Ήταν σαφέστατα «καρφί» εκ μέρους του Νίκου Δένδια προς την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ η αναφορά του στις γερμανικές εξαγωγές αμυντικού υλικού στην Τουρκία και δη την παράδοση των υποβρυχίων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι αυτά τα «Τύπου 214» υποβρύχια (επονομαζόμενα και «αόρατα») θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα την αλλάξουν, υπέρ μίας χώρας, που όπως είπε, αν και μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί απειλή πολέμου, casus belli εναντίον Ελλάδας. Μια χώρας επίσης που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, μίας χώρας που κατέχει παράνομα έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του Τύπου. Και η Ελλάδα, είπε πως έχει τα ίδια υποβρύχια αλλά δεν απειλεί και δεν έχει πρόθεση να απειλήσει, είπε στην Γερμανίδα ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν καταπατά καμία έννοια διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη επεσήμανε.

***
Η στιγμή που το ελληνικό υποβρύχιο αναδύθηκε στο Καστελλόριζο

Για την ιστορία σας αναφέρω ότι τα υποβρύχια αυτά (λέγονται και «Τύπου Παπανικολής») είχαν πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι του 2020, στην κρίση του Oruc Reis, όταν τα έψαχναν οι Τούρκοι και δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν. Παρακολουθούσαν τότε τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων χωρίς να γίνονται αντιληπτά, ούτε καν από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα των Τούρκων. Προς το τέλος της κρίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διέταξε τον κυβερνήτη ενός τέτοιου υποβρυχίου να αναδυθεί ξαφνικά στο λιμάνι του Καστελλόριζου για να δουν, όπως έλεγε και οι Τούρκοι, πως είναι. Το υποβρύχιο αναδύθηκε υπό τα χειροκροτήματα των κατοίκων του ακριτικού αυτού νησιού.

***
Η νέα θέση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

Η Μπέρμποκ, στην Αθήνα καταδίκασε ευθέως τον τουρκικό αναθεωρητισμό τονίζοντας πως τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των γερμανικών επανορθώσεων. Κάτι αλλάζει δεν σας φαίνεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις; Η αρχή έγινε με τη συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς, αφήνοντας πίσω τις γνωστές θέσεις που είχε η Γερμανία επί εποχής Μέρκελ.

***
Ο εκνευρισμός του Τσαβούσογλου για την Μπέρμποκ

Όπως σας ανέφερα παραπάνω κάτι αλλάζει στην στάση της Γερμανίας. Θέλετε ένα παράδειγμα; Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. Τσαβούσογλου φανερά εκνευρισμένος υποστήριξε, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την κυρία Μπέρπμοκ ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Και αυτό συνέβη μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, όπου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

***
Το απίστευτο δώρο που προσφέραμε στον πρίγκηπα διάδοχο

Συνήθως, (λέω συνήθως γιατί γίνονται και εξαιρέσεις), τα δώρα που προσφέρουμε στους υψηλούς προσκεκλημένους στην χώρα μας είναι αντίγραφα αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, ή αμφορέων από το Μουσείο Μπενάκη ή από το Αρχαιολογικό Μουσείο ή ακόμα φουλάρια (για τις κυρίες) και γραβάτες (για τους κυρίους) από μετάξι Σουφλίου, της σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου.’Η ακόμα γυναικεία τσάντα σε σχήμα ελληνικής ένδοξης φουστανέλας, που δόθηκε στην κόμισα τη Κορνουάλης Καμίλα (που ακόμα την κρατά στις επίσημες εμφανίσεις της). Τώρα με την άφιξη του πρίγκηπα- διαδόχους της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν το δώρο που του προσφέραμε πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Τι αλήθεια θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει σε έναν πρίγκηπα μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο; Μόνον μια… ελιά. Και εξηγούμαι. Του πρόσφεραν ένα δένδρο ελαίας ηλικίας 30 ετών, από την Κρήτη, και βάρους χιλιάδων κιλών, ειδικά συσκευασμένο, το οποίο ο Πρίγκηπας ενθουσιάστηκε και το φόρτωσε σε ένα από τα εφτά αεροπλάνα που έφερε μαζί του. Ήταν ένα πρωτότυπο, συμβολικό δώρο, γεμάτο Ελλάδα που ίσως να μην περίμενε ποτέ να λάβει.

***
Ο «κοριός» στη Βουλή και οι διαρροές

Πάμε τώρα στους… κοριούς με τους οποίους ασχολήθηκε χθες η Βουλή σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών και με ρήτρα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για όσα ειπώθηκαν (για αυτό και δεν μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλή). Ήταν τόσο η μυστικότητα της συνεδρίασης, με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, που ζητήθηκε από τους βουλευτές να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους (προφανώς για να μην καταγράψουν, μεταδώσουν ή φωτογραφήσουν τίποτα) κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών. Με το που άρχισε η συνεδρίαση τα κινητά δεν απενεργοποιήθηκαν και άρχισαν αμέσως και οι διαρροές.

* Το δια ταύτα της ενημέρωσης των αρμοδίων ήταν ότι κανένας φορέας του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ, έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό Predator, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ενώ διαβεβαίωσαν τα κόμματα ότι το πλαίσιο που έχει η χώρα για τις νόμιμες επισυνδέσεις είναι το αυστηρότερο στην ΕΕ. Λόγος έγινε και για το παγκόσμιο κακόβουλο λογισμικό Pegasus ίχνη του οποίου έχουν αποκαλυφθεί και στην χώρα μας από το 2018, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με συγκεκριμένη εταιρεία που συνδέεται με την εταιρεία που έχει σχέση με το Predator, φέρεται να ειπώθηκε ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με την παρούσα κυβέρνηση αλλά επί υπουργίας Τόσκα το 2018, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ

* Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 βάσει έκθεσης της Facebook, για την παρουσία παράνομου λογισμικού και στην Ελλάδα ενώ επικαλέστηκε και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

* Κατά μία εκδοχή ( της αντιπολίτευσης) ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.

* Από πηγές όμως προσκείμενες στη ΝΔ δόθηκε μια άλλη, εντελώς διαφορετική, εκδοχή: «Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανή μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση». Διαψεύδουν τα παραπάνω, τα ονομάζουν fake news.

* Δεν έλειψαν και οι καβγάδες με τον Παύλο Πολάκη να επιτίθεται στον κ. Κοντολέοντα λέγοντάς του ότι «εσύ έχεις το Predator».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Κατρούγκαλος) κατήγγειλε ότι επιχειρείται συγκάληψης της υπόθεσης.

Μια ανάποδη διαδικασία

Αυτές ήταν οι κυριότερές διαρροές τις οποίες σας μετέφερα, αλλά να ξέρετε ότι η διαδικασία, δηλαδή ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου που έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ξεκίνησε …από την ανάποδη. Αντί να ακούσουν οι βουλευτές (της αντιπολίτευσης) τις εξηγήσεις των αρμοδίων αξιωματούχων, διεκδίκησαν και πήραν πρώτοι τον λόγο με μακρές τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

***

Εκλογές το 2023, αλλά νωρίς

Το νέο σενάριο που συζητείται στα νεοδημοκρατικά γραφεία, αλλά και ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές είναι ναι μεν εκλογές το 2023, αλλά να διεξαχθούν… νωρίς. Όχι, δηλαδή την άνοιξη, αλλά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το πολύ. Και τούτο γιατί θεωρούν το 2023 μια εκλογική χρονιά, με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ποιες όμως είναι αυτές; Θα είναι η διπλή εκλογική αναμέτρηση την Άνοιξη λόγω απλής αναλογικής, (όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης). Θα είναι επίσης διπλές εκλογές (πρώτος και δεύτερος γύρος) τον Οκτώβριο για τις δημοτικές περιφερειακές εκλογές, μια εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024. Σε όλες αυτές τις απανωτές εκλογικές απανωτές αναμετρήσεις θα πρέπει, λένε οι βουλευτές, να υπολογισθεί και η κόπωση του εκλογικού σώματος. Εάν συμβεί αυτό , δηλαδή η κόπωση, αυξάνονται οι πιθανότητες ευρείας αποχής. Έτσι, μην απορήσετε, εκεί στο τέλος του Αυγούστου, λίγο πριν από την ΔΕΘ, όταν ακούσετε βουλευτές να ζητούν την σύγκλιση της ΚΟ της ΝΔ για να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα. Λένε πως ο κ. Μητσοτάκης τους έχει καλομάθει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έως τώρα την έχει συγκαλέσει πάνω από πέντε φορές ακόμα και διαδικτυακά λόγω covid. Και σε αυτήν την συνεδρίαση θα υπάρξουν φωνές που θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν τους λόγους που θέλουν εκλογές στις αρχές του νέου χρόνου και όχι στο μέσον.

***
Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί μπροστά στην κάλπη

Αν δεν κάνω λάθος η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί στις επερχόμενες εκλογές; Θα πολιτευθούν ή όχι; Και εάν δεν πολιτευθούν τι θα γίνει σε πιθανή μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ; Πάμε πρώτα σε αυτούς που ανακοίνωσαν (πρώτα στον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία στα ΜΜΕ) πως δεν πρόκειται να πολιτευθούν. Ο πρώτος (που όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή) που δεν πρόκειται να πολιτευθεί είναι ο υπουργός Επικρατείας (και για πολλούς Νο2 στο Μαξίμου) Γιώργος Γεραπετρίτης: «Βαρέθηκα να μου λέει ο Τσίπρας ότι είμαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός», είχε πει κάποτε και ετοιμάζεται να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα εκτός εάν γίνει και πάλι κυβέρνηση η ΝΔ και τον υπουργοποιήσει ξανά ο Πρωθυπουργός.

***
Δεν πρόκειται να πολιτευθούν

Την απόφαση τους να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2023 έχουν λάβει και οι επίσης εξωκοινοβουλευτικοί Άκης Σκέρτσος, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Θ. Λιβάνιος, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Χρήστος Στυλιανίδης και Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμα τι τελικά θα πράξουν (γιατί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα) αρκετοί άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί, όπως οι Κώστας Φραγκογιάννης, Γιάννης Τσακίρης, Λευτέρης Οικονόμου και Νίκος Χαρδαλιάς..Πρόθεση να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές δεν έχει εκδηλώσει ούτε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την οποία κάποιες πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται να δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη των ευρωεκλογών, όπως και ορισμένοι από τους παραπάνω που σας ανέφερα δεν θα έλεγαν «όχι» για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής.

***
Και αυτοί που θα πολιτευθούν

Όσον αφορά τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς που πήραν την απόφαση να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αυτοί είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, περιφέρεια όπου θα «κατέβει» και ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οι προθέσεις του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εκδηλώνεται από την πλευρά του κάποια κινητικότητα στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας

***
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Όσον αφορά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, μπορεί να υπήρξαν τα σενάρια που τον φέρουν να προκρίνεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, λόγω και του ρόλου που λέγεται ότι θα αναλάβει κατά την προεκλογική περίοδο (κυβερνητικός εκπρόσωπος) αλλά, εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ο κ. Πιερρακάκης συνεχίζει σταθερά να δραστηριοποιείται ως υποψήφιος βουλευτής της Α Αθήνας, δίνοντας τη μάχη του σταυρού.

***
Πολύ κολύμπι και διάβασμα για τον Στουρνάρα

Στη Σύρο ετοιμάζεται να αναχωρήσει, όπως κάνει κάθε χρόνο για διακοπές ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Τούτο το καλοκαίρι, λέει, θα έχει πολύ κολύμπι και πολύ διάβασμα. Μαζί του παίρνει τα βιβλία «Το Λυκόφως της Δημοκρατίας», της Anne Applebaum και την «Ελλάδα του Χαριλάου Τρικούπη» του Γκαστόν Ντεσάν.