Ήταν 4 το απόγευμα της Δευτέρας, σχεδόν χαράματα στην Ουάσιγκτον, όταν τηλεφώνησε στο Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Θέμα της συζήτησης δεν ήταν μόνον η επικείμενη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό στην Ουάσιγκτον (θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό), αλλά, τα ελληνοτουρκικά με τις τουρκικές προκλήσεις και βεβαίως το Ουκρανικό.

Ο Αμερικανός άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις του σε κάθε συνομιλητή του: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο λέει συχνά. Προσέξτε, επισήμως δεν ζητήθηκαν ποτέ να σταλεί οπλισμός από την χώρα μας στην Ουκρανία. Ανεπισήμως όμως;

Και εδώ υπάρχει απάντηση: «Με 40 υπερπτήσεις πάνω από νησιά είναι ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», του είπε ο υπουργός. Δηλαδή, με δυο λόγια πώς θα στείλουμε κι άλλο οπλισμό τη στιγμή που λόγω της τουρκικής απειλής δεν θέλουμε να υπάρξει ρήγμα στην άμυνα της χώρα μας. Αυτά είπε ο υπουργός στον Αμερικανό και η συζήτηση συνεχίστηκε για τις προκλήσεις των Τούρκων.

Ήθελε ο Λόϊντ Όστιν να τα μάθει όλα. Πότε περνά για παράδειγμα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία από τη Βουλή (σ.σ. περνά σήμερα), πότε ψηφίζεται, ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις; Οι δυο τους μίλησαν ακόμα για τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ουκρανία. Η ιστορία με τον οπλισμό έχει ως εξής:

***
Πρώτα στείλαμε καλάσνικοφ, τώρα ζητούν και τεθωρακισμένα

Πρώτα στείλαμε στην Ουκρανία τα Καλάσνικοφ, τις αντιαρματικές ρουκέτες και είμαστε από τις πρώτες χώρες που κάναμε κάτι τέτοιο να στείλουμε δηλαδή πολεμικό υλικό. Εν συνεχεία ήρθαν και άλλα (ανεπίσημα) αιτήματα. Μας ζήτησαν να στείλουμε και άλλα οπλικά συστήματα που τα έχουμε αποκτήσει (με θυσίες του ελληνικού λαού) από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι συμβατά ειπώθηκε με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ουκρανία. Ήθελαν συγκεκριμένα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται απειλή από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. . Αλλά σε λίγο καιρό επανήλθαν και ζήτησαν (πάλι ανεπισήμως) και άλλα όπλα. Τους είπαμε το ίδιο, αν και υπήρχε σκέψη να στείλουμε πρόσθετα πυρομαχικά..

Τώρα, μου λένε πως θέλει (πάντα ανεπισήμως γιατί έως τώρα καμία επίσημη πρόταση δεν υπήρξε) η Γερμανία να στείλουμε στην Ουκρανία, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1. Είπαμε στους Γερμανούς ότι μπορούμε να το συζητήσουμε φτάνει αυτά τα οπλικά συστήματα που θα φύγουν από την Ελλάδα να μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντιστοίχων δυνατοτήτων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (δυτικής κατασκευής και προέλευσης). Διότι, υπάρχει πώς να το κάνουμε η απειλή εναντίον τη χώρας μας. Δεν μας απάντησαν ακόμα αν και ο γερμανικός στρατός έχει τέτοιες λύσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έως ότου υπάρξουν άλλες μονιμότερες. Μας ζήτησαν, λένε κάποιες πληροφορίες, ακόμα και αντιπολοϊκούς πυραύλους Harpoon, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά η Αθήνα όχι μόνον απορρίπτει το αίτημα, αλλά ούτε καν θέλει να το συζητήσει. Ούτε καν ως ενδιάμεση λύση.

***
Τα διαπιστευτήρια του νέου Αμερικανού πρεσβευτή

Ο νέος (Ελληνοαμερικανός) πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης αναμένεται να επιδώσει σήμερα τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

***
Το Προεδρικό βάφτηκε με το χρώμα της Ουκρανίας

Προτού σας πάω στην Ουκρανία όταν ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε (με απόλυτη μυστικότητα στην Οδησσό), θέλω να σας πω ότι όσοι περάσατε το βράδυ από την Ηρώδου Ατικού είδατε το Προεδρικό Μέγαρο φωταγωγημένο στα χρώματα της Ουκρανίας. Η φωταγώγηση αποτελούσε, σύμφωνα με την ΠτΔ, ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, το κράτος δικαίου.

***
Στην Οδησσό ο Μισέλ και οι ρωσικοί πύραυλοι

Πάμε τώρα στην Οδησσό, όπου οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν συνεχώς. Ο Σαρλ Μισέλ με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης επέλεξε την Ουκρανία να επισκεφθεί. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Οδησσού αλλά και με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας ενώ, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Επισκέφθηκε και το κτίριο όπου το Μεγάλο Σάββατο βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους με νεκρούς και τραυματίες. Να ξέρετε ότι χθες μέρα της νίκης, ενώ στη Ρωσία γίνονταν παρελάσεις, στην Οδησσό, υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί οι αρχές φοβόντουσαν επιθέσεις προβοκατόρικες. Οι κάτοικοι της Οδησσού την πέρασαν την μέρα τους στα υπόγεια καταφύγια. Και όντως οι αρχές είχαν δίκαιο με το κέρφιου αφού έπεσαν πέντε πύραυλοι (καταστρέφοντας το βοηθητικό αεροδρόμιο- το οποίο οι Ρώσοι βομβάρδισαν έως τώρα αρκετές φορές)

***
Ήταν στην υπογραφή παράδοσης της γερμανικής φρουράς

Να μην ξεχάσω να σας πω ότι στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν και ο ιερολοχίτης στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, ετών 101. Πήγε μαζί τιμητικά με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο στρατηγός Κόρκας ήταν παρών και αυτός ως ανθυπολοχαγός καταδρομών την 8η Μαΐου 1945 στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της γερμανικής φρουράς.

***
Τα σχόλια από την ομιλία Σαμαρά

Ποικίλα σχόλια (κυρίως αρνητικά) προκάλεσε η ομιλία του κ. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ, όπως μου λένε γαλάζια στελέχη. Και τούτο γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η παρουσίαση μιας πολιτικής οπτικής από αυτή που έδωσε νίκη στη ΝΔ (διεύρυνση προς το κέντρο) είναι περιοριστική στρατηγικά για την παράταξη ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Αντιθέτως άλλοι θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς ήρθε να προσθέσει καθώς με την δεξιόστροφη ομολογουμένως ομιλία του, συσπείρωσε πολιτικό κόσμο που διαμαρτυρόταν για πασοκοποίηση της παράταξης. Εκείνο που πρόσεξα πάντως είναι ότι στη διευθυντική ομάδα του Συνεδρίου που καθόταν ακριβώς πίσω από τον ομιλούντα πρώην πρωθυπουργό ελάχιστα ταιριάζει η δεύτερη οπτική (που σας ανάλυσα).

***
Ο Αγιος Παϊσιος και ο πρώην Πρωθυπουργός

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Αγιο Παϊσιο, σε αντιδιαστολή με τη βία που βλέπουμε στα άλλα κανάλια. Είπε συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς: «Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης. Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός. Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου”». Μαθαίνω λοιπόν ότι όλα αυτά που είπε για τον συγκεκριμένο Άγιο δεν ήταν τυχαία. Έχει βαθιά πίστη και ένας από τους γέροντες που ακολουθούσαν τον Αγιο Παϊσιο είναι (ή ήταν δεν θυμάμαι ακριβώς) πνευματικός της συζύγου του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργίας.

***
Τι ζήτησε ο Αβραμόπουλος

Από την ομιλία του πρώην Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου κράτησα την αναφορά του προς τον Ερντογάν. Είπε συγκεκριμένα πως πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με την Τουρκία και κυρίως να υπάρξει προσωπικός δίαυλος με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Να θυμίσω τις προσωπικές σχέσεις που είχε ο κ. Αβραμόπουλος με τον Ερντογάν την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι (και όταν ακόμα ο Ερντογάν ήταν στη φυλακή). Αυτό το «προσωπικός δίαυλος με τον Τούρκο Πρόεδρο»,. το ερμήνευσαν πολλοί ότι ο κ. Αβραμόπουλος λόγω ακριβώς της παλαιότερης σχέσης που είχε με τον κ. Ερντογάν μπορεί να έχει ρόλο «ειδικού απεσταλμένου»

***
Ο πράσινος ήλιος επανήλθε στο σπίτι του

Ο ήλιος, ο πράσινος ήλιος επανήλθε. Το ΠαΣοΚ επέστρεψε. Και στο κόμμα οι πάντες πανηγυρίζουν. Το παραδοσιακό όνομα μπαίνει μπροστά στη «μαρκίζα» του κόμματος που μετρά ήδη 48 χρόνια ζωής. Στη Χ. Τρικούπη, άλλωστε, η ταμπέλα με το λογότυπο και τον πράσινο ήλιο είχε αλλάξει με πανηγυρικό τρόπο από τις 28 Νοεμβρίου, λίγη ώρα μετά το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά. Η συμμετοχή ήταν όντως μαζική: Προσήλθαν πάνω από 170.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσουν. Για την εκλογή ηγεσίας είχαν προσέλθει 270.000 και μέλη και φίλοι. Σε πρωτοβουλίες διαρκούς αναβάθμισης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό θα επιχειρήσει, τώρα να μετατρέψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την «καθαρή εντολή» των μελών του κόμματος. Η ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος, αποτελεί για την ηγεσία πλέον «διαβατήριο» για μεγάλες δόσεις ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, που σχεδιάζει να αναπτύξει από τον επόμενο «σταθμό» του Συνεδρίου, στις 20-22 Μάη, σε συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις, γενιές και τάσεις.

Θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και η ανεξάρτητη βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσατντίνα Αδάμου ψήφισαν και αυτοί για την ανάδειξη συνέδρων, μελών τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων και την επιλογή του ονόματος της παράταξης. Μια κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει διεύρυνση του κόμματος.

***
Μητροπάνος, ο λοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού

Μια ακόμα μεγάλη συναυλία διοργανώνει το ΚΚΕ, αυτή τη φορά προς τιμήν του σπουδαίου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τον θάνατό του. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με την οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία, στις οποίες ο Γραμματέας του ΚΚΕ είχε παραδώσει υλικό από το αρχείο του ΚΚΕ το οποίο αφορούσε στον πατέρα του σπουδαίου τραγουδιστή, Γιώργου. Πιο συγκεκριμένα, ο Κουτσούμπας παρέδωσε τη βιογραφική έκθεση του Γιώργου Μητροπάνου στο ΚΚΕ, καθώς και το φύλλο της Εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ (25/10/1948), που ανακοινώνει την προαγωγή του Γιώργου Μητροπάνου σε λοχαγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση της μεγάλης συναυλίας η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου, στη Νέα Σμύρνη, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την Ορχήστρα που για χρόνια συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο. Όλοι τους αναλαμβάνουν το βαρύ έργο της επανεκτέλεσης των τραγουδιών που ερμήνευσε ο ίδιος.

***
Του διαβόλου το κιτάπι

Γνωστός λάτρης του ζεϊμπέκικου, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να ρίξει μερικές γυροβολιές κατά την διάρκεια του γλεντιού που διοργάνωσε η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος στον πολυχώρο των παλαιών σφαγείων της Πάτρας. Χόρεψε στο τραγούδι του Μητροπάνου το “Μάνα που ζω” του Βαγγέλη Κορακάκη που ερμήνευσε εξαιρετικά ο Δημήτρης Μητροπάνος. Μάλιστα αμέσως μετά πήρε το μικρόφωνο και το αφιέρωσε σε όλες τις μανούλες, μιας και η Κυριακή ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Το τραγούδι έχει ρεφραίν «Η ελπίδα μας χαμένη/ και η μοίρα μας γραμμένη/ στου διαβόλου το κιτάπι/ να του βγει το μάτι…»

***
Όταν ζητήθηκε από τον Γκουσγκούνη να πολιτευθεί

Ο Κώστας Γκουσγκούνης, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, δεν ήταν μόνο σταρ του ερωτικού κινηματογράφου. Είχε και πολιτική άποψη, κάτι που δεν γνώριζαν αρκετοί. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε γνωστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, φέρεται να είχε συνδεθεί φιλικά μαζί του, δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιον άνθρωπο, ακομπλεξάριστο, έξυπνο, ευφυή». Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Παπανδρέου τού είχε προτείνει να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ, πρόταση που ο ηθοποιός αρνήθηκε ευγενικά. Πιο πρόσφατα, το 2015, δήλωσε την στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.