Σε αναπροσαρμογές, επαναξιολογήσεις και επισπεύσεις παρεμβάσεων στο ενεργειακό πεδίο προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς η ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους στο φυσικό αέριο και το ρεύμα διαμορφώνει ένα πιεστικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Υπό αυτή τη συνθήκη, ο Πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο συνεργατών του δίνουν από τις αμέσως επόμενες ημέρες ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διαχείρισης των νέων δεδομένων, με έναν συνδυασμό πρωτοβουλιών και αποφάσεων.

Ο μεγάλος προβληματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών έγκειται στο γεγονός ότι η νέα πολυδιάστατη κρίση, όπως αυτή εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει απρόβλεπτη διάρκεια και πολλαπλές, μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Διανύουμε μία περίοδο κρίσης δίχως ημερομηνία λήξης», λένε.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δρομολογούνται μία σειρά παρεμβάσεις, με πολλαπλούς στόχους: Την κατά το δυνατόν ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια, την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται από τον Πρωθυπουργό και το υπουργείο Ενέργειας οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με τις συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ (με την Ιταλία αρχικώς και με την Αίγυπτο στη συνέχεια) και σήμερα εμφανίζεται ως επιβεβλημένη εκ των συνθηκών κυβερνητική πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί