Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15΄, Ψήσιμο: 10΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό μοσχαρίσια μάγουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους μεγέθους 1,5 -2 εκ.

½ φλ. ελαιόλαδο

2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 πράσο, το λευκό μέρος μόνο, ψιλοκομμένο

1 ξύλο κανέλας

¼ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

100 γρ. πελτέ ντομάτας

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

400 γρ. ντομάτα, τριμμένη

300 ml ζωμό κότας σπιτικό ή από βιολογικό κύβο ή από ζελέ ψυγείου ή νερό

3 κλωνάρια μαϊντανός και 3 κλωνάρια θυμάρι, δεμένα με σπάγκο

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι και πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

Για τον πουρέ μελιτζάνας

6 φλάσκες μελιτζάνες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. μουστάρδα

Για τα ριγκατόνι

500 γρ. ριγκατόνι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, τριμμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε 2-3 δόσεις ώστε να μη βγουν πολλά υγρά και βράσει το κρέας. Αφού τελειώσουμε με το κρέας, σοτάρουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας, το μπαχάρι, τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα(τα μάγουλα όταν μαγειρευτούν είναι τόσο μαλακά που λιώνουν) ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε και πετάμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, την κανέλα και τη δάφνη.

Για τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ ή στο γκάζι για να καψαλιστούν και να μαλακώσουν, για περίπου 8-10 λεπτά. Ανοίγουμε κάθετα τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι. Πολτοποιούμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο multi με το λάδι και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε την κρέμα μελιτζάνας στην κατσαρόλα με το κοκκινιστό κρέας. Ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Για τα ριγκατόνι: Φτιάχνουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. λάδι. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά, μοιράζουμε από επάνω τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Αφού βράσει καλά το κρέας, προσθέτουμε τα ριγκατόνι και σερβίρουμε με τριμμένη παλαιωμένη γραβιέρα.