Μπορεί η Άγκυρα να ανεβάζει τους τόνους, να προκαλεί στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου, μπορεί ακόμα να γίνεται λόγος για «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πλην όμως εκείνο που έχει σημασία, όπως με διαβεβαιώνουν οι επιτελείς στο Πεντάγωνο, στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων επικρατεί ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Παρακολουθούν με προσοχή όλες τις τουρκικές κινήσεις και είναι έτοιμοι να διαφυλάξουν, εάν χρειαστεί, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που κάνουν λόγο για υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσιαστικά φωτογραφίζουν απειλές προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζουν. «Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες,: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δηλώνει ανώτατη στρατιωτική πηγή..

***
Τι ακριβώς συνέβη στο παλάτι Ερντογάν

Το μεσημέρι, της 13ης Μαρτίου, ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην τουρκική προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους Ερντογάν και Μητσοτάκη ήταν χαλαρή. Ήταν και η θέα του Βοσπόρου, ήταν και ο χαλβάς πολίτικος με στραγάλι και όχι με σιμιγδάλι, όταν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις. Μια υπόσχεση την οποία δεν κράτησε ποτέ ο Ερντογάν, αφού μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης οι παραβιάσεις υπερδιπλασιάστηκαν και υπήρξαν υπερπτήσεις στα νησιά. Αυτή λοιπόν τη συνάντηση επικαλείται τώρα ο Ερντογάν λέγοντας πως για αυτόν ο Μητσοτάκης τελείωσε. Μόνον που δεν τα λέει όπως ακριβώς έγιναν εκείνη την ημέρα. Τι ακριβώς συνέβη;

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε σε κάποια στιγμή να μην υπάρχει ανάμειξη τρίτων και όταν υπάρξει κάποιο θέμα να το λύνουν απευθείας οι δύο ηγέτες μεταξύ τους. Αλλά ποιους τρίτους εννοούσε τότε ο Ερντογάν και ποιους εννοεί σήμερα;. Οι «τρίτοι» ήταν τα κράτη ,μέλη της ΕΕ, αυτούς ήθελε ο Ερντογάν να μην αναμειγνύονται και όχι τους Αμερικανούς, όπως λέει σήμερα. Θα σας αποκαλύψω και την απάντηση που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη: «Εμείς στην ΕΕ είμαστε μια οικογένεια και εάν προκύψει σοβαρό θέμα με την οικογένειά μου θα το συζητήσω, όπως κάνουν όλα τα μέλη της ΕΕ». Αυτό ακριβώς του είπε. Δεν ξέρω εάν ο Ερντογάν το κατάλαβε ή μάλλον τι κατάλαβε και το ερμηνεύει σήμερα όπως θέλει. .

***
Οι Έλληνες της Λέσχης Μπίλντερμεργκ

Τρία χρόνια έχει να συνεδριάσει διά ζώσης η Λέσχη Μπίλντερμεργκ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά εφέτος θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στην Ουάσιγκτον. Να ξέρετε ότι στις συνεδριάσεις αυτές, ελάχιστα διαρρέουν προς τα έξω, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, για τη σχέση του δυτικού κόσμου με τη Ρωσία και βεβαίως για την ενεργειακή κρίση. Στην Ουάσιγκτον στην εφετινή συνεδρίαση της Λέσχης έχουν προσκληθεί και Έλληνες, ήτοι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαραγαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο CEO Phizer Αλμπερτ Μπουρλά και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μάρκος Βερέμης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Λέσχης θα μετέχει και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν, η (γνωστή από τις επισκέψεις της στην Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα) υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο υπερήλικας πλέον Χένρι Κίσινγκερ. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι για την κίνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών της που θα μετάσχουν στη συνεδρίαση, ίσως επειδή θέλει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Έτσι πέραν του κ. Σχοινά, θα είναι και ο Βέλγος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

***
Ο Γκέιτς, οι φήμες και οι Πεταλιοί

Οι φήμες επέμεναν το πρωί της Δευτέρας ότι στόχος ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, του Μπιλ Γκέιτς είναι να αγοράσει ένα νησί και συγκεκριμένα τους Πεταλιούς Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Γκέιτς που βρίσκεται στην Ελλάδα (προσκεκλημένος του Αλμπερτ Μπουρλά), πέταξε τη Δευτέρα το μεσημέρι με ελικόπτερο για την Μύκονο. Για τους Πεταλιούς όμως ας μην ξεχνάμε, υπήρχε δικαστική διαμάχη μεταξύ των οικογενειών του εφοπλιστή Μάρη Εμπειρίκου και του επίσης εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, ενώ προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η πρόθεση του δισεκατομμυριούχου για την συγκεκριμένη νησιωτική συστάδα. Όσους ρώτησα από την κυβέρνηση ήταν επιφυλακτικοί να απατήσουν.

***
Τι λέει ο Δήμαρχος Καρύστου

Τώρα εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους Πεταλιούς σας πληροφορώ ότι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, μου είπε πως τα νησιά είναι πανέμορφα και ότι κατά καιρούς πολλοί ακούστηκαν ότι θέλουν να τα αγοράσουν, πλην όμως ακόμα δεν τα έχει αγοράσει κανένας. Πάντως ο δήμαρχος μου είπε επίσης ότι με πολύ χαρά άκουσε και αυτός ότι ο Γκέιτς θέλει να αγοράσει ένα νησί, όχι ολόκληρο το σύμπλεγμα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο νησί που είναι η Μεγαλόνησος. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.

***
Ο Στουρνάρας πρόβαρε κοστούμι αλά… star war

Ξέρετε τι εντυπωσίασε περισσότερο τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στο Συνέδριο του Λιανικού Εμπορίου, όπου ήταν προσκεκλημένος; Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας! Του έδωσαν να φορέσει αυτά τα γυαλιά (αλά… star war- όπως τα ονομάζουν) για να δει πώς λειτουργούν τα καταστήματα του μέλλοντος. Και πώς νομίζετε ότι λειτουργούν; Ό,τι μπορεί ο κάθε ένας να προβάρει και να αγοράσει προϊόντα από το σπίτι του. Έτσι, εντυπωσιάστηκε ο κ. Στουρνάρας γιατί από το Ιντερκοντινένταλ όπου ήταν το Συνέδριο μπόρεσε και πρόβαρε εικονικά κοστούμι (που του έπεσε γάντι), ένα ζευγάρι παπούτσια (ήταν ωσάν να τα φόρεσε), ένα εικονικό πουκάμισο και μια εικονική γραβάτα. Όπως μου έλεγε η πώληση πλέον ρούχων πέρασε στη διαστημική εποχή.

Αφού αισθάνθηκε λίγη από την αίγλη της εικονικής πραγματικότητας ο κ. Στουρνάρας αμέσως προσγείωσε τους συνέδρους στην πραγματικότητα και τους είπε ότι η χρηματοδότηση του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξήγησε γιατί: «Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αποσκοπεί στην προαγωγή της ανθεκτικότητας, στην τεχνολογική πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Το RRF θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, θα αποτελέσει το έναυσμα για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ένα από τα ευνοϊκά αποτελέσματα των επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια του RRF είναι η πράσινη μετάβαση, η οποία είναι καίριας σημασίας δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που ζούμε σήμερα».

***

Ήρθαν με τρία τζετ για να επενδύσουν

Ήρθαν όχι με ένα, αλλά με τρία ιδιωτικά τζετ, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η αεροναυπηγική. Πήγαν κατευθείαν στην Σαντορίνη και οι Σαουδάραβες, ένας υπουργός Επενδύσεων (που προηγουμένως εργαζόταν στην Saudia Aramco), επτά υφυπουργοί, τέσσερις γενικοί γραμματείς και 70 επιχειρηματίες ήλθαν ορεξάτοι για επενδύσεις, Απόλαυσαν το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, έφαγαν θαλασσινά, είδαν αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, φιλοξένησαν τους Έλληνες υπουργούς στα δικά τους τζετ και τους μετέφεραν στην Αθήνα. Με το «καλημέρα» έκλεισαν και οι πρώτες επενδύσεις, μια data επένδυση που να συνδέει Μαλαισία, Σαουδική Αραβία και Αθήνα, μια άλλη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έδειξαν ενδιαφέρον για τα ψηφιακό κράτος, για τον τουρισμό για τα ακίνητα για τα πάντα. Όπως μου λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης οι Σαουδάραβες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ό,τι τους φανείς λογικό.

***
Προεκλογικό κλίμα στον Δομοκό

Έντονη προεκλογική χροιά έχει η σύναξη δύο υπουργών, βουλευτών, πρώην βουλευτών, δημάρχων και πολιτευτών στον Δομοκό. Αιτία; Τα εγκαίνια της Τοπικής Δημοτικής Οργάνωσης της ΝΔ γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι η ΝΔ ανοίγει πέραν από τις νομαρχιακές οργανώσεις και δημοτικές. Κάθε Δήμος και μια οργάνωση και όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «όταν ανοίγεις μια οργάνωση ανοίγεις και μια πόρτα στην κοινωνία». Εκτός από τον κ. Πέτσα (που η καταγωγή του είναι από τον Δομοκό) ήταν εκεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας (που εξηγούσε στους κατοίκους και στα κομματικά στελέχη τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας). Θα ερχόταν και τρίτος υπουργός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αλλά δεν ήλθε και έστειλε επιστολή. Στις ομιλίες τους είπαν ό,τι η κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά το έκανε (λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και ασφάλεια) και όλοι μαζί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου της Τοπικής Θανάση Μαυρογιάννη και έφαγαν σε μια ταβέρνα κατσικάκι με πατάτες και φέτα. Ο κ. Σταϊκούρας αμέσως μετά έφυγε βιαστικά γιατί η κόρη έδινε εξετάσεις, το ίδιο έκανε και ο κ. Πέτσας και η σεμνή αυτή τελετή που είχε τον τίτλο «εγκαίνια τοπικής οργάνωσης» τελείωσε. Όταν ρώτησαν τον κ. Πέτσα εάν ήταν προεκλογική αυτή η σύναξη, απάντησε ότι «είμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές…»

***
Το πρώτο πράσινο και έξυπνο νησί της Μεσογείου

Στην Αστυπάλαια αναμένεται (εκτός απροόπτου) να βρεθεί την Πέμπτη, 2 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισφραγίζοντας με την επίσκεψή του την πρόοδο του πρότζεκτ «Astypalea: smart & sustainable island», ώστε η «Πεταλούδα του Αιγαίου» να μετατραπεί στο πρώτο «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί της Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Volkswagen Group (είχε προσφάτως συναντηθεί μαζί του στο Νταβός) και κυβερνητικό επιτελείο, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνουν τα εγκαίνια της πρωτοποριακής υπηρεσίας on demand αστικών συγκοινωνιών. Επίσης, θα παρουσιαστεί το υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, το οποίο θα αυξήσει στο 85% το «πράσινο» μερίδιο στο τοπικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

***

Λεωφορεία on demand

Η καινοτομία των αστικών συγκοινωνιών του νησιού δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους κατά παραγγελία (on demand) των κατοίκων και των τουριστών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα καθορίζει το σημείο αφετηρίας και τον προορισμό του σε μία κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό του, ώστε να «κλείσει» ένα λεωφορείο που θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή.

***
Τα 400 εκατ. δολάρια από την Novartis

Σας πληροφορώ ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου Το ποσό που ζητείται είναι εφάμιλλο του ποσού που συμβιβάστηκε με τη Novartis το Αμερικανικό Δημόσιο (γύρω στα 400 εκατ. δολάρια). Τα δυο μέρη θα καταθέσουν προτάσεις εντός 100 ημερών από τη κατάθεση της αγωγής άρα έως αρχές Δεκέμβρη 2022 λόγω των δικαστικών διακοπών που αναστέλλουν τις σχετικές προθεσμίες. Η δίκη και η αποδεικτική διαδικασία που έτσι και αλλιώς στηρίζεται σε έγγραφα και έγγραφες ένορκες βεβαιώσεις ορίζονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα που ίσως να είναι και πέραν του έτους. Παράλληλα τρέχει και διαδικασία συμβιβασμού η οποία όμως πάντα συναρτάται και με το αιτούμενο ποσό της αγωγής

***
Έναν ευχαριστημένο, 100 δυσαρεστημένους

Σε ποιον άραγε η φράση; «Γιατί να κάνει ανασχηματισμό; Για να κάνει έναν χαρούμενο και 100 δυσαρεστημένους;» Η απάντηση στη φράση αυτό είναι πανεύκολη, φτάνει, να αναζητήσετε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Είναι ο ίδιος ο οποίος λέει σε όποιο κυβερνητικό στέλεχος τον ρωτήσει πότε θα γίνουν οι εκλογές ότι «ο προσανατολισμός για τις εκλογές είναι για την άνοιξη του 2023». Προσέξτε χρησιμοποιεί τη λέξη «προσανατολισμός»« και όχι το κατηγορηματικό «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 ό,τι κι αν συμβεί». Αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι η προτροπή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς τους να αρχίσουν περιοδείες για το επόμενο τρίμηνο έχει να κάνει, όπως μου λένε, με την προβολή του κυβερνητικού έργου. Δηλαδή, είναι θέμα επικοινωνίας, λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο του Μεγάρου Μαξίμου. Ναι, θα πείτε, αλλά είναι και προτροπή… ετοιμότητας.