Όλοι ζητούν από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει πρωθυπουργός. Μετά την έκκληση των δημάρχων των μεγαλύτερων ιταλικών πόλεων έφτασε και εκείνη των Ιταλών επιχειρηματιών. Οι βιομήχανοι της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για μια κυβερνητική κρίση, η οποία εξαρτάται μόνον από εκλογικά συμφέροντα, ενώ η χώρα χρειάζεται την σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης Ντράγκι».

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων. Και ότι θα υπάρξει, παράλληλα, πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Oι δε περιφερειάρχες της Ιταλίας υπογραμμίζουν ότι «η πτώση της κυβέρνησης θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τις επενδύσεις και τα κονδύλια με τα οποία στηρίχθηκαν οι πιο αδύναμοι πολίτες».

Στο μεταξύ αν δεν βρεθεί λύση και την Τετάρτη στην Γερουσία και ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώσει την απόφασή του να παραιτηθεί, τότε η μόνη εναλλακτική θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Άρχισε ήδη να ακούγεται ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Σε δίλημμα τα Πέντε Αστέρια

Γερουσία, Ιταλία, Ρώμη, Ντράγκι, παραίτηση

Ο Ντράγκι δεν αρκείται στην πλειοψηφία που διαθέτει στη Γερουσία

Παράλληλα, στο κίνημα Πέντε Αστέρων πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για να αποφασιστεί αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση. Επισήμως, οι «πεντάστεροι» περιμένουν σαφείς απαντήσεις από τον Ντράγκι σε ότι αφορά τα αιτήματά τους για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων διαφωνούν με την σκληρή γραμμή του Τζουζέπε Κόντε και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κίνημα. Για να προσχωρήσουν, πιθανότατα, στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα που δημιούργησε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε αυτή την φάση, όμως, όλα εξαρτώνται, ακόμη, από τον «Σούπερ Μάριο». Και από το αν θα δεχθεί να συνεχίσει να κυβερνά, έστω και με μια πιο περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, μέχρι την τελευταία στιγμή, και την Τρίτη το βράδυ, θα λάβει την μεγάλη απόφαση.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή DW