Στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με το περιοδικό Economist. Η μικρή ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο Πέλαγος, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, είναι μια ακμάζουσα πόλη τα τελευταία χρόνια, που δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση αναμνηστικών σουβενίρ στους τουρίστες. Γι’ αυτό η πόλη μπορεί να… ευχαριστήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει την έκρηξη της δραστηριότητας στο λιμάνι της. Αυτά λέει ο Economist για την Αλεξανδρούπολη. Θα σας πάω όμως τώρα στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό Πεντάγωνο για να σας πω τι λένε οι επισήμως οι Αμερικανοί για τη «Σούδα του Βορρά» (όπως αποκαλείται πλέον η Αλεξανδρούπολη)

Ο πρώτος χάρτης που δόθηκε στους Αμερικανούς

Ήταν η στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υποδεχόταν στο γραφείο του τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Για να σπάσει λίγο το αυστηρό πρωτόκολλο ο Έλληνας υπουργός πρόσφερε αμέσως ως δώρο στον Αμερικανό ομόλογό του μια… πιστόλα του 1821 και του εξήγησε με λεπτομέρειες πώς λειτουργεί, τη δουλειά που έκανε στα χέρια των κλεφτών και των αρματολών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Εν συνεχεία παρουσίασε τον πρώτο χάρτη. Ήταν ο χάρτης της Αλεξανδρούπολης και η στρατηγική σημασία που έχει κυρίως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Του έδειξε με τις χώρες που συνορεύει, τα στρατεύματα και ο οπλισμός τους που αποβιβάζονται σε αυτό και του ζήτησε να επεκταθεί ο νατοϊκός αγωγός από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη.

Αν βρισκόμουν στην Αλεξανδρούπολη θα άνοιγα ορνιθοτροφείο

Αλλά ο υπουργός ήθελε προφανώς να εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο τον Αμερικανό για τη νέα σχέση που δημιουργήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τους Αμερικανούς πεζοναύτες: «Ξέρετε», του είπε «οι πεζοναύτες έφαγαν 7.000 αυγά στο μπρέκφαστ τους, ξέμεινε η πόλη από αβγά», του είπε. Ενα τρανταχτό γέλιο ακούστηκε από τον Αμερικανό (που όσοι τον συνάντησαν ξέρουν ότι σπανίως γελά). Γελώντας είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο: «7.000 αβγά σε ένα πρωινό; Εγώ εάν ήμουν στην Αλεξανδρούπολη θα άνοιγα ορνιθοτροφείο», είπε χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του.

Σε κάποια στιγμή ο κ. Οστιν είπε στον Έλληνα υπουργό: «Ας μιλήσουμε τώρα για την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο υπουργός αμέσως τον διέκοψε και του είπε: «Να μιλήσουμε, αλλά θέλω να καταγραφεί ότι εσείς ανοίξατε πρώτος αυτή τη συζήτηση».

***

Ούτε η βροχή έσβησε τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Η είδηση από τους μετεωρολόγους ότι στην περιοχή του Έβρου θα βρέξει, βγήκε εν μέρει αληθινή. Και τούτο επειδή έβρεξε μεν πλην όμως η βροχή το πρωί της Δευτέρας ήταν ασθενής στην περιοχή του Έβρου. Έκανε όμως τους πυροσβέστες που πάλευαν όλη τη νύχτα με τη μεγάλη φωτιά να ελπίζουν ότι θα πάρουν μια ανάσα. Αυτή όμως η βροχή που έπεσε μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της πυρόσβεσης; Μου λένε ότι για να κάνει δουλειά η βροχή θα πρέπει αφενός να πέσει μια ποσότητα γύρω στα 10 με 15 χιλιοστά, να έχει ένταση (δηλαδή ορμή) και βεβαίως να έχει διάρκεια. Μόνον έτσι θα μπορούσε να σβήσει μια φωτιά. Τέτοια βροχή δυστυχώς δεν έπεσε στην περιοχή. Με την πρώτη βροχή ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, επικοινώνησαν αμέσως με την ΕΜΥ για να μάθουν τα νεότερα για τον καιρό. Εάν θα συνεχισθούν οι βροχές, με ποια ένταση και πότε; Οι βροχές πιθανότατα θα συνεχισθούν, ίσως να είναι όμως πιο εξασθενημένες, όπως του βεβαίωσε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Οι πυροσβέστες ρώτησαν επίσης εάν θα βρέξει και στην Μυτιλήνη (όπου και εκεί μαίνεται μια δύσκολη φωτιά), αλλά η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική.

***
Κάηκαν περί τα 15.000 στρέμματα

Έως τώρα στην περιοχή του Έβρου και στο δάσος Δαδιάς έχουν καεί (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) περί τα 15.000 στρέμματα. Αργά τα το μεσημέρι η φωτιά παρουσίαζε μια καλύτερα εικόνα. Ο λόγος; Οι ολονύκτιες προσπάθειες των επίγειων τμημάτων της Πυροσβεστικής. Η βλάστηση είναι πυκνή, με πεύκα κυρίως αλλά και με την μαύρη Πεύκη και ο λόγος που έως τώρα δεν έχουν ανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες είναι ότι δεν άφηναν οι οικολογικές οργανώσεις, Γιατί θα πείτε; Επειδή, ο πυρήνας του παρθένου δάσους, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που ήδη εκκενώθηκε» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης. Πυροσβέστες, αλλά και εθελοντές που βρέθηκαν στο δάσος, μου έλεγαν ότι υπάρχει ένα παχύ στρώμα από πευκοβελόνες σκορπισμένο στο έδαφος και φοβούνται ότι από την Τετάρτη που θα ενισχυθούν οι άνεμοι (όπως τους προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι) μπορεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά.

***
Κινδύνευσε το απολιθωμένο δάσος

Για να δείτε πόσο μεταβαλλόμενες είναι οι συνθήκες στην περιοχή. Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι προσπάθειες όλων ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά στην περιοχή της Λευκίμης, άρπαξε φωτιά σε μια περιοχή κοντά στην Λευκίμη και απειλούσε το απολιθωμένο δάσος. Όλες οι δυνάμεις έτρεξαν εκεί και καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες. Θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασία Χρήστο Στυλιανίδης έμεινε όλο το βράδυ στη Δαδιά ενώ η φωτιά στο δάσος μαινόταν για πέμπτη μέρα. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης «στόχος να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες».

***

Οι δημοφιλέστεροι των αρχηγών

Επειδή απομακρύνθηκαν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και (προχθές) τα σενάρια για ανασχηματισμό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται μετρήσεις για τη δημοτικότητα των πολιτικών. Ακόμα κι αν οι μετρήσεις αυτές γίνονται ντάλα καλοκαίρι. Εχω στα χέρια μου τις τελευταίες μετρήσεις της PRΟRATA, σε δείγμα 2047 ατόμων που έγιναν κατά το διάστημα 11-14 Ιουλίου 2022, διερευνώντας τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών καθώς και αυτή των προσώπων της κυβέρνησης και της σκιώδους κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάμε πρώτα στους πολιτικούς αρχηγούς:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερά o δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 44% να δηλώνει πως σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί ως πρόσωπο. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, με 37% θετικές εντυπώσεις, ποσοστό αυξημένο κατά 3% συγκριτικά με την τελευταία μέτρηση της PRORATA. Τρίτος στη σχετική λίστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, συγκεντρώνοντας στον δείκτη συμπάθειας ποσοστό 32%, έχοντας όμως το μικρότερο ποσοστό αντιπάθειας (48%). Ακολουθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με ποσοστό 29%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 20% και τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπάθειας (81%) και αναμενόμενα το μικρότερο ποσοστό συμπάθειας (10%).

Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 65%. Δηλαδή έχουμε… ισοπαλία. Ο μεν, υπουργός Εξωτερικών καταγράφει, ωστόσο, μείωση των ποσοστών της δημοφιλίας του (-4%), ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αύξηση (+5%). Ως τρίτος πιο δημοφιλής στον γενικό πληθυσμό υπουργός της κυβέρνησης ανιχνεύεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το ποσοστό συμπάθειας προς το πρόσωπο του να καταγράφεται στο 46%, ενώ ακολουθούν ο Χρήστος Σταϊκούρας (39%), (ο οποίος το πανηγύριζε κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό λέγοντας ότι πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών είναι τόσο ψηλά στην δημοφιλία) ο Βασίλης Κικίλιας (39%), ο Κώστας Χατζηδάκης (37%) και ο Παναγιώτης Πικραμμένος (36%).

Οι δημοφιλείς στον ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ των ψηφοφόρων που βρίσκονται στο κάδρο της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, ως οι πιο δημοφιλείς καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με 96% και 95% αντίστοιχα θετικές εντυπώσεις. Αντίστοιχα, μεταξύ όσων αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πιο δημοφιλή πρόσωπα είναι η Έφη Αχτσιόγλου (97%) και ο Νάσος Ηλιόπουλος (94%).Τέλος, μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως το πιο συμπαθητικό πρόσωπο της κυβέρνησης καταγράφεται ο Νίκος Δένδιας (44% θετικές εντυπώσεις), ενώ μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ως το πιο συμπαθητικό πρόσωπο της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφεται ο Ανδρέας Ξανθός (42% θετικές εντυπώσεις).

***
Γιατί δεν πήγαν οι πρώην Πρωθυπουργοί στη δεξίωση

Υπήρξαν πολλές απουσίες στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Για παράδειγμα εφέτος απουσίασαν όλοι οι πρώην Πρωθυπουργοί ο οποίοι έλαβαν μεν προσκλήσεις πλην όμως δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές. Έτσι απουσίαζαν οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς (οποίος ήταν πέρυσι), Παναγιώτη Πικραμμένος (που ειδοποίησε όμως ότι δεν θα προσέλθει), Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος από τότε που έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο αποφεύγει να πηγαίνει εκεί ακόμα και στις επίσημες (θεσμικές) δεξιώσεις.

***
Η οργή του Άδωνη Γεωργιάδη για τη δεξίωση

Παρατήρησα όμως και μια άλλη απουσία, αυτή του Άδωνη Γεωργιάδη. Αλήθεια πού ήταν ο Άδωνις; Γιατί δεν προσήλθε; Μήπως ήταν άρρωστος; Τον ρώτησα λοιπόν ευθέως και ομολογουμένως η απάντησή του με αιφνιδίασε: «Δεν πήγα στην δεξίωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί τους παρακάλεσα να με συνοδεύσει η σύζυγός μου Ευγενία και αυτοί το αρνήθηκαν. Το θεωρώ απαράδεκτο τη στιγμή που κάλεσαν την Μάρα και την Σάρα και δεν με άφησαν να με συνοδεύσει η Ευγενία, και γράφτο», μου είπε. Μάλλον όμως έχει άδικο και για τις προκλήσεις: Και τούτο γιατί πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας μου έκαναν γνωστό ότι οι προσκλήσεις ήταν αυστηρά προσωπικές. Όσοι συνοδεύονταν από τους/τις συζύγους τους δεν προσκλήθηκαν ως σύζυγοι αλλά με την δική τους επαγγελματική ιδιότητα (όπως για παράδειγμα Κώστας Μπακογιάννης- δήμαρχος- Σία Κοσιώνη- δημοσιογράφος και δυο τρεις άλλοι).

***
Έγινε διάσχημος στα 60 του για μια…παντόφλα

Αλλά επειδή μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε (ως συνήθως άνευ ουσίας και σημασίας) με τον κύριο με την βερμούδα και τις σαγιονάρες που έκανε την εμφάνισή στο Προεδρικό Μέγαρο, έψαξα για αυτόν, ρώτησα, έμαθα και σας τα μεταφέρω: Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πω ότι η φωτογραφία αυτή είχε ληφθεί προτού αρχίσει η δεξίωση και προτού έρθουν οι προσκεκλημένοι στο Προεδρικό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκείνο το βράδυ ήταν από τα πιο θερμά του Ιουλίου. Πρόκειται για τον Γιάννη Στρατάκη, ο οποίος έγραψε ότι μετά από σχεδόν 50 χρόνια υπηρέτης της τέχνης έγινε διάσχημος για μια… παντόφλα! Και έχει δίκαιο ο άνθρωπος. Διευκρίνισε πως δεν υπήρξε προσκεκλημένος στην δεξίωση, ότι ήρθε απευθείας από την παραλία στην (εργολαβική) εργασία του, ένα οδικό ταξίδι 1,5 ώρας, ότι δεν φόραγε κοστούμι εργασίας οδηγώντας διότι είναι από χονδρό χειμερινό ύφασμα και κοντά στα 60 που είναι η ηλικία του δεν αντέχει ούτε τη ζέστη ούτε την υγρασία.

Όταν έφθασε το Προεδρικό κανείς δεν είχε φροντίσει να υπάρξει με τόση ζέστη νερό κοντά στα Μουσικά Σύνολα και όταν πήγε ο άνθρωπος να πιει νερό τον «τσάκωσε» ο φακός του φωτογράφου έτσι έγινε «διάσχημος». Όπως και νάχει το πράγμα ο άνθρωπος άλλαξε ρούχα όταν ήρθε η ώρα και έπαιξε εξαιρετική βιόλα στα Μουσικά Σύνολα. Και όπως πολύ σωστά έλεγε: «τη Δημοκρατία δεν την κάνουν τα ρούχα»

***
Οι πρώτες διαρροές για τον μη ανασχηματισμό

Από την Παρασκευή αργά το βράδυ (την ώρα δηλαδή που έκλειναν τα φύλα τους οι κυριακάτικες εφημερίδες) συνεργάτες του Πρωθυπουργού άφηναν να διαρρεύσουν ειδήσεις και πληροφορίες για τον ανασχηματισμό. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι έλεγαν με σιγουριά ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό, με το επιχείρημα ότι δεν έχει νόημα τώρα ένας ανασχηματισμός, ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και ότι «η κυβέρνηση έχει αρκετή δουλειά μπροστά της». Ό,τι δηλαδή είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγα 24ωρα αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσπαθούσαν το βράδυ της Παρασκευής να φανούν όσο το δυνατόν περισσότερο πειστικοί, τόσο για τον αχρείαστο ανασχηματισμό, όσο και για την απόφαση να μην τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος.. Έλεγαν ότι ακόμα κι αν γίνει κάποιος ανασχηματισμός, οι νέοι υπουργοί δεν θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να ενημερωθούν πλήρως για τις αρμοδιότητές τους και θα αργήσουν να αποδώσουν στο έργο τους. Στο τέλος οι ίδιοι συνεργάτες προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι μπορεί με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και με τον παρόντα εκλογικό νόμο μπορεί να πάει σε εκλογές και να τις κερδίσει.