Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διευρύνει τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη για να μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από τα ρωσικά καύσιμα κινδυνεύει να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του ενθαρρύνοντας περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου και αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες για το κλίμα, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το ζήτημα αυτό αντανακλά τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να επιτύχει ο Λευκός Οίκος μεταξύ των παγκόσμιων ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών για την έναρξη μιας ευρείας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

«Αυτό που κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε να αυξήσει τις αποστολές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030 – υπερδιπλάσιο από το ποσό που απεστάλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο και το μπλοκ ανησυχεί ότι η Μόσχα θα το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό μοχλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το αέριο θεωρείται πιο «καθαρό» από το πετρέλαιο ή τον άνθρακα, παραμένει μια απειλή για το κλίμα λόγω της τάσης του να διαφεύγει από πηγάδια, αγωγούς και άλλες υποδομές ως μεθάνιο.

Το μεθάνιο είναι πολλές φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

Οι ευρύτεροι στόχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν πέρυσι να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Οι ευρύτεροι κλιματικοί στόχοι του Μπάιντεν περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας των ΗΠΑ έως το 2050.

Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν λειτουργικοί πολύ μετά από αυτές τις ημερομηνίες.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και να μειώσει ακόμα τις εκπομπές. “Αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κλιματικούς μας στόχους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Saloni Sharma.

Ο Κέρι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να κάνουν βήματα για τον καθαρισμό των διαρροών μεθανίου με υγιείς ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από τη βιομηχανία για να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του LNG.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να απαιτήσει από τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου να ανιχνεύουν και να επισκευάζουν διαρροές μεθανίου από μεγάλα πηγάδια και κατά μήκος των αγωγών, ένας κανονισμός που λένε οι ειδικοί για το κλίμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες πηγές διαφυγής μεθανίου, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κινούνται σε υψηλά 13 ετών, εν μέρει επειδή οι προμήθειες έχουν μειωθεί υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές.

Η συμφωνία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.

Το μπλοκ έχει ήδη πει ότι θα μειώσει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να προμηθεύσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι μπορούν να λάβουν περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον LNG έως τουλάχιστον το 2030, ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο.

Πηγή: ΟΤ