«Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό

«Η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων .

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία.

»Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.

»Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο.

»Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Η μνήμη παραμένει άσβεστη

Η μνήμη παραμένει άσβεστη τονίζει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη ενώ η βουλευτής του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η πληγή που άφησε η γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να επουλώθηκε, αλλά είναι πάντα εκεί και κάθε φορά που άλλη μια ανείπωτη τραγωδία συμβαίνει, ξύνει και βαθαίνει το παλιό τραύμα».

Αναλυτικά η δήλωση της Ευαγγελίας Λιακούλη έχει ως εξής:

«Μπορεί να πέρασαν 103 χρόνια, αλλά η μνήμη παραμένει άσβεστη. Δεν ξεχνάμε τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέλφια μας στον Πόντο, που βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν βίαια από τα χώματά τους. Αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμού στις 353.000 ψυχές των θυμάτων της φρικιαστικής θηριωδίας.

»Θαυμάζουμε το σθένος και την παρρησία όσων υπερνίκησαν τις κακουχίες της προσφυγιάς, επιτυγχάνοντας να χτίσουν, κυριολεκτικά από το μηδέν, μια νέα ζωή και να διαπρέψουν. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 19ηΜαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

»Πιστοί στις αρχές και αξίες μας, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουμε τον αγώνα και πρωταγωνιστούμε για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων. Η προσήλωση στη μάχη ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας αποτελεί χρέος,  σε όσους βάναυσα θανατώθηκαν, αλλά και στους απογόνους τους, που μπόλιασαν την κοινωνία με τις πλούσιες γνώσεις και παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, συμβάλλοντας αδιάκοπα τα μέγιστα στην πρόοδο της κοινής μας “μητέρας”-πατρίδας.

»Σήμερα που τα καραβάνια προσφύγων τείνουν να γίνουν ρουτίνα της σύγχρονης πραγματικότητας, τώρα που ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας σκορπά αίμα και αποτροπιασμό, τη στιγμή που η πολιτική της Τουρκίας εξακολουθεί να γεννά διαρκή προβληματισμό, ο ήχος της ποντιακής λύρας είναι και πάλι επίκαιρος.

»Συνοδεύει, όπως τότε, τον ανθρώπινο πόνο των καταδιωγμένων και αδικημένων. Υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητατη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Και μεταδίδει την κοινή αποστολή της ανθρωπότητας, να περιφρουρήσουμε το μέλλον, ώστε οι πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας να μην επαναληφθούν, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Στηρίζει τη δίκαιη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων». Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων, μακριά από τις αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η σύγκρουση στην Ουκρανία γεννούν νέα δεινά για τους λαούς, που αυξάνεται ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου, που εξελίσσεται το παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας -με άμεση  αμερικανοΝΑΤΟϊκή παρέμβαση- για «διευθετήσεις» στο Αιγαίο και το Κυπριακό, απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από όλα τα πολεμικά σχέδια και σενάρια, για να κλείσουν όλες ξένες οι στρατιωτικές βάσεις, για αποδέσμευση από τις  δολοφονικές συμμαχίες, με τον ίδιο το λαό πραγματικά στην εξουσία».