Αποστολή, Μαδρίτη,

Εξελίξεις μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου είναι πιθανό να υπάρξουν στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου σχετικά με την ανταλλαγή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-1 του Στρατού Ξηράς με γερμανικά Marder, ώστε τα πρώτα να μεταφερθούν στην Ουκρανία ως βοήθεια στον ουκρανικό στρατό.

Το ζήτημα απασχόλησε τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Κριστίνε Λάμπρεχτ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία σε αυτό το θέμα είχε γίνει μεταξύ του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική κίνηση σε αυτό το σύστημα κυκλικής παράδοσης θα αφορά περίπου 30 ΒΜΡ-1 (πολύ παλαιά ΤΟΜΑ σοβιετικής κατασκευής που η Ελλάδα είχε λάβει από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στα νησιά. Τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες προχωρούν σε αναγκαίες εργασίες και ο σκοπός είναι τα 30 ΤΟΜΑ να μεταφερθούν στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, «θα τρέξει» η διαδικασία για την επιλογή από την ελληνική πλευρά των γερμανικών Marder. Σε επόμενη φάση, θα γίνει η αντικατάσταση των υπολοίπων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Παράλληλα όμως, η Αθήνα θέλει να προχωρήσει και η ευρύτερη συνεργασία με τη γερμανική πλευρά στο αμυντικό επίπεδο. Αυτή αφορά στην εγκατάσταση μίας γραμμής παραγωγής για τα γερμανικά άρματα Leopard-2 στη Θεσσαλονίκη, ίσως στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ αν και αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.