Αυτό που για άλλους θα χαρακτηριζόταν δυσμενής μετάθεση, για εκείνον ήταν επιλογή. Η απόφασή του να εγκατασταθεί στην Ψέριμο και να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στους λιγοστούς κατοίκους αποδείχθηκε, τελικά, σωτήρια.

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση – ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα – για τους μόνιμους κατοίκους της ακριτικής Ψερίμου τα πράγματα έχουν αλλάξει τους τελευταίους έξι μήνες. Από τον περασμένο Ιανουάριο η ύπαρξη γιατρού – έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια – επανέφερε το αίσθημα ασφάλειας σε ένα νησί που κάποτε αριθμούσε 500 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το πλοίο της γραμμής από την Κάλυμνο και μόλις οκτώ μιλίων από τα τουρκικά παράλια.

Σε μόνιμη βάση

Πάγιο αίτημα των 25 πια κατοίκων, στην πλειονότητά τους άνω των 60 ετών, ήταν η εγκατάσταση σε μόνιμη βάση ενός γιατρού, αίτημα που τελικά ικανοποιήθηκε στις αρχές του έτους με την τοποθέτηση στο Πολυδύναμο Ιατρείο του οπλίτη γιατρού Μενέλαου Σαμαρά, από τη δύναμη της 80 ΑΔΤΕ.

«Στην προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ψέριμο, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κάτοικοι, ανάμεσά τους και μια ηλικιωμένη 97 ετών, είχαν θέσει το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης του νησιού κι εκείνος είχε δεσμευθεί για την επίλυσή του. Πριν από τέσσερις μέρες αυτή η ηλικιωμένη, έχοντας πια… πατήσει τα 100, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους κατέβηκαν στο λιμάνι για να τον ευχαριστήσουν», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής.

Το προηγούμενο διάστημα, οι προσπάθειες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας – μέσω δύο προκηρύξεων – να βρει γιατρό προκειμένου να τοποθετηθεί στο νησί απέβησαν άκαρπες. Η λύση δόθηκε, εν τέλει, ύστερα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά, με την τοποθέτηση οπλίτη γιατρού στην Ψέριμο.

«Η παρέμβαση αυτή έφερε μεγάλη ανακούφιση στους ανθρώπους μας. Στην πραγματικότητα κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει τους ως επί το πλείστον ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι ζούσαν με τον φόβο μήπως τους συμβεί κάτι. Τώρα πια το ιατρείο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2010 και τόσα χρόνια ρήμαζε, είναι πλήρως εξοπλισμένο από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και έχει εδώ και έξι μήνες… ένοικο», συνεχίζει ο έπαρχος. Κάτι αντίστοιχο, μάλιστα, έχει γίνει και στο άλλο μικρό νησί των Δωδεκανήσων, τους Αρκιούς, όπου οπλίτης γιατρός και εκεί προσφέρει τις υπηρεσίες του στους περίπου 40 μόνιμους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται πως ο Μενέλαος Σαμαράς είχε λάβει τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί τούς δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν από κοντά.

Διάβασμα

Οι «δύσκολοι» και «μοναχικοί» μήνες για την Ψέριμο – δηλαδή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο – έχουν περάσει και έτσι η καθημερινότητα για τους κατοίκους αλλά και τον Μενέλαο Σαμαρά έχει γίνει πιο βατή. Οπως επισημαίνει ο έπαρχος Καλύμνου, ο γιατρός του νησιού είναι άνθρωπος που αγαπά το διάβασμα και η ησυχία του νησιού προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσει για την ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει, την Καρδιολογία.

«Το ευχάριστο είναι πως ο γιατρός θα μείνει στην Ψέριμο μέχρι τον Μάρτιο του 2023, καθώς έχει εκφράσει την επιθυμία να κάνει εδώ το Αγροτικό του. Πάντως, και για τον ίδιο, έξι μήνες μετά, υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά στη δουλειά του, κάτι που του παρέχουν και τα εργαλεία της τηλεϊατρικής, αφού για κάποια περιστατικά έχει τη δυνατότητα μέσω τηλεδιασκέψεων να συμβουλευτεί νοσηλευτικά ιδρύματα και έμπειρους συναδέλφους του», καταλήγει ο Μανώλης Μουσελλής.