Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων – συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων – σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα από την ουκρανική προεδρία.

Μεταξύ των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις, ξεχωρίζουν ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Έχουν παγώσει οι συνομιλίες

Οι ουκρανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμάται πως έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο Ζελένσκι πίεζε για μια συνάντηση με τον Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο δεν άφηνε πολλές ελπίδες για την υλοποίησή της, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν πολλές προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ διπλωματικών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν πλέον «παγώσει» και η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβάλει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ