Μία από τις πρώτες ελληνίδες συγγραφείς που ασχολήθηκαν συστηματικά με την αστυνομική λογοτεχνία – προηγήθηκαν η Αθηνά Κακούρη και η Τιτίνα Δανέλλη -, η Χρύσα Σπυροπούλου εμφανίστηκε το 1998 με την αστυνομική νουβέλα Ομίχλη στη λίμνη. Εκεί ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του δεσποινίς Γεωργίου ερευνούσαν την εξαφάνιση μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε νεκρή στη λίμνη της Δοϊράνης. Με σπουδές Κλασικής και Αγγλικής Φιλολογίας, η συγγραφέας εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση και έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, όπως το Κάρολ της Πατρίσια Χάισμιθ. Η συλλογή Εγκλημα στον Γαλατά και άλλες μαύρες ιστορίες (εκδ. Λέμβος) περιέχει δέκα μικρά και μεγάλα διηγήματα που θυμίζουν έντονα την Αγκαθα Κρίστι και τους άλλους βρετανούς συγγραφείς μυστηρίου. Είναι τοποθετημένα σε πόλεις και σε νησιά, κάθε φορά σε διαφορετικό τόπο. Σε αυτά πρωταγωνιστούν άνδρες και γυναίκες που εμπλέκονται σε θανάσιμες περιπέτειες, οι οποίες οφείλονται στο μίσος, στη ζήλια, στην επιθυμία για εκδίκηση.

Χρύσα Σπυροπούλου

Εγκλημα στον Γαλατά και άλλες μαύρες ιστορίες

Εκδόσεις Λέμβος, 2021, σελ. 272, τιμή 13,78 ευρώ

Το πρώτο διήγημα διαδραματίζεται στη Λέρο, όπου ο αφηγητής, ο συγγραφέας Αναγνώστου, κάνει διακοπές με τη γυναίκα του. Τον απασχολεί η δολοφονία ενός αμπελουργού, του Κάρλο, φίλου του από παλιά, ο οποίος βρέθηκε χτυπημένος από σφαίρα καραμπίνας σε μια αποθήκη με βαρέλια κρασί. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Η αστυνόμος Γεωργίου βοηθάει στις έρευνες τον υπεύθυνο αστυνομικό του νησιού, ανακρίνοντας τα πρόσωπα που περιστοιχίζουν το θύμα. Υποπτοι είναι εκείνοι που βρέθηκαν σε δείπνο για την έναρξη της καινούργιας περιόδου, αλλά και οι ανταγωνιστές του στο νησί, ο οινοποιός, ο γεωπόνος, ο οινολόγος. Επίσης η Ελενα, με την οποία ο Κάρλο σκόπευε να παντρευτεί στην Ιταλία. Στις έρευνες συμμετέχουν η σύζυγός του, Τζουλιάνα, και η Αννα, η κοπέλα που τη βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού.

Το διήγημα «Εγκλημα στον Γαλατά», που δίνει και τον τίτλο στη συλλογή, διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται πάλι ο συγγραφέας Αναγνώστου. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο αστυνόμος Σινασί, ο οποίος επιχειρεί να διαλευκάνει τη δολοφονία του Φράνκι, ενός ισχυρού άνδρα, υπεύθυνου διαφημιστικής εταιρείας, που δολοφονήθηκε με υδροκυάνιο μέσα σε μπαρ. Υποπτοι είναι οι συμπότες του: ο Ούγκι, η Πινάρ, η Μελτέμ, η Αϋσέ, η Μάτι κι ο Τζέισον. Ποιος τον σκότωσε; Μήπως κάποιος από την παρέα ήθελε να κάνει ένα πείραμα με το δηλητήριο; Ποιο ήταν το κίνητρο του εγκλήματος; Ο φθόνος ή η αντιζηλία εντός της εταιρείας; Κι αν αυτοκτόνησε;

Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, με τίτλο «Ζάρια θανάτου στην Αμάρυνθο», εκτυλίσσεται στην Εύβοια, όπου η συνταξιούχος δικαστικός Βάλια Πέτρου πέθανε στο σπίτι της από ένα δηλητηριώδες υγρό. Καταφθάνουν οι αστυνομικοί για να κάνουν τις έρευνες και ανακρίνουν τους συγγενείς και φίλους της νεκρής, μαζί κι έναν συνταξιούχο γιατρό, τον Αντρέα. Και ύστερα βρίσκεται κι αυτός νεκρός στο εξοχικό του: κάποιος τον πυροβόλησε. Τι συνδέει τις δύο δολοφονίες; Το συμφέρον ή η εκδίκηση; Μήπως τη γυναίκα τη σκότωσε κάποιος που η Πέτρου είχε καταδικάσει; Και εδώ εμπλέκεται ξανά η αστυνόμος Γεωργίου.

Οπως προαναφέρθηκε, τα διηγήματα της Χρύσας Σπυροπούλου εμπνέονται από τις αγγλικές ιστορίες μυστηρίου. Εχουν σκοτεινά μυστικά που ανάγονται στο παρελθόν των ηρώων, μα και ζωτικά ψέματα, καθώς οι άνθρωποι παρουσιάζονται ως περίπλοκοι χαρακτήρες. Σε αυτά δεν υπάρχουν κοινωνικές αναφορές, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των σύγχρονων ελληνικών αστυνομικών μυθιστορημάτων, όπου οι συγγραφείς επιχειρούν να μιλήσουν για την κρίση και τα μνημόνια. Η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να προβληματίσει τον αναγνώστη πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, επιδίωξή της είναι να τον ψυχαγωγήσει, αλλά και να του θέσει ερωτήματα πάνω στην ανθρώπινη φύση και τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις.