Σίγουρα ο Ερντογάν δεν υπολόγισε κάποιες πολιτικές συνέπειες όταν αποφάσιζε μονομερώς να διακόψει κάθε δίαυλο διαλόγου με την Ελλάδα. Ή όταν δήλωνε το «Μητσοτάκης γιοκ», μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Επίσης δεν υπολόγισε σωστά (αν και το γνώριζε) όταν δήλωνε πως δεν πρόκειται να παραστεί στη Διάσκεψη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Και θα σας πω το γιατί: Στη Διάσκεψη θα παραστεί ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που τον προσκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης. Θα ήταν ίσως μια μοναδική ευκαιρία για τον Ερντογάν να συναντηθεί μαζί του για να ακούσει δια ζώσης και την άποψη των Γερμανών (και γενικότερα) των Ευρωπαίων για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χάνει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως χάνει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους τρεις ηγέτες της Βοσνίας, που θα βρεθούν μαζί εκτός της χώρας τους, ίσως για πρώτη φορά. Ήταν, πώς να το κάνουμε, μοναδική ευκαιρία, να συναντηθεί με τον Σερβοβόσνιο, τον Βόσνιο και τον Κροάτη- Βόσνιο ηγέτη, τους οποίους προσκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, μαθαίνω ότι στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο κ. Μπορέλ, δηλαδή, κάτι που δεν κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, είναι ότι στην συμπρωτεύουσα για δύο ημέρες θα κτυπά η καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Πού να ήξερε ακόμα ότι είχε προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος Μακρόν; Του πρότειναν μάλιστα ως γαλλική προεδρία να διοργανώσει από την Ελλάδα μια Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά την τελευταία στιγμή προτίμησε να την κάνει στις Βρυξέλες. Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Σολτς την Παρασκευή στο Κόσοβο και στη Σερβία.

***
Ο πατριωτισμός δεν μετριέται σε στολές και φιέστες

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Πρωθυπουργό: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας για μία ακόμη φορά ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αυτή τη φορά από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Και πρόσθεσε: «Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι ‘καμμένες’ λογικές που απέτυχαν. Σήμερα, απαιτούνται ιστορικές συμμαχίες που τις έχουμε και ισχυρή άμυνα που την χτίζουμε. Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές σε συζητήσεις», υπογράμμισε .

***
Η ψυχραιμία και αποφασιστικότητα της Αθήνας

Στις τουρκικές προκλήσεις ( δηλαδή στις ρητορικές επιθέσεις, απειλές, υπερπτήσεις, παραβιάσεις, παραβάσεις, χάρτες με τη Γαλάζια Πατρίδα και απόπειρες εισβολής μεταναστών στον Έβρο και στο Αιγαίο) η Αθήνα, όπως με διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, θα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τίποτα όμως δεν θα αφήνει αναπάντητο. Γνωρίζουν πολύ καλά στην Αθήνα ότι όλος αυτός ο τουρκικός εθνικιστικός πυρετός και ότι αυτή η πλειοδοσία επιθετικότητας έναντι της χώρας μας μεσούντος του καλοκαιριού γίνονται κυρίως για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, είτε αυτές γίνουν το 2023 είτε πολύ πιο γρήγορα. Σε όλα αυτά, που συμβαίνουν στην Τουρκία, σημειώστε και τούτα: Η τουρκική λίρα καταρρέει, ο πληθωρισμός επισήμως έφτασε στο 73,5% και η δημοφιλία του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στον πάτο, ενώ σε λίγους μήνες έχει εκλογές

***
Τουρκικά νταϊλίκια

Συνέχισαν τα νταϊλίκια τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Δέκα αεροσκάφη (από τα οποία τα δύο ήταν UAV), πραγματοποίησαν συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι 38 παραβιάσεις έγιναν από τουρκικά UAV καθώς και οι 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι υπόλοιπες από τουρκικά F-16. Υπήρξαν και υπερπτήσεις πάνω από νησιά ώστε να συμπληρωθεί το παζλ των προκλήσεων.

***
Όταν ο Τούρκοι νομίζουν ότι η Θάσος διαθέτει στρατό

Μάλλον δεν ξέρουν οι Τούρκοι τι τους γίνεται. Στον χάρτη που παρουσιάζουν με τα νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα αναφέρονται και ορισμένα που δεν έχουν καν στρατιώτες πάνω σε αυτά ή απλώς έχουν μια ολιγομελή. Συνεπώς τι είδους αποστρατιωτικοποίηση επιζητούν; Για παράδειγμα έχουν γκριζάρει την Θάσο και ζητούν την αποστρατιωτικοποίησής της. Στη Θάσο όμως δεν υπάρχει στρατός, δεν υπάρχουν όπλα, παρά μόνον ένα φυλάκιο πάνω στο βουνό για να φρουρεί τις κεραίες. Πέραν τούτου ουδέν. Υπάρχουν όμως και άλλα νησιά που επιχειρούν να γκριζάρουν δήθεν ως στρατιωτικοποιημένα που δεν είναι, αλλά και να τους το πεις, το καταλαβαίνουν;

***
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές

Η χώρα εισήλθε πλέον σε κανονική προεκλογική χροιά. Τον προεκλογικό χορό, σέρνουν, να ξέρετε, οι βουλευτές (και υποψήφιοι βουλευτές) της ΝΔ, που ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν εφέτος το φθινόπωρο. Χωρίς να κάνω προβλέψεις για την ημερομηνία των εκλογών (γιατί στην πολιτική δεν υπάρχουν προβλέψεις) θα σας μεταφέρω τι λέγονται στα γαλάζια πηγαδάκια για να έχετε μια πλήρη εικόνα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Όσοι, φερ΄ειπείν πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, καθορίζουν και την ημερομηνία, που δεν είναι άλλη από την 2α Οκτωβρίου. Όλοι αυτοί δε έχουν βεβαίως πληροφόρηση, απλώς ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Αναφέρουν ωστόσο ότι η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί και από τα γεγονότα του καλοκαιριού (δηλαδή από πιθανές πυρκαγιές και πως θα αντιμετωπισθούν, από την κρίση στο Αιγαίο εάν υπάρξει, από την πορεία της πανδημίας, από το θέμα της ακρίβειας και από τις δημοσκοπήσεις τέλους Αυγούστου).

***
Οι δύο ειδών προεκλογικές συγκεντρώσεις

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πολλοί από αυτούς τρέχουν (σε ρυθμό σπρίντερ) από τώρα προεκλογικά. Υπάρχουν δύο ειδών προεκλογικές κινήσεις που κατέγραψα. Αυτές που έχουν σχέση με το άνοιγμα της κοινωνίας (λόγω της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων για τον covid) πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη (βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές) τρέχουν σε κάθε εκδήλωση ή συγκέντρωση, σε γάμους, βαφτίσια κλπ. Και αυτοί που κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μαζεύουν κόσμο από 500 έως 700 άτομα. Για παράδειγμα μου λένε ότι πρόσφατα στην Κοζάνη υπήρξε μια τέτοια προεκλογική συγκέντρωση των 700 ατόμων. Εκείνο όμως όπως γνωρίζετε που γίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σιγά- σιγά και αθόρυβα η ΝΔ αρχίζει να καταρτίζει τα ψηφοδέλτιά της. Ορισμένοι υποψήφιοι, όπως οι Χρυσοχοΐδης, Θεοδωρικάκος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Μαρία Συρεγγέλα, Στέλιος Πέτσας κλήθηκαν στο Μαξίμου και συμφώνησαν την εκλογική περιφέρεια που θα πολιτευθούν. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στα Χανιά, χωρίς να ευσταθούν οι πληροφορίες που την ήθελαν στο Επικρατείας. Ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης του Επικρατείας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να μη τον ξαναβάλει στο Επικρατείας. Είναι τέλος και η αντιπολίτευση με τον κ. Τσίπρα να επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο

***
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Στο μικρό νησί της Ανάφης θα βρεθεί σήμερα Σάββατο ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να μιλήσει στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου του ΚΚΕ, προς τιμήν των εξόριστων αγωνιστών σ’ αυτό το νησί του Αιγαίου. Μετά τη Μακρόνησο, τον Αη Στράτη, τη Γυάρο τώρα στην Ανάφη το ΚΚΕ εκπληρώνει το χρέος του απέναντι στα χιλιάδες μέλη του που εξορίστηκαν, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους μαρτυρικούς τόπους. Προσπαθεί να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης… για να “θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι”.

Η Ανάφη ήταν ένας από τους πρώτους τόπους εξορίας. Λειτούργησε από το 1924 ως το 1943 και από το 1946 ως το 1949. Ανάμεσα στους εκατοντάδες εξόριστους, ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός και η Ηλέκτρα Αποστόλου με τη νεογέννητη κόρη της, μόλις λίγων ημερών, Αγνή.

Το μνημείο δημιούργησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. Μπορώ επίσης να σας πω ότι ο Δήμαρχος του νησιού, Ιάκωβος Ρούσος, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Γιατί όλοι έχουν ακούσει ιστορίες από εκείνα τα χρόνια. Φτάνει να σκεφτεί κανείς πως σε κάποια περίοδο, οι εξόριστοι έφτασαν τους 800. Νοίκιαζαν σπίτια από τους κατοίκους και ζούσαν ανάμεσά τους. Ανέπτυξαν σχέσεις συνεργασίας, καλλιεργούσαν από κοινού τη γη και μοιράζονταν τα λιγοστά προϊόντα του νησιού. Οι εξόριστοι γιατροί εξέταζαν τους αρρώστους, οι δάσκαλοι μάθαιναν στα παιδιά γράμματα…

***
Χάσαμε την Φλοράνς Παρλί, stop

Η Γαλλίδα που υπέγραψε τις πιο σημαντικές συμβάσεις με την Ελλάδα, της απόκτησης Rafale και Belh@rra, που έστελνε το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ στα μέρη μας στη διάρκεια της κρίσης του OrucReis, που εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο Μακρόν στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που παρασημοφορούσε με το παράσημο της Λεγεώνας των Ξένων Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς, δεν είναι πλέον στην γαλλική κυβέρνηση. Στη θέση της είναι ο Σεμπαστιάν Λε Κολέν, φίλος μαθαίνω του Προέδρου Μακρόν. Και η Φλοράνς θα πείτε; Μάλλον βρίσκεται σε διακοπές περιμένοντας τον σχηματισμό της γαλλικής νέας κυβέρνησης και ίσως να είναι και πάλι υπουργός, αφού στη Γαλλία θέλουν περισσότερες γυναίκες σε κυβερνητικούς θώκους. Πάντως, να ξέρετε, ότι το «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα και ο νέος υπουργός Άμυνας ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η συνάντηση θα γίνει στις 14 Ιουνίου στο Παρίσι με την ευκαιρία μιας έκθεσης πολεμικού υλικού.

***
Η νυφίτσα που εισβάλει στα γερμανικά άρματα

Την προσεχή εβδομάδα, μαθαίνω πως θα ενημερωθεί η Βουλή από το υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα την ανταλλαγή των σοβιετικού τύπου BMP-1 με το γερμανικής κατασκευής άρμα μεταφοράς προσωπικού Marder (και όχι Marber). Βασική προϋπόθεση είναι ότι για κάθε ένα BMP-1 άρμα που παραδίδουμε θα παραλαμβάνουμε και ένα Marder. Στη Γερμανία μιλούν εδώ και μήνες ότι η εταιρεία που τα κατασκευάζει έχει 100 μεταχειρισμένα παρκαρισμένα στο εργοστάσιο, σχεδόν «ετοιμοπαράδοτα». Ίδωμεν. Αλλά εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι Γερμανοί επιμένουν να δίνουν ονόματα ζώων στα (φονικά) οπλικά τους συστήματα. Όπως, για παράδειγμα Panzer, Tiger, Leopard και τώρα μάθαμε και το Marder. Το οποίο είναι ένα συμπαθητικό ζωάκι, όπως είναι η νυφίτσα ή το μινκ και που ακούει και στο όνομα Hermelin, δηλαδή το ζωάκι που έδινε τις γνωστές γούνες ( έδινε γιατί τώρα πια…). Μου λένε λοιπόν (συνάδελφοι από τη Γερμανία) ότι το ζωάκι αυτό είναι μισητό στους κατόχους αυτοκινήτων στη Γερμανία, γιατί μπαίνει στον κινητήρα και δαγκώνει καλώδια και σωληνάκια!

***
Γιατί στην Ινδία καταγγέλλουν τις βίζες

Ήθελα να ήξερα εάν το υπουργείο Εξωτερικών το γνωρίζει. Εάν γνωρίζει φερ΄ειπείν τι ακριβώς συμβαίνει στην πρεσβεία μας στην Ινδία, όπου εκατοντάδες Ινδοί διαμαρτύρονται για τις βίζες. Ανάμεσά τους προφανώς είναι και επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας αλλά και τουρίστες που θέλουν να γνωρίζουν τα νησιά μας. Ίσως πάλι το υπουργείο Εξωτερικών να μην γνωρίζει ότι δημιουργήθηκε από (απογοητευμένους) Ινδούς μια ιστοσελίδα με την ονομασία «Greece-Visa», στο οποίο αναγράφονται καταγγελίες και παράπονα για καθυστερήσεις στην έκδοση νόμιμης βίζας για την Ελλάδα. Ή μήπως το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει ότι ανάμεσα στις δεκάδες καταγγελίες που αναρτώνται από Ινδούς είναι και αυτές που λένε ότι τους παρακρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα διαβατήρια. Απαράδεκτα πράγματα θα πείτε που εκθέτουν την χώρα μας σε μια χώρα φίλη της Ελλάδος, με 1,2 δισ. κατοίκους, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε προσφάτως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.