Η άσκηση «Poseidon’s Rage 22» ΗΠΑ – Ελλάδας, με τη συμμετοχή 10 F-35 και 14 F-15, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, φαίνεται πως ενοχλεί την Τουρκία και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Η πιο εχθρική προς την Ελλάδα ήρθε από τον εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που πόζαρε δίπλα σε χάρτη που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο ως τουρκικό.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητά από τον Ερντογάν να απαντήσει εάν οι κινήσεις του Μπαχτσελί είναι επίσημη κυβερνητική θέση. Το θέμα έχουν αναδείξει τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δημιούργησε πολιτική κρίση με την Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στην κίνηση Μητσοτάκη. Από την άλλη στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, το θέμα «εξαφανίστηκε».

«Αφωνία» Ερντογάν

Ρεπορτάζ της τηλεόρασης ΗΑΒΕR GLOBAL: «Ξεσήκωσε την Αθήνα ο χάρτης που έδωσε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οργάνωση των νέων του κόμματος του. Διότι ο χάρτης εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία πως αυξάνει την ένταση»

Σχετικά με την «αφωνία» Ερντογάν στις ακρότητες του κυβερνητικού του εταίρου όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ,  εάν βγει και πει ανοιχτά πως δεν είναι αυτή η θέση μας θα έχει πρόβλημα με τον Μπαχτσελί, ενώ εάν πει πως πρόκειται για επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε θα ξεσηκωθεί όλη η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και τα F-16 δεν θα τα πάρει ποτέ. Εκτός από τον Ερντογάν δεν έχει τοποθετηθεί ούτε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Νέο εμπρηστικό δημοσίευμα

Το… σίριαλ με τις τουρκικές προκλήσεις, συνεχίστηκε και χθες. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του τουρκικού δικτύου TR Haber, που υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία και πως μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά.

Σημειώνεται δε ότι τόσο η παρουσία της Ελλάδας στο νησί όσο και των ΗΠΑ είναι παράνομη. Στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται οι θέσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού – στρατιωτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα τα 3/4 της Κρήτης.