Προετοιμασία 30΄, Αναμονή περίπου 1 ώρα, Ψήσιμο 50΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 30Χ40 εκ.)

Για τη ζύμη

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά, ξερή

1/2 κ.γ. ζάχαρη

4 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί

1½ ποτήρι (περίπου) χλιαρό νερό

1 κ.γ. αλάτι

 Για την επιφάνεια

3 ώριμες ντομάτες, σφιχτές

3 ξερά κρεμμύδια

2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μπασίνα (ή σε μεγάλο μπολ). Ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά τρίβοντας με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ενδιάμεσα αλατίζουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει τόσο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Για την επιφάνεια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε καρέ.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί (30Χ40 εκ.). Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αραδιάζούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδια, πράσα). Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η λαδένια.