Η έλλειψη έκθεσης σε έναν κοινό ιό κατά τη διάρκεια των lockdown κατά της Covid-19 θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας μεταξύ των μικρών παιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας παρατηρούν την αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που περισσότερα από 100 παιδιά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και δέκα από αυτά μεταμόσχευση ήπατος.

Ειδικότερα από την αρχή του έτους, 111 παιδιά έχουν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη για φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα), με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου, και να επικοινωνούν με έναν επαγγελματία υγείας εάν ανησυχούν.

Η κύρια γραμμή έρευνας είναι ότι τα κρούσματα τροφοδοτούνται από έναν κοινό ιό που ονομάζεται αδενοϊός.

Αυτός ο ιός προκαλεί συνήθως ήπιες ασθένειες, όπως στομαχικές διαταραχές και κρυολογήματα.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το lockdown να φταίει για την εμφάνιση αυτής της νέας μορφής ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με τεχνική ενημέρωση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δεν αποκλείεται ο ιός να οδηγεί σε σοβαρότερες ασθένειες  εξαιτίας της έλλειψης προηγούμενης έκθεσης των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι ερευνούν οι ειδικοί

Αυτό που ερευνούν οι ειδικοί είναι επίσης το κατά πόσον ένα παιδί που πέρασε κοροναϊό και εμφανίσει μετά οξεία ηπατίτιδα μπορεί να το περάσει πιο βαριά ή ακόμη αν μπορεί να κολλήσει και με τους δύο ιούς.

Οι ειδικοί εξετάζουν επίσης άλλες πιθανές αιτίες, όπως μια νέα παραλλαγή του αδενοϊού-, έναν νέο τύπο λοίμωξης ή μια νέα παραλλαγή του ιού που προκαλεί ο Covid, -το οποίο αρκετοί Έλληνες ειδικοί το αμφισβητούν.

Πάντως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν σχετίζεται με τα κρούσματα οξεία ηπατίτιδας, καθώς κανένα από τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής δεν έχει εμβολιαστεί.

Τα χρωστούμενα από το lockdown θα έρθουν για τα παιδιά

Για το ίδιο θέμα πάντως είχε μιλήσει και η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα παιδιά 3-5 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Τα παιδιά θα έχουν πολλές λοιμώξεις. Πρέπει να δούμε αν θα αλλάξει η κλινική εικόνα των λοιμώξεων στα παιδιά», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.