Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει και είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαλείψουν ποτέ την Covid-19, όμως θα πρέπει να πασχίσουν να ελέγξουν τον ιό, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Οι αξιωματούχοι του υγειονομικού τομέα ελπίζουν ότι θα βγει η χώρα από την «οξεία πανδημική φάση», όπως την αποκάλεσε και θα φτάσει σε ένα σημείο όπου ο ιός θα μπορεί να ελεγχθεί.

«Όταν είπα ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε αυτήν την κεραυνοβόλα οξεία φάση, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε. Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθούμε να βιώνουμε μια παγκόσμια πανδημία», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα συνεδριάσει τον Ιούνιο για να εξετάσει εάν θα επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Moderna για την Covid-19 και στα μωρά από την ηλικία των 6 μηνών.

Η Moderna κατέθεσε την Πέμπτη το αίτημά της στην FDA, ζητώντας να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών. Αναμένεται ότι η Pfizer θα καταθέσει το δικό της αίτημα τον Ιούνιο, για ένα εμβόλιο που θα αφορά τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών-4 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η τελευταία που δεν έχει εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Για να εγκριθούν τα εμβόλια οι ειδικοί θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών που θα υποβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Στη συνέχεια η FDA θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Σήμερα η FDA ανέφερε ότι η επιτροπή σκοπεύει να συνεδριάσει στις 8, 21 και 22 Ιουνίου, ωστόσο αυτές οι ημερομηνίες είναι «προσωρινές» και ενδέχεται να αναθεωρηθούν.