Σήμερα θα σας περιγράψω πως η χώρα μας επιχειρεί να μπλοκάρει όποιες κινήσεις κι αν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που παράλληλα είναι και σκάφος γεωτρύπανο. Στόχος της χώρας μας που αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα τις τουρκικές προκλήσεις, είναι να υπάρξουν κινήσεις ώστε να μην επαναληφθεί η ένταση του καλοκαιριού με την κρίση του OrucReis. Διότι στο ελληνικό Πεντάγωνο γνωρίζουν πολύ καλά, έτσι όπως δύσκολα άρχισε το καλοκαίρι, έτσι πιθανόν να συνεχιστεί.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα από το λιμάνι Τασουτζού χρήζουν προσοχής από τα Επιτελεία: «Ένα τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας που διαθέτει και αυτό ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης και πλήρωμα 200 ατόμων μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Οι προετοιμασίες του πλοίου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου». Αυτά συγκεκριμένα ανέφεραν οι πληροφορίες που άλλωστε δεν είναι και τίποτα απόρρητες, τη στιγμή που τις μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο TRT από τις 11 Μαΐου. Πώς αντιδρά όμως η Αθήνα;

▪▪▪

Συσσώρευση ελληνικών δυνάμεων

Με ένα τρόπο νόμιμο, σύμφωνα με τις αρχές του Δικαίου της Θαλάσσης, μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22. Με την ΝΟΤΑΜ αυτή η Ελλάδα δεσμεύει πέντε περιοχές για ασκήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών είναι από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που συμπεριλαμβάνει και τις αρχές Ιουλίου που υπάρχει η σχετική δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας για το γεωτρύπανο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ό,τι τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και συσσώρευση ελληνικών δυνάμεων, τα δεδομένα είναι άλλα και για το τουρκικό επιτελείο που σίγουρα θα επανεξετάσει κάθε κίνηση.

▪▪▪

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι: Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα

Δεν το είπε ο Ερντογάν, δεν το είπε ο εθνικιστής συγκυβερνήτης του Μπαχτσελί, το είπε όμως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Oμέρ Τσελίκ. «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Ήταν μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση που έγραψε στο Twitter. Εδώ στην Αθήνα, απλώς το σημείωσαν άλλωστε αυτό που χαρακτηρίζει την Αθήνα, είναι η ψυχραιμία. Ο Ερντογάν απλώς φόρεσε ένα ναυτικό καπέλο, ανέβηκε σε μια φρεγάτα, έξω από τη Σμύρνη, του έδωσαν και ένα μικρόφωνο για να μιλήσει και επιτέθηκε στην χώρα μας λέγοντας πως δεν κάνει… πλάκα: «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να εμπλέξουν τρίτες χώρες, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε

▪▪▪

Απάντηση με 16 χάρτες

Και η απάντηση ήρθε αστραπιαία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Απάντηση όμως έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: Απάντηση συγκεκριμένα στον τουρκικό αναθεωρητισμό, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947).

▪▪▪

Ζητούν άδεια οι Αμερικανοί για να πετάξουν το UAV τους

Οι Αμερικανοί θέλησαν να διεξάγουν ασκήσεις με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) σε μια περιοχή νοτίως της Χίου, στο Αιγαίο, εντός ελληνικής δικαιοδοσίας. Και επειδή αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, ζήτησαν την άδεια για την πτήση αυτή από τις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα ζήτησαν (όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες) από τις ελληνικές αρχές να εκδώσει NOTAM με την οποία δεσμεύουν μια περιοχή νοτίως της Χίου. Μαθαίνω λοιπόν ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει οπλισμό και η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν έκανε σόου στη Σμύρνη στην άσκηση Efes 22, ήταν ένα αμερικανικό μήνυμα προς την Τουρκία.

▪▪▪

Η καρδιά των Βαλκανίων κτυπά σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ίσως το πιο σημαντικό νέο για τα Βαλκάνια είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ήδη στην συμπρωτεύουσα, την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, περιμένουν την άφιξη όλων (ανεξαιρέτως) των ηγετών των Βαλκανικών χωρών. Έτσι παραδοσιακοί αλλά και νέοι «παίκτες» αναμένεται να επιδοθούν σε έναν διπλωματικό αγώνα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την προσπάθεια για την αύξηση της επιρροής τους στην κρίσιμη βαλκανική χερσόνησο.

Η προσοχή όλων στρέφεται σε τρεις ξεχωριστές αφίξεις: Του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μόνον και μόνον η παρουσία αυτών των τριών (και κυρίως του Γερμανού) στη Σύνοδο αναβαθμίζει την όλη υπόθεση και κυρίως εάν σκεφθεί κανείς ότι εφέτος στη Σύνοδο αυτή γίνεται μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Και κάτι ακόμα: Αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με προεδρεύοντα τον κ. Τζαφέροβιτς. Η Τουρκία θα πείτε; Με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι διακόπτει κάθε διάλογο με την Ελλάδα; Σιγά που θα έχανε τέτοια ευκαιρία για τα Βαλκάνια. Έκανε πέρα όλες τις απειλές, σφύριζε αδιάφορα (που λένε στην… διπλωματική γλώσσα) και επέλεξε να στείλει ως εκπρόσωπό της, τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

▪▪▪

Το σύστημα Μητσοτάκη για τις περιοδείες

Μαθαίνω εξ εγκύρων πηγών ότι όλο το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός, σε εβδομαδιαία βάση έχει προγραμματίσει να βρίσκεται σε περιοδείες. Είτε στην Αττική, είτε στην περιφέρεια. Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του να μου το εξηγήσει αυτό, δηλαδή αφού, κατά το Μαξίμου, οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023, ποια η ανάγκη να γίνονται από τον Πρωθυπουργό τόσες περιοδείες και μάλιστα κατακαλόκαιρο; Δεν θα μπορούσε να εκληφθεί αυτό ως προετοιμασία για εκλογές; Και ιδού τι μου απάντησε: Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ένα σύστημα το οποίο λέει μην περιμένεις να κάνεις περιοδεία όταν πλησιάζουν οι εκλογές. Κάνε περιοδείες συνεχώς έως τις εκλογές, έτσι αυξάνει τη δια ζώσης επαφή του που δεν γινόταν (ή που γινόταν αποσπασματικά λόγω covid), τα τελευταία χρόνια..

▪▪▪

Οι υπουργοί, ο κορωνοϊός και τα μέτρα προστασίας

Τρεις υπουργοί, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λίνα Μενδώνη και Χρήστος Στυλιανίδης νοσούν με κορωνοϊό. Τρεις υπουργοί ταυτόχρονα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊο, κάτι που δεν ξανάγινε ούτε κατά τη διάρκεια της έξαρξης της πανδημίας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή τότε πρόσεχαν, όπως πρόσεχαν πολλοί. Τώρα όμως; Ποιος προσέχει; Ποιος αλήθεια φοράει τη μάσκα του σε τόσες προεκλογικές συγκεντρώσεις που γίνονται; Και δεν είναι μόνον ότι τρεις υπουργοί νοσούν. Είναι ότι μπαίνουν σε καραντίνα, ακυρώνουν συναντήσεις, επισκέψεις, ταξίδια. Για παράδειγμα ο υπουργός Άμυνας ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του (τον είδε τελικά ο Νίκος Χαρδαλιάς) και ακυρώνει την επίσκεψή του στο Παρίσι για να συναντήσει τον αντικαταστάτη της Φλοράνς Παρλί. Σε καραντίνα μπαίνουν και οι συνεργάτες των υπουργών και άλλοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους (τρέχουν να κάνουν τώρα τεστ). Ο υπουργός Άμυνας κόλλησε μάλλον από συνεργάτη του, όταν βρισκόταν στην Καβάλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κόλλησε μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και η υπουργός Πολιτισμού, όταν φούντωνε η μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

▪▪▪

Η πρώτη συνήγορος ζώων συντροφιάς

Συνήγορος ζώων συντροφιάς, πρώτη φορά τοποθετείται. Με απόφαση λοιπόν του Πρωθυπουργού, συγκροτείται, στο Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Σκοπός της Ειδικής Γραμματείας είναι η παρακολούθηση και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε με τον ν. 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, καθώς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ευζωίας. Επίσης, σκοπός είναι η συγκρότηση ελεγκτικού μηχανισμού και η συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο: κανένα ζώο κακοποιημένο, κανένα ζώο αδέσποτο.

Επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναλαμβάνει η Μαριάνθη Δημοπούλου, δικηγόρος, με επιστημονική εξειδίκευση και μακρά εμπειρία σε θέματα Δικαίου των ζώων. Ποια είναι η κυρία Δημοπούλου; Είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο των ζώων, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα τους και καθηγήτρια στο μάθημα «Νομικά (II)» του Zero Stray Academy. Συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη τη χώρα καθώς και με δήμους συμβουλευτικά σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

▪▪▪

Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς την Ελλάδα

Ένας από τους προσκεκλημένους του Ερντογάν να παρακολούθησε την άσκηση Efes 22 ήταν και Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί και εμποδίζει τις εκλογές που έπρεπε να είχαν γίνει στην χώρα του από τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα ο Λίβυος είχε, όπως έγινε γνωστό και ειδική ενημέρωση από τον Χουλουσί Ακάρ για τις δήθεν ελληνικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και για τον στρατό που έχει η Ελλάδα στα νησιά μας. Πέραν του γεγονότος ότι στο σενάριο της άσκησης αυτής είναι κυρίως αποβατικό, ο Λίβυος πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Τούρκους για την διάσκεψη για τη Λιβύη που θα γίνει στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου στην οποία πάλι δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Να σημειώσω ότι προσκαλούσα χώρα είναι η Ιταλία και δεν κάλεσε την Ελλάδα, σε αντίθεση με την πρόσκληση που έστειλε προς την Τουρκία.

▪▪▪

Τα κολπάκια του Αμπράμοβιτς στην Κύπρο

Σήμερα θα σας περιγράψω πως ο Ρώσος ολιγάρχης (και στενός φίλος του Πούτιν) Ρόμαν Αμπράμοβιτς επιχείρησε με δύο κυπριακές εταιρίες που δημιούργησε να σπάσει το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και να βοηθήσει τον Ρώσο Πρόεδρο, αλλά τον τσάκωσε με την γίδα στην πλάτη το… FBI. Όπως προκύπτει από το ανακριτικό έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο Αμπράμοβιτς μέσω εταιρικών τεχνασμάτων στην Κύπρο, απέκτησε δυο πολυτελή αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ένα Boeing 787-8 κι ένα Gulfstream, συνολικής αξίας 410 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποιες είναι αυτές οι (μυστικές) εταιρίες του Ρώσου ολιγάρχη;

Πρόκειται για την εταιρεία-κέλυφος Finservus (Trustees) Limited, η οποία συνδέεται με το Διεθνές Εμπίστευμα (trust) «The Europa Settlement Trust», του οποίου δικαιούχος είναι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος. Μέσω αυτών των δύο, λοιπόν, ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Τσέλσι απέκτησε τα αεροσκάφη, χωρίς να αφήνει εμφανή ίχνη. Τα πιο πάνω αναφέρονται με ξεκάθαρο τρόπο στο γραπτό αίτημα του στελέχους του FBI, στο οποίο γίνεται αναφορά και για άλλες τρεις -εγγεγραμμένες σε Παρθένες Νήσους και Τζέρσι- εταιρείες που συμμετείχαν στη συναλλαγή.Τα δύο αυτά αεροσκάφη του Αμπράμοβιτς (σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε ο «Φιλελεύθερος») παραβίασαν ρητούς κανονισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα καταλογίζονται, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησαν πτήσεις προς τη Ρωσία χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εμπορίου της Αμερικής.

▪▪▪

Όταν ο Πρωθυπουργός συνάντησε τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά

Ήταν ίσως μια συγκινητική στιγμή, στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Φώφη Γεννηματά
στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Δεν ήταν μόνον η χειραψία που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, ήταν και συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε επίσης και με τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος προληπτικής ιατρικής που πραγματοποιείται.