Τέσσερις χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις θα έχει στις αποσκευές του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 18 Ιουλίου. Είναι οι ίδιοι χάρτες που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στον Κογκρέσο συν ένας χάρτης καινούργιος. Ο χάρτης του Μπαχτσελί που εμφανίζει ως τουρκικά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. «Ο χάρτης αυτός δεν έχει διαψευσθεί από την Άγκυρα και τον Ερντογάν συνεπώς μήπως ισχύει;», θα πει στους Αμερικανούς ο υπουργούς για να τους τονίσει ευθύς αμέσως: «Δείτε τώρα ποιος προκαλεί ποιον». Οι συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον δεν περιορίζονται μόνον με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου (τους αρχηγούς της πλειοψηφίας και μειοψηφίας), βουλευτές, θα μιλήσει σε διεθνή συνέδρια και την προσεχή Τετάρτη θα βρεθεί στο εργοστάσιο των F-35 στο Τέξας.

Οι άλλοι τρεις χάρτες περιλαμβάνουν τον αυτοαποκαλούμενο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον χάρτη των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά της Τουρκίας, μαζί με τον χάρτη των εμπλοκών (δηλαδή των επικίνδυνων εικονικών αερομαχιών) και βεβαίως τον χάρτη των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Αυτοί οι χάρτες πάνε πάλι Ουάσιγκτον. Και κάτι ακόμα…

***
Όταν F-16 μαζί με τα F-35 πέταξαν πάνω στον… χάρτη

Τούτες τις ημέρες τα F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης συνεκπαιδεύονται με τα αμερικανικά F-35 και F-15. Οι πτήσεις και οι ασκήσεις γίνονται νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή εκεί στην καρδιά του… χάρτη Μπαχτσελί, «σκίζοντας» αυτόν τον χάρτη. Έναν χάρτη που μπορεί να μην καταδίκασε ή διέψευσε ο Ερντογάν αλλά το καταδίκασε το Στέητ Ντιπάρτμεντ: «Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

***
Γιατί σιωπά ο Ερντογάν

Γιατί όμως δεν απαντά ο Ερντογάν; Τι είναι αυτό που τον κάνει να μένει άφωνος στις προκλήσεις του κυβερνητικού εταίρου του; Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών «εάν βγει και πει ανοιχτά πως δεν είναι αυτή η θέση μας θα έχει πρόβλημα με τον Μπαχτσελί, ενώ εάν πει πως πρόκειται για επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε θα ξεσηκωθεί όλη η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και τα F-16 δεν θα τα πάρει ποτέ».

***
Τι είπε ο Ουκρανός συνταγματάρχης αντικρίζοντας τον Δένδια

«Είστε πολύ γενναίος», είπε στα ουκρανικά (με άμεση μετάφραση στα αγγλικά) ο Ουκρανός συνταγματάρχης στρατιωτικός διοικητής της Οδησσού, αντικρύζοντας την Τρίτη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πόλη του. Ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε εν μέσω πολέμου δύο φορές την Οδησσό. Ο κ. Δένδιας πήγε οδικώς στην Οδησσό από την Μολδαβία μαζί με την πρεσβευτή μας στη Μολδαβία κυρία Γραμματά. Τον υποδέχθηκε ο πρόξενός μας Δημήτρης Δόχτσης, ο Περιφερειάρχης και οι αρχές της Οδησσού. Αμέσως, φθάνοντας στην Οδησσό τον πλαισίωσαν πάνοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες με αλεξίσφαιρα γιλέκα για ασφάλεια. Ήταν μια αιφνιδιαστική επίσκεψη και οι Ουκρανοί στρατιώτες του έλεγαν ότι με την άφιξή του κτύπησαν μόνον μια φορά οι σειρήνες του συναγερμού, σε αντίθεση με άλλες μέρες που κτυπούσαν 7 και 8 φορές. Επισκέφθηκε το εμβληματικό κτίριο της Όπερας στην Οδησσό, που εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Μαρασλή. «Η Ελλάδα», έγραψε στο Twitter, «στηρίζει την υποψηφιότητα συμπερίληψης του ιστορικού κέντρου Οδησσού στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, με την παροχή τεχνογνωσίας με συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού».

***
Και όμως οι προεκλογικές εκδηλώσεις συνεχίζονται

Ναι μεν ο Πρωθυπουργός απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, αλλά μαθαίνω ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και περιοδείες συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Σε περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας έγιναν δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πρώτη κατάφερε κατακαλόκαιρο να συγκεντρώσει 400 ψηφοφόρους και η δεύτερη κατάφερε να συγκεντρώσει άλλους 600 ψηφοφόρους.

***
Μην περιμένεις να έρθουν οι εκλογές σε σένα…

Υπάρχει από μόνη της μια κατηγορία βουλευτών της ΝΔ που αυτοαποκαλούνται… «τρεχαλαντζήδες». Είναι αυτοί που τρέχουν για να στηρίξουν την κυβέρνηση, για το κόμμα, για την επανεκλογή τους. Αυτοί δεν σταματούν ποτέ, οργώνουν κάθε φορά την εκλογική τους περιφέρεια είτε γίνουν οι εκλογές τώρα, είτε το φθινόπωρο είτε μετά από εννέα μήνες. Κάνουν πράξη το δόγμα «μην περιμένεις να έρθουν οι εκλογές σε σένα, πήγαινε εσύ στις εκλογές». Το δόγμα αυτό κάπως αμερικάνικο μου μοιάζει, αλλά δεν έχει σημασία το χρησιμοποιούν πολλοί στη ΝΔ. Και ορισμένοι στο Μαξίμου, για αυτό συνεχίζουν όλο τον χρόνο τις περιοδείες.

***
Η δυναμική του προεκλογικού αγώνα

Θέλετε μερικά παραδείγματα «τρεχαλατζήδων»; Πρώην υπουργός, αμέσως μετά την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας πραγματοποίησε προεκλογική εκδήλωση, εδώ στην Αττική. Ήταν, είπε, προγραμματισμένη από παλιά και την δικαιολόγησε για τα τρία χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, που βρίσκεται συνεχώς στα κανάλια για στήριξη του κυβερνητικού έργου επισκέφθηκε την ΔΕΗ στα Καμίνια για να δει τι γίνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος. Ακόμα σε σπίτι στη Σαλαμίνα υπήρξε συγκέντρωση ψηφοφόρων του. Αφήστε που συνεχίζονται οι περιοδείες των μεικτών κλιμακίων (βουλευτών, υπουργών, στελεχών). Προχθές ένα τέτοιο κλιμάκιο βρισκόταν στην Χαλκίδα (υπό τον Γ. Γεραπετρίτη) Άλλο κλιμάκιο ετοιμάζεται για την Ζάκυνθο. Υπήρξε όλο αυτό το διάστημα μια δυναμική από τους βουλευτές (και τους υπουργούς) που εκτιμούσαν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο. Ε, λοιπόν αυτή την δυναμική δεν θέλουν να την χάσουν και συνεχίζουν το τρέξιμο, που όπως σας είπα, το κάνουν για την κυβέρνηση, για την παράταξη και για την εκλογή (ή επανεκλογή τους).

***
Πείτε τους ότι συναντήσετε τον Πρωθυπουργό

Όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος συναντήθηκε με νεαρές τουρίστριες που βρίσκονταν εκεί περιμένοντας την πτήση τους. Έλα όμως που εκείνες όμως δεν γνώριζαν ποιος ήταν και όταν ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την ιδιότητά του η έκπληξη συνοδεύτηκε με ουρλιαχτά!

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι ευτυχής που περάσατε καλά, να το πείτε στους φίλους σας και να έρθετε ξανά του χρόνου».

Τουρίστριες: «Ποιον να τους πούμε ότι συναντήσαμε;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να πείτε ότι συναντήσετε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Τουρίστριες: «Αστειεύεστε!», είπαν και ούρλιαξαν με τον πρωθυπουργό να τους απαντά: «Μπορείτε να βγάλετε και φωτογραφία μαζί μου».

***
Η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ

Tην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου όρισε ως εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωομάδας της η Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση για τον ορισμό της ευρωβουλευτή πάρθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από συνεννόηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

***
«Ο Θεός ακούει όπως και να το βάλεις»

Θα σας περιγράψω τώρα τη προσπάθεια ενός πιστού να τοποθετήσει στη σωστή θέση το μικρόφωνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο οποίος ευλογούσε μαθητές για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων. Πρώτα απ΄όλα να σας πω ότι το θέμα αυτό σαρώνει με χιλιάδες «προβολές» στην πλατφόρμα του Tik Tok. Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, με την προσπάθεια ενός άνδρα να τοποθετήσει σωστά το μικρόφωνο ώστε να ακούγεται ο Αρχιεπίσκοπος. Η προσπάθεια απέβη άκαρπη ωστόσο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να σχολιάζει με χιούμορ: «Ο Θεός ακούει όπως και να το βάλεις».

***
Ζητείται ελπίς

Και κλείνω με όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Άλσος Περιστερίου: Οι εξωραϊσμοί είναι ανώφελοι κι εκείνη η αίσθηση του αταχτοποίητου και της ταυτόχρονης απογοήτευσης ότι όλα πήγαν στραβά ενώ θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, αποτυπώθηκε στα βλέμματα και τις διαθέσεις των περισσότερων. Η προγραμματισθείσα εκδήλωση προς τιμή του Σταύρου Ξαρχάκου στο Άλσος Περιστερίου, τη Δευτέρα το βράδυ, είχε όλες τις προϋποθέσεις απεικόνισης της ελληνικής λαϊκής πραγματικότητας από την εποχή της «Φτωχολογιάς» και της «άπονης ζωής» ως το σύγχρονο κεκτημένο της. Οι 4.800 καρέκλες κατελήφθησαν νωρίς – νωρίς, πριν τις 8 δηλαδή, κι έτσι ο κόσμος έπιασε τα μικρά υψώματα πέριξ του κοίλου. Ήταν περισσότεροι από 7.000 στις 8.30, όταν είχε προγραμματιστεί η έναρξη και λιγότεροι από 4.000 στις 10.15 όταν ακούστηκε το βροντώδες ματζόρε του «Καλντεριμιού» που σ΄ άλλα χρόνια έσχιζε σαν ύφασμα τις ψυχές και τραγουδιόταν με δάκρυα στα μάτια.

Μία ώρα μετά, κοντά στις 11.30, η παράσταση ολοκληρώθηκε κι όστις πρόλαβε τον Κύριον Οίδεν (γνώρισε). Η διάθεση είχε χαθεί «κι ένα γιατί αξημέρωτο γυρεύει ακόμη λησμονιά».

Τα «στραβά» (ας τα ονομάσω έτσι) ξεκίνησαν στις 9 παρά όταν ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας ανακοίνωσε τα δυσάρεστα πως υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα κι έτσι οι καθήμενοι στις πρώτες σειρές , Κ. Καραμανλής, Δ. Κουτσούμπας, Κ. Μπακογιάννης, Γ. Πατούλης, Γ. Παπανικολάου, Μ. Συρεγγέλα, Αλ. Φλαμπουράρης, Λ. Ζαγορίτης, Π. Κουρουμπλής και οι Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς βρήκαν ευκαιρία να αλλάξουν μερικές κουβέντες, να βάλουν αντισηπτικά και να πιούν δροσερά νερά.

Στην προσφώνηση των υψηλών προσκεκλημένων, ο Κωστάλας είπε πολλά κι ενδιαφέροντα, ξέχασε όμως να καλωσορίσει τον Δ. Κουτσούμπα που νωρίτερα είχε χαιρετίσει κι ήταν μεταξύ των ομιλητών. «Τον γραμματέα… τον γραμματέα» του φώναξαν από κάτω κι έσπευσε να επανορθώσει.

Η ώρα είχε πάει 9.15. Στο «πόντιουμ» ανέβηκε ένας άλλος ομιλητής ο Γιώργος, βαθύτατος γνώστης του έργου του Ξαρχάκου. Χειμαρρώδης καθώς ήταν δεν κατάφερε να συμπυκνώσει τον λόγο του, με αποτέλεσμα μισή ώρα αργότερα κι ενώ οι «Ερυθροσταυρίτες» είχαν επέμβει σε δυο – τρία λιποθυμικά επεισόδια, το ακροατήριο να τον χειροκροτεί για να σταματήσει. Μάταια. Χρειάστηκε να φωνάξει ένας από τα παρασκήνια : « Μπράβο Γιώργο… τελείωνε… τελείωνε» για να ακούσει ο Γιώργος και ξαφνικά να πει: « Αυτά και αντίο σας».

Κατόπιν πήρε το μικρόφωνο ο Γιώργος Λιάνης με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς του, «Τιτάνας ο Μίκης και ο Μάνος», ο Τσιτσάνης, ο Καζαντζίδης, ο Βαμβακάρης, «γιος Τιτάνων» και κάτι τέτοια.

Κάπου εκεί ο Καραμανλής ο οποίος είχε πάει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, γύρισε στον Παχατουρίδη και τον ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να εκφωνήσει τον λόγο του που είχε μοιράσει ήδη σε δημοσιογράφους. « Ανδρέα, πέρασε η ώρα κι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί πολύ». Φαινόταν άλλωστε ότι παρακαλούσαν με τα μάτια τον Ξαρχάκο να πάρει επιτέλους τη μπαγκέτα του και να τους ζωντανέψει. Γι’ αυτό λοιπόν τον βράβευσαν άρον – άρον, τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη Περιστερίου κι εκείνος αφού τους ευχαρίστησε, παρέμεινε στη σκηνή κι άνοιξε επιτέλους το πρόγραμμα στο οποίο δεν τραγούδησαν τελικώς η Ελένη Βιτάλη και ο Κώστας Μακεδόνας λόγω κορωνοϊού. Επίλογος: «Ζητείται ελπίς»