Τουλάχιστον από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά οι ΗΠΑ κρατούν τα ηνία της επιστημονικής πρωτοπορίας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την εξερεύνηση του Διαστήματος; Την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη; Τις βιολογικές επιστήμες; Κάθε παράδειγμα αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί ξέρουν να θέτουν στόχους και να εργάζονται συστηματικά για να τους υλοποιήσουν, ακόμη και όταν όλοι τούς αμφισβητούν. Ο πλέον πρόσφατος στόχος, μεγαλεπήβολος σίγουρα, είναι η πρόθεσή τους να δημιουργήσουν εμβόλιο το οποίο θα απευθύνεται σε υγιείς και θα προλαμβάνει πολλούς καρκίνους . Ο χρόνος θα δείξει πόσο επιτυχής θα είναι αυτή η προσπάθεια, η οποία πάντως ξεκινά με μια οικονομική στήριξη που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Βλέπετε, στις ΗΠΑ κατανοούν ότι η ερευνητική δραστηριότητα πηγαίνει χέρι-χέρι με την οικονομική ευημερία και φροντίζουν να δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι επενδύσεις τους να αποσβένονται.

Αντιθέτως η χώρα μας δεν φημίζεται ούτε για τη στήριξη του ερευνητικού έργου ούτε για τη συνέπειά της στη στήριξη των επιλογών της. Πάρτε για παράδειγμα το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, μια ερευνητική πρωτοβουλία με άμεσα οφέλη στη δημόσια υγεία, στην έρευνα και στην εθνική οικονομία, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στο Δίκτυο είναι ενταγμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα με σκοπό μεταξύ άλλων την ανακάλυψη νέων βιοδεικτών και θεραπευτικών στόχων για τον καρκίνο, την επιλογή βιοδεικτών για την παρακολούθηση της νόσου, τη διενέργεια κλινικών δοκιμών. Παράλληλα, μέσω του Δικτύου γιατροί από όλη την επικράτεια εξασφαλίζουν για τους ασθενείς τους τη διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων χάρη στην ανάπτυξη ενός προτυποποιημένου συστήματος κοινού για όλους.

Δικαίως, το παραδειγματικό αυτό Δίκτυο, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και με το οποίο η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστεί, εντάχθηκε στα έργα που θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ). Από τις αρχές του χρόνου όμως το Δίκτυο είναι στον αέρα: ενώ όλα είναι έτοιμα για την επικύρωση της ένταξής του στο ΤΑ, τα αρμόδια υπουργεία δεν προχωρούν τη διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους ερευνητές και τη χώρα. Αν το Δίκτυο, το οποίο εδώ και 4 μήνες δεν χρηματοδοτείται, αφεθεί να καταρρεύσει, θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας είναι κούφια λόγια.