Όταν αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, θα σταλεί ένα άλλο μήνυμα (και αυτό αυστηρό) προς την Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Euroactiv.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

▪▪▪
Γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που μπήκε πολλές φορές στο τραπέζι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ήταν αποκαλυπτικός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Αποκάλυψε τους λόγους γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας: Επειδή, είπε, «οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ) του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Περνώντας σε αντεπίθεση Κύπρος πρότεινε, τότε, αντί κυρώσεις, να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

▪▪▪


Θα πέσει η βενζίνη κάτω των 2 ευρώ;

Πάμε τώρα στο μείζον θέμα της τιμής των καυσίμων και την επιδότηση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ενίσχυση θα ρίξει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση στην επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass) στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 60 για τα δίτροχα για πληρωμή στην αντλία. Δηλαδή περίπου ένα γέμισμα δωρεάν. Ειδικά για τα νησιά, το ποσό αυξάνεται στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα για τα αυτοκίνητα, και στα 70 ευρώ για τα δίτροχα. Στα περισσότερα νησιά οι διαδρομές που γίνονται δεν είναι και τόσες μεγάλες (με αποτέλεσμα η επιδότηση να είναι αρκετή) , αλλά η τιμή του λίτρου της βενζίνης είναι υψηλότερη από την Αττική λόγω κόστους μεταφοράς.

▪▪▪

Παρασκήνιο: Όταν μιλάς στο Υπουργικό για δεύτερη θητεία

Ορισμένες μικρολεπτομέρειες που οι περισσότεροι δεν θα έδιναν σε αυτές την πρέπουσα σημασία, πιθανόν να κρύβουν κάποιες ειδήσεις. Και κυρίως όταν αυτές οι «μικρολεπτομέρειες» δεν καταγράφονται από τις τηλεοπτικές κάμερες. Για παράδειγμα, στη χθεσινή δια ζώσης συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν έκλεισαν οι κάμερες έπεσαν πολλές… σπόντες για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με στόχο να κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει τις προθέσεις του, πλην όμως ο Πρωθυπουργός δεν… τσίμπησε. Η πλέον σοβαρή προσπάθεια έγινε από πρωτοκλασάτο υπουργό (από τους πρώτους συνήθως που ενημερώνεται για τον χρόνο των εκλογών) που ενώ συζητείτο ένα νομοσχέδιο είπε στον πρωθυπουργό, «αυτό το μέτρο είναι καλό για τη δεύτερη θητεία αυτής της κυβέρνησης». Ο Πρωθυπουργός απλώς γέλασε αλλά δεν απάντησε. Ξανά πάλι ο υπουργός σε άλλο νομοσχέδιο έκανε λόγο η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να γίνει στην «δεύτερη θητεία της κυβέρνησης» και πάλι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα. Είπε όμως ο Νότης Μηταράκης, «δηλαδή τον Ιούλιο του 2023». Ούτε τώρα ο Πρωθυπουργός είπε το παραμικρό. Η αλήθεια είναι ότι οι πάντες περίμεναν κάτι να πει ορθά κοφτά, όπως για παράδειγμα «είπαμε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» ή «την άνοιξη του 2023», αλλά δεν είπε τίποτα. Όπως έλεγε ο Νότης Μηταράκης «το θέμα των πρόωρων εκλογών το κλείσαμε τριάντα φορές και όλο ξανανοίγει…»

▪▪▪
Και παγωμένο τσάι στο Υπουργικό

Πάντως οι υπουργοί μου είπαν ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε καλή διάθεση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είχε κέφια» μου είπε ένας υπουργός και αυτό φαινόταν από την «γλώσσα του σώματος» (body language). Τούς πρόσφερε μπισκότα αλλά και κρύο τσάι (χωρίς ζάχαρη). Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης είναι λάτρης του τσαγιού. Να σκεφτείτε όταν ήταν υπουργός και δεχόταν τον περιβόητο Τόμσεν της τρόικας, δεν του πρόσφερε τίποτα άλλο παρά μόνον τσάι και μάλιστα βρήκε μια μάρκα τσαγιού, το Kusmi Tea Troika. Τσάι «Τρόικα», δηλαδή για τους τροϊκανούς, που είναι και μαύρο, κατάμαυρο.

▪▪▪

Έκκληση για αποφυγή όξυνσης

Να ξέρετε όμως πως είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός αφήνει, σε συνέντευξή του, ένα «μικρό παράθυρο» (όπως το χαρακτήρισαν)πρόωρων εκλογών. Εφόσον, είπε η πολιτική όξυνση βάλει την χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πρόθεσή του, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του Capital.gr είναι να εξαντλήσει την τετραετία λέγοντας: «θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα» συμπλήρωσε.

▪▪▪
Αυτοί που εντείνουν το προεκλογικό κλίμα

Πάντως για να λέμε την αλήθεια το προεκλογικό κλίμα το εντείνουν και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης (με ομιλίες, περιοδείες, αποσπάσεις συνεργατών στο γραφεία τους), αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος του κόμματος (που περιοδεύουν ακατάπαυστα στις εκλογικές τους περιφέρειες, με επισκέψεις σε λαϊκές αγορές, σε γραφεία κτλ. ), καθώς και το κόμμα της ΝΔ που καθορίζει κάθε λίγο και λιγάκι κλιμάκια υπουργών και βουλευτών στην περιφέρεια μέσα στο κατακαλόκαιρο για ενημέρωση του κυβερνητικού έργου. Και μια απορία: Αληθεύει ότι ορισμένοι υπουργοί αποσπούν υπαλλήλους των υπουργείων που προΐστανται στα γραφεία τους; Ή τέλος οι λεγόμενες μετά- συνεδριακές εκδηλώσεις που γίνονται συνεχώς τούτο τον καιρό με ομιλητές πρωτοκλασάτους υπουργούς.

▪▪▪


Τσίπρας προς κυβέρνηση: Σοβαρευτείτε

«Ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει με νόημα: «Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», τόνισε καλώντας τον πρωθυπουργό «να σοβαρευτεί» και να ορίσει ημερομηνία εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο..

▪▪▪
Και αναβάθμιση των F-16 block50

Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα και τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει στη Βουλή (στην αρμόδια επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών) εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Δυστυχώς για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να επεκταθώ, παρά μόνον στην αναβάθμιση των F-16 block 50 και τη συντήρηση τριών C-130. Συνολικά το νέο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα στοιχίσει με την ολοκλήρωσή του περί τα 2 δισ. ευρώ.

▪▪▪
Το δείπνο στο Παλάτσο Κίντζι

Αν και η ιταλική κυβέρνηση άργησε να ανακοινώσει την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι (ή «Σούπερ Μάριο»- όπως ακόμα τον αποκαλούν πολλοί στην Ευρώπη) δεν παύει να έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στο Παλάτσο Κίντζι, προκειμένου να έχει δείπνο γύρω στις 20:30, με τον ισχυρό στην Ευρώπη Ιταλό πρωθυπουργό, με τον οποίο ο ίδιος έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Μαζί με τον Πρωθυπουργό θα είναι η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα καθώς και η προκάτοχός της, νυν πρέσβης στη Ρώμη Ελένη Σουρανή. Απ΄ότι μαθαίνω θα υπάρξει και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Τι θα συζητήσουν; Σχεδόν τα πάντα: από τις νέες ενεργειακές ισορροπίες ενόψει και του επόμενου χειμώνα και την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην Ε.Ε. έως την κατάσταση με την Τουρκία. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο έχει «πέρασμα» στο εξωτερικό, είναι σαφές: ο ιστορικός αναθεωρητισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

▪▪▪

Η πρώτη δεξίωση του πρέσβη Τσούνη

Θα σας πάω τώρα έστω και καθυστερημένα στους κήπους της αμερικανικής πρεσβευτικής κατοικίας, όπου πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης παρέθεσε την πρώτη δεξίωση της θητείας του. Η αλήθεια είναι η δεξίωση αυτή είχε ενδιαφέρον επειδή παρατέθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Προσκεκλημένοι ήταν οι «Άρχοντες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου απ’ όλον τον κόσμο μέλος των οποίων είναι και ο κ. Τσούνης. Πολλοί από αυτούς είχαν ταξιδέψει από την Αμερική για να δώσουν το παρόν μεταξύ των οποίων ο διοικητής του τάγματος Αντώνης Λυμπεράκης , ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντένις Μίελ από τη Νέα Υόρκη και ο λομπίστας Μάικ Μανάτος από την Ουάσιγκτον. Ξεχώρισα επιχειρηματίες, εφοπλιστές, νομικούς, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μαζί με την κόρη του) και πολλούς άλλους.

▪▪▪
Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο και το Οικόπεδο 6

Στις 15 Ιουλίου, επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, αναλαμβάνει καθήκοντα το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπτουλχαμίντ», όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το θέμα είναι που θα επιχειρήσει; Οι τουρκικές εφημερίδες είχαν μεταδώσει ότι θα δραστηριοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση. Στην Κύπρο, εκτιμούν ωστόσο, ότι η Άγκυρα αν στείλει το γεωτρύπανό της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα το στείλει στο Οικόπεδο 6 (που βρίσκεται δυτικά της Πάφου) και που σε αυτό έχει εντοπισθεί τεράστιο κοίτασμα. Στο Οικόπεδο αυτό το διαχειρίζεται όμως η γαλλική TOTAL μαζί με την ιταλική ΕΝΙ και θα έχει ενδιαφέρον πω θα αντιδράσουν αυτές οι δύο χώρες. Το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται τώρα στο λιμάνι της Μερσίνης, θα είναι έτοιμο σε 25 μέρες, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ή τη Μαύρη Θάλασσα.

▪▪▪
Οι Τούρκοι τον χαβά τους, υπερπτήσεις, παραβιάσεις, εμπλοκές

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί με νέες υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 και F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στις 12.03 άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι και στις 12.04 άνωθεν της νήσου Μακρονήσι στα 20.000 πόδια. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά. Αυτή τη φορά οι Τούρκοι δεν προτίμησαν για υπερπτήσεις τα UAV, αλλά τα F-16 και τέλος στο ύψος που πραγματοποίησαν τις υπερπτήσεις, δηλαδή στα 20.000 πόδια πετούν συνήθως πολιτικά αεροσκάφη, συνεπώς ο κίνδυνος για ατύχημα είναι ορατός.

▪▪▪
Δύσκολη μέρα στο Αιγαίο

Ήταν και χθες δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο. Δεν έφθαναν οι υπερπτήσεις (που τελικά ήταν τέσσερις) σημειώθηκαν και 41 παραβιάσεις και 8 παραβάσεις από μαχητικά αεροσκάφη αλλά και UAV. Να σημειώσω ότι δύο τουρκικά εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο οπλισμένα με πυραύλους και υπήρξαν και δύο εικονικές αερομαχίες.

▪▪▪

Άλλο κρίση και άλλο… krizi

Στο στόχαστρο του τουρκικού Tύπου βρέθηκε (πάλι) η Ελλάδα εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε πρωτοσέλιδό της η Yeni Safak, φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Krizotakis» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Τώρα εάν ρωτάτε τι σημαίνει «Krizotakis», σας λέω ότι οι Τούρκοι ήθελαν να παίξουν με τη λέξη «κρίση», πλην όμως αυτός που τους το είπε δεν γνώριζε καλά τα ελληνικά και νόμισε ότι στην Ελλάδα την κρίση την προσφέρουν…«κρίζη». Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ εκτοξεύουν πυρά κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πηγαίνουν στα νησιά που βρίσκονται …υπό κατοχή και αυξάνουν και τις ασκήσεις.

▪▪▪
Γάμος γίνεται στην Τζια

Η γνωριμία του δημοσιογράφου Χρήστου Ζωγράφου με την Κύρα Κάπη, άρχισε πριν από 3,5 χρόνια, προτού δηλαδή ακόμα και οι δύο εργασθούν στο Μαξίμου και γίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Η κυρία Κάπη θεωρείται από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Σάββατο, λοιπόν, γάμος γίνεται στην Τζια και ο Χρήστος νυμφεύεται την Κύρα. Μία από τις κουμπάρες θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού. Στην γαμήλια τελετή, στην Τζια θα παραστεί και το πρωθυπουργικό ζεύγος. Άλλωστε οι μελλόνυμφοι είναι στενοί συνεργάτες του.