλωμάρια ψιλά

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γρ. τριμμένο ξερό μελίχλωρο Λήμνου (υπάρχει στα περισσότερα καλά μπακάλικα και σε αρκετά σουπερμάρκετ) ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τρίβουμε τις ντομάτες από τη χοντρή μεριά του τρίφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του πετεινού απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε τον πετεινό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε πάλι τον πετεινό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες το θυμάρι (ή τη δάφνη), το καρδάμωμο και τη μαστίχα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια του πουλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ο πετεινός.

Οταν είναι έτοιμος, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φλωμάρια. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό) για λίγα λεπτά μέχρι να πιουν σχεδόν όλα τα υγρά. Σερβίρουμε τα φλωμάρια με τον κόκορα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε το φαγητό με το τριμμένο τυρί.