Επειτα από μία διαπραγμάτευση που πέρασε από… χίλια κύματα, έκλεισε τελικά για τις 16 Μαΐου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την Ουάσιγκτον το βράδυ της Πέμπτης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας θα είναι ψηλά στην ατζέντα, και κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι επικοινωνίες και οι συνεννοήσεις για μία συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν πριν το καλοκαίρι είχαν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες, με τελευταίο το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Boston University και θα μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης. Στις 22 του μηνός ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την παρέλαση που διοργανώνει η ομογένεια στο Σικάγο.

Στη Σκωτία με τον Κάρολο…

Λίγο μετά το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Σκωτία, σε μια επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα αλλά υψηλού ενδιαφέροντος. Ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του πρίγκιπα Καρόλου στο εξοχικό ανάκτορο του Dumfries House στο Εϊρσαϊρ, αποδεχόμενος μια πρόσκληση που είχε απευθυνθεί από τον διάδοχο του θρόνου πριν από περίπου έναν χρόνο. Η παρουσία εκεί του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι απλώς εθιμοτυπική και πιθανώς να έχει και κάποια αποτελέσματα. Κατά τα όσα μεταδίδονται, το Dumfries House είναι ένα πρότυπο αξιοποίησης για το Τατόι, για το οποίο, σημειωτέον, ο Κάρολος επιδεικνύει ιδιαίτερο και διαρκές ενδιαφέρον.

Το θέμα της ακρίβειας δεν θα πάψει να απασχολεί την κυβέρνηση και, παρά τα μέτρα στήριξης και τις όποιες επόμενες αποφάσεις, αναζητείται και «κάτι ακόμα». Από κάποια συμφραζόμενα γίνεται αντιληπτό ότι αναζητείται στέλεχος για να αναλάβει το στενό μαρκάρισμα της αγοράς και να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει τα πράγματα στο έλεος του Θεού ή εν προκειμένω του… Αδ. Γεωργιάδη. Δεν επιβεβαιώνεται πάντως επισήμως μέχρι στιγμής ότι σύντομα θα υπαχθεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση. Χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί.

Νέα πρόσωπα στην ΕΤΑΔ

Τα βάσανα της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) τελειωμό δεν έχουν. Μαθαίνουμε ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της κ. Αντ. Μπέζα επίκειται, πιθανότατα εντός του Μαΐου, και η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στ. Βλαστού. Και αυτό γιατί η υπέρτερη διοίκηση του Υπερταμείου, στο οποίο υπάγεται η ΕΤΑΔ, αναζητεί αμιγώς επαγγελματικό μάνατζμεντ, ικανό να κινήσει επιτέλους τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων στη χώρα, που παρά τον όγκο ακινήτων που διαθέτει δεν επιδρά ούτε κατ’ ελάχιστο στην ανερχόμενη αγορά ακινήτων. Μένει να δούμε τα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν και αν όντως θα είναι σε θέση να ξαναβάλουν την ΕΤΑΔ στο παιχνίδι της φιλόδοξης αγοράς των ακινήτων.

 

Το Ενεργειακό και η γραφειοκρατία

Σε τούτους τους καιρούς της ενεργειακής πείνας και της φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, φίλος της στήλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, διεκτραγωδούσε την κατάσταση ως εξής: «Αγαπητέ μου, έχω να σου πω ότι είμαστε υποχείρια μιας τρομακτικής σε κόστος γραφειοκρατίας που δεν αφήνει τίποτε να γίνει σε αυτή τη χώρα. Και το λέω αυτό γιατί ο ορεινός όγκος της Ελλάδας έχει άπειρες δυνατότητες κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών, αλλά δεν τις αφήνουν να εξελιχθούν οι περιβαλλοντολογικές υπηρεσίες των περιφερειών. Για την αδειοδότηση σχετικών έργων με περιβαλλοντικές επιπτώσεις ισοδύναμες ενός νερόμυλου απαιτούνται πέντε με έξι χρόνια πηγαινέλα και διαπραγματεύσεις με απίστευτους και αμετακίνητους γραφειοκράτες. Αντί να διευκολύνουν μικρά υδροηλεκτρικά ενός μεγαβάτ, που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν άνετα και φθηνά 1.000 νοικοκυριά και να αρδεύσουν δωρεάν σημαντικές εκτάσεις, τα εμποδίζουν συστηματικά και οργανωμένα στο όνομα περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν υπάρχουν. Ετσι, όπως καταλαβαίνεις, προκοπή δεν γίνεται, ούτε ενεργειακή μετάβαση μπορεί να υπάρξει». Αυτά μάς είπε και επέμεινε να στείλουμε τα χαιρετίσματά του στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα.

 

Τουρκικά ανάλεκτα

Ενημέρωση σε δημοσιογράφους έκανε προ ημερών η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν αρμόδιες πηγές, φαίνεται ότι το 2022 υπάρχει, εκατέρωθεν, πρόθεση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Εν τούτοις, οι τούρκοι ιθύνοντες κατηγόρησαν ξανά την Αθήνα για επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks), μην παραλείποντας να… ευχαριστήσουν τους έλληνες δημοσιογράφους που αναδεικνύουν το θέμα. Ο αγωγός EastMed χαρακτηρίστηκε «νεκρός πριν γεννηθεί», ενώ επιχειρήθηκε να εξηγηθεί γιατί η Τουρκία δεν μετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό ειπώθηκε ότι «αν κάποιοι επιθυμούν να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας (Ελλάδα), εμείς επιθυμούμε να είμαστε στη σωστή πλευρά του μέλλοντος (Τουρκία)». Ακόμα, η Αθήνα κατηγορήθηκε για αδράνεια στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και για την επιλογή να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που όμως αφορούν τη Λιβύη και όχι την Τουρκία, όπως ειπώθηκε. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη (επανδρωμένα ή μη) ή τις υπερπτήσεις, ιδιαίτερα δε τις ανεξέλεγκτες κορόνες από τον μόνιμα «αψύ» υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε κάνουν να αναρωτιέσαι εάν οι γείτονες θέλουν και τα λένε ή εάν, απλώς, τους ξεφεύγουν…

Μετάλλιο, ξενάγηση και γεύμα για Καβάκο

Η παρουσία του διάσημου έλληνα βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας Λεωνίδα Καβάκου στους χώρους του Κοινοβουλίου ξάφνιασε ευχάριστα όσους βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ο διακεκριμένος μουσικός με τη διεθνή ακτινοβολία ήταν προσκεκλημένος του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος και ανέλαβε την ξενάγησή του στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά» που έχει οργανωθεί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Τον δέχθηκε στο γραφείο του όπου μίλησαν για την ιστορικότητα του κτιρίου, ενώ είχε την ευκαιρία να δει και την Ολομέλεια εν λειτουργία σε ώρα νομοθετικής εργασίας – ευτυχώς χωρίς καβγάδες – από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων. Ο κ. Τασούλας απένειμε στον βιρτουόζο του βιολιού το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων για τη σημαντική του προσωπική συμβολή στην προαγωγή και αναγνώριση της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ανθρωπιστική του συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Καβάκος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα είδε και άκουσε κατά την ξενάγησή του. Τι τον εντυπωσίασε περισσότερο – και ευλόγως – από τα σπουδαία εκθέματα που είδε; Οι πρωτότυπες παρτιτούρες που υπάρχουν στην έκθεση με μουσικά έργα που αναφέρονται στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως του Ροσίνι με θέμα «Η Πολιορκία της Κορίνθου» του 1827 και άλλα. Ηταν μουσικά έργα που παίζονταν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πρωτοβουλία των φιλελληνικών σωματείων για να συγκεντρώνονται πόροι ενίσχυσης του αγώνα των Ελλήνων, κάτι που όπως του είπε ο κ. Τασούλας, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, μοιάζει με αυτό που κάνει τώρα ο ίδιος ο κ. Καβάκος για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής στον ηπειρωτικής καταγωγής διεθνούς φήμης βιολονίστα – κατάγεται από τη Βήσσανη Ιωαννίνων – στο Fatsio στο Παγκράτι με αυστηρά νηστίσιμο (ελληνικό) μενού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του στον ΣΕΒ τον προσεχή Ιούνιο για άλλα δύο χρόνια, απέφυγε να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% από 1ης Μαΐου. Ωστόσο στελέχη του σημείωναν πως «η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως σεβαστή» και παραδέχονταν ότι μετά την τελευταία εξέλιξη «θα ανοίξει νέος κύκλος μισθολογικών αυξήσεων συνολικά στην οικονομία». Σημείωναν ακόμα ότι πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που μπορούν, έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις αμοιβών στους εργαζομένους τους για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι κάποιες επιχειρήσεις του Βόλου και άλλων περιφερειών έχουν δώσει έναν επιπλέον μισθό-μπόνους στους χαμηλόμισθους. Ακόμη αποδέχονταν ότι το εργατικό κόστος δεν είναι κυρίαρχο πια. Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία το υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις πηγάζει από τις τιμές της ενέργειας και των δυσεύρετων πρώτων υλών. Και ακόμα ότι έχει λάβει διαστάσεις το πρόβλημα της αναζήτησης εξειδικευμένων εργαζομένων. Υπό το πρίσμα όλων αυτών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ΣΕΒ στο όλο θέμα των αμοιβών. Ας μην ξεχνούμε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων είχε προκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4%.