Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει το προνόμιο να εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο.

Ανέφερε ότι η Αθήνα ίδρυσε τη δημοκρατία πριν από 2.500 χρόνια, που αποτέλεσε έμπνευση για τη ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους για τις ΗΠΑ αρκετούς αιώνες αργότερα.

«Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των δύο χωρών, όπως η συμμαχία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ενώ σημείωσε ότι θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει στο Κογκρέσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία στη σημερινή εποχή.

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πελόζι: Πηγή έμπνευσης για τη Δημοκρατία η Ελλάδα

H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο ως «γιορτή της Δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στην τιμητική υποδοχή που επεφύλασσε ο Τζο Μπάιντεν στην ελληνική αποστολή.

«H Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος» σημείωσε η κυρία Πελόζι.

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου στις 18:00 ώρα Ελλάδας, για να απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ενώ στις 19:00 ώρα Ελλάδας θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τέλος, στις 02:10 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.